Што е мозочна магла и какви се нејзините симптоми

Дали некогаш сте го изгубиле вашиот циклус на мисли додека сте среде активност? Или можеби сте зафатени во разговор кога одеднаш ви е тешко да се сетите на тој проклет збор или детаљ што штотуку се излизгал од дофат. Овие настани се чести како што стареете. Но, ако вашето размислување е нагло засегнато и постепено се влошува, па затоа имате потешкотии да се фокусирате или да ги преточите вашите мисли со зборови, можеби ќе доживеете она што луѓето го нарекуваат мозочна магла.

Мозочната магла има многу симптоми и многу можни основни состојби
Дали некогаш сте го изгубиле вашиот циклус на мисли додека сте среде активност? Или можеби сте зафатени во разговор кога одеднаш ви е тешко да се сетите на тој проклет збор или детаљ што штотуку се излизгал од дофат. Овие настани се чести како што стареете. Но, ако вашето размислување е нагло засегнато и постепено се влошува, па затоа имате потешкотии да се фокусирате или да ги преточите вашите мисли со зборови, можеби ќе доживеете она што луѓето го нарекуваат мозочна магла.

Невропсихологот д-р Камини Кришнан објаснува зошто мозочната магла стана популарен термин во моментот и зошто мозочната магла може да се појави како симптом на други вообичаени состојби.

Што е мозочна магла?
Мозочната магла нема единствена официјална дефиниција или медицинска дијагноза. Наместо тоа, тоа е често кластер на когнитивни симптоми што луѓето ги доживуваат. Мозочната магла може да биде многу нешта и за различни луѓе. Може да вклучува едно или сите од следниве:

Проблем со фокусирање.
Тешкотии да се остане внимателен.
Проблем со запомнување познати детали како имиња, места или зборови.
Бавно време на реакција и обработка на информации.
Општ замор или летаргија.
Облачност во расудувањето.
Често губење на мисловниот тек.
„Кога имате недостатоци во овие области, може да се чувствувате како да имате проблеми со меморијата. Но, тоа е повеќе проблем во стекнувањето и одржувањето на вистинските информации“, вели д-р Кришнан. „Ако не ги добивате вистинските информации, не може да се очекува да се задржите на нив“.

Што предизвикува мозочна магла?
Значи, што предизвикува блокирање на информациите? Па, нема дефинитивен одговор. Една идеја е дека одговорот на имунолошкиот систем на вашето тело може да предизвика воспаление во вашиот мозок. Кога ќе се појави воспаление, тоа може да предизвика привремена блокада во обработката на информациите. Мозочната магла може да биде предизвикана и од хроничен стрес, хормонални промени или нерамнотежа на шеќерот во крвта.

„Мозочната магла е вид на манифестација на некаков вид на воспаление или хроничен одговор на стресот“, објаснува д-р Кришнан. „Хроничниот стрес може да има секундарни ефекти. Тоа влијае на вашиот сон, вашата исхрана и вашите физички способности. Тие секундарни проблеми може да доведат или да се поврзат со психијатриски нарушувања“.

Еве неколку вообичаени состојби поврзани со симптоми на мозочна магла.

Бременост
Доживувате низа хормонални промени во текот на секој триместар. Кога ќе се појават овие хормонални промени, вашиот мозок се обидува да ја врати рамнотежата со ослободување и потиснување на одредени хормони за да израмни сè. Може да почувствувате мозочна магла поради овој постојан флукс на хормони или поради други стресни фактори кои можат да се појават дури и на почетокот на бременоста.

„Во првиот триместар, може да имате повеќе гадење, лоша исхрана, несоница или недостаток на сон или други зголемени стресни фактори од различни причини. Сите овие работи може да се манифестираат како мозочна магла“, вели д-р Кришнан.

COVID-19
Мозочната магла ги добива своите 15 минути слава благодарение на СОВИД-19 и сите негови поврзани симптоми. Всушност, мозочната магла е еден од првите три симптоми кои често се наведени од долги патници, кои доживуваат продолжени симптоми или одложени симптоми неколку недели, а понекогаш и месеци по почетната инфекција.

„Луѓето кои биле во ICU или барале потешки форми на третман имаат тенденција да искусат поголема мозочна магла“, забележува д-р Кришнан.

Проблемот, истакнува д-р Кришнан, е што патниците и луѓето кои се опоравиле од СОВИД-19 честопати искусуваат и други симптоми кои можат да доведат до магла на мозокот. Ова вклучува проблеми со спиењето, зголемен стрес или нивоа на расположение или значителна промена во нивната исхрана или исхрана.

„Сите овие фактори можат да придонесат и за појава на мозочна магла“, вели тој.

Значи, тешко е точно да се одреди што ја предизвикува мозочната магла – СОВИД-19 или овие други тесно поврзани симптоми. Една главна хипотеза е дека мозочната магла поврзана со СОВИД-19 всушност може да биде резултат на појава на цитокинска бура (исто така позната како синдром на ослободување на цитокини).

Во цитокинската бура, вашето тело го преплавува вашиот крвоток со воспалителни протеини наречени цитокини. Овие цитокини помагаат да се насочи вирусот, или туѓото тело, што предизвикува проблеми. Но, ова може да предизвика и претерана реакција на имунолошкиот систем во други области на вашето тело, како што е вашиот мозок, и да доведе до дополнително воспаление.

„Иако се обидува да биде заштитен, може да има и негативни ефекти“, вели д-р Кришнан.

Депресија и анксиозност
Депресијата и нејзината поврзаност со мозочната магла е како да прашувате што е прво, кокошката или јајцето? Едното често може да доведе до другото и обратно. Една честа причина за ова може да биде поради невроинфламацијата предизвикана од постојаното активирање на вашата надбубрежна патека на хипоталамусот хипофизата.

„Тоа е одговорот на вашето тело борба или бегство“, објаснува д-р Кришнан. „Ако вашето тело е во постојано ниво на активирање, тоа може да има негативни несакани ефекти и да се манифестира како депресија или анксиозност бидејќи го има тој воспалителен одговор“.

„Тоа е одговорот на вашето тело борба или бегство“, објаснува д-р Кришнан. „Ако вашето тело е во постојано ниво на активирање, тоа може да има негативни несакани ефекти и да се манифестира како депресија или анксиозност бидејќи го има тој воспалителен одговор“.

Мозочната магла поврзана со депресија или анксиозност често се чувствува како постојан замор или општо чувство на малаксаност.

Хемотерапија
Истата цитокинска бура што е присутна кај некои луѓе со СОВИД-19 може да се појави и како резултат на хемотерапија. За разлика од СОВИД-19, сепак, мозочната магла што е поврзана со третманите со хемотерапија често исчезнува за многу пократко време.

„Понекогаш, мозочната магла или когнитивните поплаки се појавуваат дури неколку години по почетокот на хемотерапијата“, вели д-р Кришнан. „Не очекуваме дека ова ќе биде долгорочно прашање. Повеќето луѓе велат дека се подобрува како што поминува времето од третманите со хемотерапија“.

Чувствителност на храна
Некои чувствителности на храна, исто така, може да доведат до мозочна магла или нејзин поврзан воспалителен одговор. На пример, со целијачна болест, луѓето често ќе се жалат дека се чувствуваат заматено или заглавени поради нивната чувствителност на глутен.

Нивоа на шеќер во крвта
Ако имате низок шеќер во крвта (хипогликемија), може да се чувствувате вртоглавица, замагленост, магла или нервозни и неспособни да се концентрирате. Ова е особено точно кај луѓето со дијабетес ако нивното тело создава премногу инсулин. Понекогаш, дури може да почувствувате ниско ниво на шеќер во крвта после оброк.

Автоимуни состојби
Неколку автоимуни состојби се исто така поврзани со мозочната магла, вклучувајќи:

Лупус.
Синдром на хроничен замор.
Мултиплекс склероза.
Фибромијалгија.
„Продолжениот напад на имунолошкиот систем има тенденција да има влијание врз функцијата на мозокот на поединецот“, забележува д-р Кришнан.

Како можам да се ослободам од мозочната магла?
Општо земено, не постојат познати лекови или третмани кои директно ја коригираат мозочната магла. За веднаш да се справите со повеќето хронични стресни фактори, д-р Кришнан предлага да се фокусирате на подобрување на спиењето, добра исхрана и вежбање 30 минути секој ден, пет дена во неделата. Овие мали промени во вашиот секојдневен живот може да се насоберат со текот на времето и во голема мера да влијаат на одговорот на вашиот имунолошки систем и да го намалат воспалението.

„Ова не мора да биде маратон“, вели д-р Кришнан. „Идејата е да се предизвикувате себеси секој ден и да ги намалите сите стресни фактори колку што е можно повеќе во вашиот живот“.

Д-р Кришнан, исто така, предлага да направите ментални паузи во текот на денот за да го изградите вашиот ментален капацитет.

„Повеќето од нас имаат тенденција да одат, да одат, да одат додека не стигнете до точка од која нема враќање, а потоа сте уморни или уморни или неспособни да ги направите работите ден или два“, додава д-р Кришнан. „Им препорачуваме на луѓето да прават паузи од 20 до 30 минути дури и пред да бидат уморни со правење некој вид фокусирана активност како одење, слушање музика или затворање очи и одмор“.

Ако сте ги испробале овие методи или сте почувствувале мозочна магла подолго време, треба да се јавите кај вашиот давател на здравствена заштита или да работите со специјалист за интегративна медицина кој може да ви помогне да направите промени во животниот стил во неколку области кои вклучуваат исхрана, исхрана, спиење и вежбање.