Киноата е позната како „мајка на сите житарки„ и прв пат е култивирана пред повеќе од 5.000 години.
Факти за киноата
- Се смета дека киноата спречува бројни болести
- Богата е со антиоксиданти, за разлика од другите житарки
- Може да се подготви за 15 минути
- Киноата има природно горчлив слој наречен сапонин кој делува како инсектицид
Зошто е здрава?
Комплетен протеин
Една е од ретките намирници богата со белковини, која ги содржи сите девет есенцијални аминокиселини – тоа се аминокиселините кои телото не може да ги произведе, па затоа треба да се внесуваат преку исхрана.
Манган
Една шолја варена киноа соддржи речиси една третина од препорачаната дневна количина манган. Манганот е неопходен за развој на метаболизмот и антиоксиданти, а исто така е важен за правилно функционирање на многу ензими.
Железо
Железото е неопходно за низа процеси во човковото тело. На пример, важна компонента е на хемоглобинот, соединение кое се пренесува во крвта. Оддржувањето на нивото на железо е многу важно за здрвјето.
Магнезиум
Богата е со магнезиум, неопходен за функција на повеќе од 300 ензими, тој е присутен во секоја клетка од телото. Ниско ниво на магнезиум е поврзано со грчење на мускулите, кардиоваскуларните болести, дијабаетес, висок крвен притисок, остеопороза и мигрена.
Висока содржина на влакна
Заради високата содржина на влакна, киноата го намалува ризикот од запек, болести на срцето (преку намалување на крвниот притисок и намалување на холестеролот) и хемороди. Докажано е дека исхраната богата со влакна помага во подобрување на шеќерот во крвта.
Витамин Б2
Овој витамин е неопходен за правилно функционирање на многу ензими. Постојат некои докази дека рибофлавинот може да помогне да се намалат некои видови на мигренозни главоболки. Недостатокот на Б2 може да предизвика кожни осипи, анемија и чешање, црвенило и чувствителност на очите.
Спречува создавање на камен во бубрегот
Киноата има потенцијален заштитен ефект против создавање на камен во бубрезите. Тоа е затоа што помага во регулирањето на нивото на калиум.