Диетите водат кон депресија

Студијата покажала дека луѓето кои успешно ослободуваат од прекумерната тежина два пати е поверојатно дека ќе бидат тажни, осамени и апатични.

Истражување спроведено на Универзитет во Лондон покажало дека намалувањето на вишокот килограми не значи среќа, односно лекарите дошле до сознанија дека по спроведување на која било диета, луѓето се двојно понесреќни.

Повеќето луѓе сметаат дека со намалување на вишокот телесна маса животот ќе им се промени на подобро. Но ова најново истражување тврди дека спроведувањето и одржувањето на диетата може да го зголеми ризикот од депресија.

Студијата покажала дека луѓето кои успешно ослободуваат од прекумерната тежина два пати е поверојатно дека ќе бидат тажни, осамени и апатични. Покрај тоа, повеќето диети се ригорозни и долго траат, што предизвикува многумина од луѓе кои слабеат да се чувствуваат лошо.

Студијата вклучувала 2 000 лица со прекумерна тежина на возраст од над 50 години.