Што е хиперкалемија? Симптоми, причини, дијагноза, третман и превенција

Хиперкалемија е медицински термин за да имате премногу калиум во крвта.На сите ни треба калиум во нашите тела за правилно функционирање на нашите нервни и мускулни клетки, вклучувајќи го и срцето. Но, високите нивоа на калиум може да бидат опасни по живот и бараат итна медицинска помош. Еве што треба да знаете за хиперкалемија, вклучувајќи знаци, причини, третмани и многу повеќе.

Хиперкалемија е медицински термин за да имате премногу калиум во крвта.На сите ни треба калиум во нашите тела за правилно функционирање на нашите нервни и мускулни клетки, вклучувајќи го и срцето. Но, високите нивоа на калиум може да бидат опасни по живот и бараат итна медицинска помош.
Еве што треба да знаете за хиперкалемија, вклучувајќи знаци, причини, третмани и многу повеќе.

Знаци и симптоми на хиперкалемија
Хиперкалемијата обично не се открива врз основа на симптомите, кои се типично благи и се развиваат постепено во текот на неколку недели до месеци.

Високите нивоа на калиум обично се откриваат откако лекарите ќе нарачаат рутински тестови на крвта за физички или за дијагностицирање или следење на друга состојба.
Ако забележите симптоми на хиперкалемија, тие може да вклучуваат:
Гадење
Повраќање
Слабост
Мускулен замор или слабост
Пецкање или вкочанетост

Ако хиперкалемијата се појави ненадејно или е тешка, може да ги почувствувате следните симптоми кои бараат итна медицинска помош:  
Тешкотии со дишењето
Палпитации на срцето
Болка во градите
Гадење
Повраќање
Неправилно чукање на срцето (аритмија)
Ненадеен колапс (ако срцето чука премногу бавно или запре)
Ненадејната или тешка хиперкалемија може да биде опасна по живот, затоа не заборавајте веднаш да се јавите кај вашиот лекар или на 911 ако мислите дека имате хиперкалемија, а особено ако ги искусите горенаведените симптоми. стрелка десно нагоре

Повеќе за калиум
Причини и фактори на ризик за хиперкалемија
Хиперкалемија се јавува кога вашите бубрези повеќе не можат правилно да отстранат доволно калиум од крвта, што предизвикува акумулација на минералот во крвотокот.

Хиперкалемијата често е поврзана со една од следниве состојби на бубрезите:

Хронична бубрежна болест Губењето на функцијата на бубрезите со текот на времето, или хроничното заболување на бубрезите, е најчеста причина за хиперкалемија. Како што болеста напредува, вашите бубрези стануваат помалку ефикасни во отстранувањето на електролитите (вклучувајќи го и калиумот) од крвта, кои потоа се таложат во вашето тело, според Американскиот фонд за бубрези.
Акутна бубрежна инсуфициенција Кога бубрезите одеднаш ќе престанат да ја филтрираат крвта поради акутна бубрежна инсуфициенција, тоа може да доведе до акумулација на опасни нивоа на отпадни производи, вклучително и калиум.

Други симптоми на акутна бубрежна инсуфициенција вклучуваат намалена урина и оток на нозете, глуждовите или стапалата.

Следниве состојби се исто така поврзани со хиперкалемија:

Адисонова болест (надбубрежна инсуфициенција)
Нарушување на употребата на алкохол (AUD, понекогаш наречено алкохолизам), кое може да ги разложи мускулните влакна и да ослободи калиум во крвотокот, според стрелката нагоре на Американското здружение за срце
Неконтролиран дијабетес
ХИВ
Конгестивна срцева слабост

Неколку други фактори можат да придонесат за хиперкалемија, вклучувајќи:
Дехидрација
Прекумерен внес на додатоци на сол, додатоци на калиум или додатоци кои содржат калиум
Лекови кои можат да го подигнат нивото на калиум, вклучувајќи инхибитори на ангиотензин-конвертирачкиот ензим (ACE), блокатори на рецепторот на ангиотензин II (ARBs) и бета блокатори
Тешки изгореници или масивни повреди кои ги оштетуваат мускулите, ослободувајќи калиум во телото

Како се дијагностицира хиперкалемија?
За да се дијагностицира хиперкалемија, вашиот лекар ќе направи тестови на крвта за да го измери нивото на калиум, како и електрокардиограм за да го провери вашето срце, бидејќи срцевите проблеми се најсериозната компликација на хиперкалемијата.
Нормално ниво на калиум во крвта е од 3,5 до 5,0 милимоли на литар (mmol/L). Додека нормалните нивоа на калиум може малку да се разликуваат во лабораторија, хиперкалемија е кога нивото на калиум во крвта е повисоко од 5,5 mmol/L.
Бидејќи е вообичаено да не се доживее никакви симптоми на хиперкалемија, вашиот лекар може да открие високи нивоа на калиум во крвта за време на друг рутински тест на крвта.
Во спротивно, вашиот лекар може да направи тест за хиперкалемија ако имате симптоми или сте изложени на ризик за состојбата (на пример, ако земате одредени лекови или имате историја на бубрежна болест).

Вашиот лекар може да изврши дополнителни тестови, вклучувајќи тестови на крвта и анализа на урината, за да провери за други состојби како што е бубрежно заболување.

Прогноза на хиперкалемија
Поголемиот дел од луѓето на кои им е дијагностицирана хиперкалемија имаат одлична прогноза, се додека состојбата е рано откриена и навремено третирана.
Повеќето луѓе со хиперкалемија немаат компликации. Честопати промените во исхраната се доволни за да се одржи нивото на калиум под контрола.

Вашиот лекар може да нареди почести тестови на крвта за да го следи нивото на калиум.

Времетраење на хиперкалемија
Акутните случаи на хиперкалемија траат само неколку дена и се податливи со краткотраен третман, според Американското здружение на бубрежни пациенти.десната стрелка нагоре
За блага хиперкалемија, промените во исхраната обично се доволни за нормализирање на нивото на калиум. Во потешки случаи, може да ви требаат итни медицински третмани и состојбата може да се појави повторно.
Хроничната хиперкалемија треба да се контролира со долготрајни третмани за да се контролира нивото на калиум.

Опции за третман и лекови за хиперкалемија
Целта на третманите за хиперкалемија е да се отстрани вишокот на калиум од вашиот крвоток и да се одржи нивото на калиум во нормален опсег. Третманот што ќе го добиете варира во зависност од основната причина и сериозноста на хиперкалемијата.

Вашиот лекар може да препорача да се држите подалеку од замена за сол и да одите на диета со ниска содржина на калиум. Прашајте точно колку калиум ќе треба да целите, бидејќи количината варира од личност до личност.

Вашиот лекар може исто така да предложи промена на одредени лекови кои би можеле да влијаат на вашето ниво на калиум.

Можеби ќе треба да земате лекови за да го намалите нивото на калиум. Тие вклучуваат:

Диуретици Познати и како апчиња за вода, предизвикуваат бубрезите да создаваат повеќе урина за да го исфрлат вишокот калиум.
Врзувачи за калиум Овој лек се врзува за калиумот и го спречува неговото таложење во крвотокот. Или ќе го голтнете како прашок измешан со вода или ќе го земете како клизма (преку ректумот).
Ако вашите нивоа на калиум се екстремно високи, можеби ќе ви треба итна интравенска (IV) терапија, вклучително и инфузија на калциум, за да го заштитите вашето срце и инсулин, за да го преместите калиумот од крвотокот назад во вашите клетки.
Може дополнително да добиете лек за астма (албутерол) за да го намалите нивото на калиум.

Превенција на хиперкалемија
Ако сте изложени на ризик за хиперкалемија, следењето на диета со ниска содржина на калиум може да ви помогне да ги намалите шансите да ви биде дијагностицирана оваа состојба.

Вашиот лекар може да препорача ограничување или исклучување на одредени видови храна од вашата исхрана, вклучувајќи:  
Аспарагус
Варен спанаќ
Компири
Зимски сквош, вклучително и тиква
Домати и производи од домати (како кечап и сосови)
Авокадо
Банани
Цитрусни овошја и сокови (како што се портокали и грејпфрут)
Сушено овошје (како суво грозје)
Дињи (како медлика и диња)
Нектарини
Киви
Замени за сол, кои содржат калиум

Компликации на хиперкалемија
Високото ниво на калиум може да влијае на начинот на кој функционира вашето срце, што може да доведе до срцеви аритмии, а понекогаш и до потенцијално фатален срцев удар.

Покрај симптомите на хиперкалемија, важно е да се внимава и на симптомите на срцев удар, кои вклучуваат:

Чувство на стискање, притисок или болка во рацете или градите
Скратен здив
Пробивање на ладна пот
Одеднаш се чувствува вртоглавица
Гадење
Болки во стомакот

Истражување и статистика: Кој има хиперкалемија?
Хиперкалемијата погодува околу 5 проценти од популацијата ширум светот и е почеста кај мажите отколку кај жените, веројатно поради поголемата мускулна маса кај мажите.
На околу 10 проценти од сите хоспитализирани луѓе им е дијагностицирана хиперкалемија, обично поради проблеми со бубрезите или лекови што ги земаат.
До 50 проценти од сите предвремено родени бебиња исто така се дијагностицирани со хиперкалемија.

Поврзани состојби и причини за хиперкалемија
Други состојби поврзани со високи нивоа на калиум вклучуваат:

Срцева слабост
Дијабетес
Периферна васкуларна болест
Адисонова болест
AUD (алкохолизам)
ХИВ