Секвенционирање на геном-откривање на следната варијанта на вирусот

Дали сте слушнале за секвенционирање на геномот. Како ни помага да ги следиме болестите?  Значи, секвенционирањето на геномот е алатка која научниците ја користат за да го визуелизираат или дешифрираат генетскиот код на микроорганизмот, без разлика дали се работи за ДНК или РНК.

Дали сте слушнале за секвенционирање на геномот. Како ни помага да ги следиме болестите?  Значи, секвенционирањето на геномот е алатка која научниците ја користат за да го визуелизираат или дешифрираат генетскиот код на микроорганизмот, без разлика дали се работи за ДНК или РНК.

И така, машините за секвенционирање за кои зборуваме во основа ја прикажуваат целата нуклеотидна низа и добивате целосен генетски код на тој одреден организам. Ова е релативно нова алатка и се повеќе се користи во јавното здравство, на пример, за следење на појава на болести кои се пренесуваат преку храна. Кога има кластер на болести кои се пренесуваат со храна, сакате да знаете што е загадувачот? Од каде доаѓа? За да можете да преземете корективни мерки. Слично на тоа, кога имате појава на непозната болест, на пример, енцефалитис или менингитис кај деца. Секвенционирањето на геномот многу брзо ви кажува каков бил тој организам, а потоа можеме да се обидеме и исто така да го поврземе или следиме до каде може да дојде. Еболата, на пример, е добар пример за болест која е зоонозна болест, и со правење на секвенционирање, ние всушност можеме да знаеме од каде се појави овој конкретен случај на ебола. Колку назад оди тоа? Дали дојде директно од животно или веќе циркулираше во човечката заедница? Всушност, ние го користиме и за мајмунски сипаници за да разбереме повеќе за локалниот пренос. Значи, секвенционирањето на геномот е прекрасна алатка што е сега додадена во прирачникот за експерти за јавно здравје со цел брзо да преземат акција кога станува збор за појава на заразни болести.

За време на  пандемијата од почетокот се користеше секвенционирање на геномот за да  се следи вирусот на КОВИД-19. И тоа беше исклучително корисно затоа што вирусот се менуваше и мутираше од самиот почеток и  научниците навистина не можеа да разбера кои од тие промени се  загрижуваачки.  Научниците тоа  го нарекуваа варијанта на загриженост.  Загриженост постои кога овие промени резултираат со тоа што вирусот е попренослив, така полесно преоѓа од човек на човек, или резултира со потешка болест или резултира со тоа што вирусот всушност може да го надмине имунолошкиот одговор, имунитетот што поединец има. И така, со текот на времето,  со секвенционирањето се увиде дека од разните варијанти на вирусот, од Алфа, Бета, Гама, Делта, и последниот  Омикрон дека својствата на вирусот се менуваат и научниците успеаја да ги поврзат тие клинички својства со генетската секвенца на вирусот. И бидејќи научниците ги споделуваа овие секвенци на заедничка платформа, целиот свет сега може да види каде се варијантите, кои варијанти се појавуваат, а експертите за јавно здравје можат да преземат акција врз основа на тоа. Затоа е многу важно да се продолжи.

 

За време на пандемијата се виде колку беа важни или критични информациите од секвенционирањето. Всушност, раната идентификација на варијантите, способноста да се поврзе секоја од варијантите со нејзините многу уникатни карактеристики, за да може да се следи нејзиното ширење низ светот. Тоа им помогна на земјите да ги зголемат или намалат своите активности за јавно здравје врз основа на податоците што ги гледаа, а исто така да подготват болници, да ги подготват установите доколку се очекуваше бран. Така, со текот на времето,   истражувачите станаа добри во тоа. За жал, сега она што се случува е дека многу земји го намалија своето тестирање и секвенционирањето, и затоа сме изложени на ризик да летаме слепи ако не продолжиме со тестирањето и надзорот, бидејќи знаеме дека овој вирус ќе биде наоколу нас некое време. Ќе се промени и ќе се развива. И навистина треба да можеме да следиме што се случува, дали нашите вакцини се сè уште ефикасни. За среќа, тие сè уште се доста ефикасни, но ние треба да можеме да го следиме тоа. На почетокот на пандемијата, имавме само околу една третина од земјите кои беа способни да прават секвенционирање на геномот и тоа за многу од нив, многу ограничен број. Видовме огромна експанзија.  Денес, две третини од земјите имаат свој капацитет, но сè уште има слепи точки на светската мапа и затоа треба да работиме на зајакнување на тие капацитети, и во однос на инфраструктурата, но многу важна е обуката на луѓето, обуката на луѓето за анализа на податоци и биоинформатика. Бидејќи, како што споменав, не е само за КОВИД, туку и за сите заразни болести, тоа секвенционирање на геномот може да ни даде многу информации за тоа како да ги следиме, како да се справиме со нив и да ја подобриме нашата јавност.

Презентира Д-р Суоими Сваминтан

Извор:https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/genome-sequencing