Рукола – превенира остеопороза и карцином

Поради своите нутриенти, руколата го јакне имунитетот и придонесува за детоксикација на телото.

Руколата (лат. Eruca vesicaria) е повеќегодишен зеленчук кој на различни начини придонесува за здравјето. Како билка која се јаде се одгледува на Медитеранот уште од римскиот период. Популарно се користи во италијанската кујна, а најчесто се додава во салати бидејќи го засилува вкусот.

Нутритивна вредност

Поради своите нутриенти, руколата го јакне имунитетот и придонесува за детоксикација на телото. Па така, 40 г рукола содржи околу 10 калории и:

  • 50 % витамин К
  • 20 % витамин А
  • 8 % дневна доза на витамин Ц, фолна киселина и калциум

Здравје

Консумирањето на рукола може да го подобри здравјето на бројни начини:

Го намалува крвниот притисок – 100 г рукола содржи повеќе од 250 мл нитрат кој придонесува за намалување на крвниот притисок

Придонесува за превенција на карцином – руколата содржи сулфорафан за кој се смета дека помага во превенција и борба против карциномот. Содржи и клорофил кој го штити телото од слободни радикали.

Превенира остеопороза – доволната количина на витамин К ја подобрува апсорпцијата на калциум и придонесува за здравјето на коските.

Придонесува за здравјето на очите – храната богата со витамин А и К придонесува за здравјето на очите и ги штити од болести.