Постојат малку намирници кои имаат толку добро влијание врз здравјето како боровницата, а и многу нутриционисти се согласуваат дека воведувањето на боровницата во исхраната е единствена промена која треба да ја направите.
Нутриционистите препорачуваат консумирање на свежа боровница од причина што е со подобар вкус и не губи ништо од хранливата вредност. Ова овошје има уште една предност, а тоа е дека не губи на вредност ниту кога се држи во замрзнувач, па може да се јаде преку цела година.
Боровницата е преполна со витамин Ц и е одличен извор на растителни влакна.
Боровницата содржи полифеноли кои помагаат во борба против штетите од надворешните влијанија кои се меѓу главните причинители за појава на брчки. Она ќе го намали црвенилото на кожата и ќе придонесе за губење на акните и останатите неправилности.
Во 100 г боровница има антиоксиданти колку во пет исти порции од кое било друго овошје. Ја штити кожата од стареење и од појава на разни тумори, болести на срцето, астма, губење на помнењето и сите останти заболувања поврзани со стареење на организмот.