Нутриционистката Светлана Фус објаснува дека бавниот метаболизам кај луѓето во повеќето случаи не е наследен фактор или последица на болести, туку е резултат на неправилна исхрана.
Таа посочува седум главни причини за метаболички нарушувања:
- Недостаток на појадок
- Недостаток на доволно течности
- Нередовни оброци
- Премногу храна
- Вечера како главен оброк
- Недоволно спиење и
- Стрес
Фус ги советува луѓето со слични проблеми да додадат повеќе зеленчук, житарки и овошје во нивната исхрана.
“Тие треба да сочинуваат две третини од исхраната. Впрочем, ова се најдобрите помагачи или асистенти за нормално функционирање на цревата, прочистување на телото од токсини и важен извор на минерали, витамини и влакна“, потеницра специјалистот.
Таа, исто така, препорачува да се пие повеќе вода и воздржување од слатки, храна со скроб, брза храна и готова храна. Според неа, чувството на ситост после јадење треба да трае околу четири часа, а бројот на вакви оброци дневно треба да биде три до четири. Ова ќе избегне силен глад и, како резултат на тоа, прејадување.