Што е нарушување во исхраната?Се работи за сериозен, комплексен проблем со менталното здравје

Нарушувањата во исхраната се сериозен проблем кој може да влијае на вашето ментално и физичко здравје. Ако мислите дека имате нарушување во исхраната, не се срамете да побарате помош. Милиони луѓе секојдневно се борат со пореметување во исхраната. Со соодветна медицинска нега и советување за ментално здравје, можете да бидете подобри. Годините на живеење со нелекувано нарушување во исхраната може да му наштетат на вашето физичко здравје и може да доведат до проблеми опасни по живот. Направете го првиот чекор за заштита на вашата благосостојба со разговор со вашиот давател на здравствена заштита.

Нарушувањата во исхраната може да се појават кај луѓе од која било возраст, пол, раса и од сите тежини, облици и големини. Физичките, менталните и емоционалните симптоми варираат од личност до личност и според типот на нарушувања во исхраната. Третманот може да комбинира когнитивна терапија, лекови и други терапии.

Што е нарушување во исхраната?
Нарушувањето во исхраната е сериозен, комплексен проблем со менталното здравје што влијае на емоционалното и физичкото здравје. Луѓето со нарушувања во исхраната развиваат нездрави односи со храната, нивната тежина или изглед. Анорексијата, булимијата и прејадувањето се сите видови нарушувања во исхраната.

Нарушувањата во исхраната се лекуваат. Луѓето со нетретирани нарушувања во исхраната може да развијат проблеми опасни по живот.

Колку се чести нарушувањата во исхраната?
Приближно 20 милиони девојчиња и жени и 10 милиони момчиња и мажи во Америка имаат нарушување во исхраната.

Нарушувањата во исхраната се предизвикани од неколку сложени фактори, вклучувајќи генетика, биологија на мозокот, личност, културни и социјални идеали и проблеми со менталното здравје.

Кои се видовите на нарушувања во исхраната?
Постојат различни видови на нарушувања во исхраната. Некои луѓе може да имаат повеќе од еден тип на нарушување во исхраната. Видовите вклучуваат:

Анорексија нервоза: Луѓето со анорексија нервоза многу ја ограничуваат храната и калориите понекогаш до степен на самоизгладнување. Може да имате анорексија во која било големина на телото. Се карактеризира со опсесивна желба за слабеење и одбивање да се јаде здрава количина на храна за вашиот тип на тело и ниво на активност.
Булимија нервоза: Луѓето на кои им е дијагностицирана булимија нервоза прејадуваат или јадат, или сметаат дека јаделе, големи количини храна за кратко време. После тоа, тие може да се принудат да ги исчистат калориите на некој начин како што се повраќање, користење лаксативи или прекумерно вежбање за да го ослободат своето тело од храната и калориите.


Нарушување на прекумерно јадење (BED): Луѓето кои имаат пореметување прекумерно во исхраната доживуваат задолжително однесување во исхраната. Јадат, или перцепираат дека изеле големи количини храна за краток временски период. Меѓутоа, по пиењето тие не ја чистат храната или согоруваат калории со вежбање. Наместо тоа, тие се чувствуваат непријатно полни и може да се борат со срам, жалење, вина или депресија.

Кој е изложен на ризик од нарушувања во исхраната?
Нарушувањата во исхраната може да се развијат на која било возраст. Тие ги засегаат сите полови, раси и етникуми. Мит е дека нарушувањата во исхраната најмногу ги погодуваат девојчињата и жените. Момчињата и мажите се подеднакво изложени на ризик. Одредени фактори може да ве направат повеќе склони кон развој на нарушување во исхраната, како што се:

Семејна историја на нарушувања во исхраната, зависност или други проблеми со менталното здравје, како што е депресија.
Историја на траума (физичка, емоционална или сексуална).
Лична историја на анксиозност, депресија или опсесивно-компулсивно нарушување (OCD).
Историја на диета.


Други фактори вклучуваат:

Дијабетес (до една четвртина од жените со дијабетес тип 1 развиваат нарушувања во исхраната).
Вклучување во активности кои се фокусираат на тенок изглед, како што се моделирање, гимнастика, пливање, борење и трчање.
Големи животни промени, како што се започнување на ново училиште или работа, развод или преселба.
Перфекционистички тенденции.

Симптоми и причини
Што предизвикува нарушувања во исхраната?
Мешавина од генетика, животна средина и социјални фактори играат улога во развојот на нарушувања во исхраната. Некои луѓе со нарушувања во исхраната може да користат екстремни мерки за да го ограничат внесот на храна или групите на храна кога сметаат дека другите аспекти од нивниот живот е тешко да се управуваат. Опсесијата со храна станува нездрав начин за справување со болните емоции или чувства. Така, нарушувањата во исхраната се повеќе за наоѓање здрав начин за управување со вашите емоции отколку за храна.

Кои се симптомите на нарушувања во исхраната?
Не можете секогаш по нечиј изглед да забележите дека има нарушување во исхраната. Може да имате пореметување во исхраната во која било телесна тежина или големина. Нарушувањата во исхраната честопати влијаат на начинот на кој луѓето размислуваат за храната или се однесуваат со неа, што не се рефлектира во нивната тежина или големина.

Специфичните симптоми на нарушувања во исхраната се разликуваат според типот. Можеби е тешко да се забележи нарушување во исхраната бидејќи често имитира диета. Или, лицето кое се бори со нарушување во исхраната може да не сака да ги сподели своите грижи за исхраната. Ако вие или некој близок имате пореметување во исхраната, може да ги забележите овие општи промени:
Промени во расположението.
Замор, несвестица или вртоглавица.
Проретчена коса или губење на косата.
Честите паузи во бањата после јадење.
Необјаснети промени во тежината или драстично губење на тежината.
Невообичаено потење или топли бранови.
Други промени може да вклучуваат:

Соло вечера или несакање да се јаде со други луѓе.
Повлекување од пријатели или социјални активности.
Сокривање или фрлање на храната.
Фиксација на храна, калории, вежбање или слабеење.
Ритуали на храна (џвакање храна подолго од потребното, јадење тајно).

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицира нарушување во исхраната?
Давателите на здравствена заштита, како што се лекарите и професионалците за ментално здравје, дијагностицираат нарушувања во исхраната. Вашиот давател на примарна здравствена заштита може да ги прегледа симптомите, да изврши физички преглед и да нареди тестови на крвта. Советник за ментално здравје, како што е психолог или психијатар, спроведува психолошка евалуација за да дознае повеќе за вашето однесување и верувања во исхраната.

Лицата со индекс поголем од 30 се сметаат обезни.

Давателите го користат Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања (DSM) на Американската психијатриска асоцијација за да направат дијагноза. DSM ги наведува симптомите за секој тип на нарушување во исхраната. Не мора да ги имате сите симптоми за да добиете дијагноза за нарушување во исхраната. И дури и ако немате специфично нарушување во исхраната наведено во DSM, можеби ќе ви треба помош за надминување на проблемите поврзани со храната.

Менаџмент и третман
Кои се компликациите од нарушувањата во исхраната?
Нарушувањата во исхраната се второто најсмртоносно психијатриско пореметување, проследено само со нарушување на употребата на опиоиди.

Големото ограничување на калориите, повраќањето или екстремното вежбање може да влијае на вашето целокупно здравје. Нетретираното нарушување во исхраната ве изложува на ризик за сериозни проблеми, како што се:

Аритмија, срцева слабост и други проблеми со срцето.
Рефлукс на киселина (гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ).
Гастроинтестинални проблеми.
Низок крвен притисок (хипотензија).
Оштетување на органите и оштетување на мозокот.
Остеопороза и оштетување на забите.
Тешка дехидрација и запек.
Престанени менструални циклуси (аменореа) и неплодност.
Мозочен удар.

Како се справуваат или третираат нарушувањата во исхраната?
Третманите за нарушувања во исхраната варираат во зависност од видот и вашите специфични потреби. Дури и ако немате дијагностицирано нарушување во исхраната, експерт може да ви помогне да ги решите и управувате проблемите поврзани со храната.

Третманите вклучуваат:

Психотерапија: професионалец за ментално здравје може да ја одреди најдобрата психотерапија за вашата ситуација. Многу луѓе со нарушувања во исхраната се подобруваат со когнитивната бихејвиорална терапија (КБТ). Оваа форма на терапија ви помага да ги разберете и промените искривените шеми на размислување кои поттикнуваат однесувања и емоции.
Модсли пристап: Оваа форма на семејна терапија им помага на родителите на тинејџери со анорексија. Родителите активно го водат детето во исхраната додека тие учат поздрави навики.
Лекови: Некои луѓе со нарушувања во исхраната имаат други состојби, како анксиозност или депресија. Земањето антидепресиви или други лекови може да ги подобри овие состојби. Како резултат на тоа, вашите мисли за себе и за храната се подобруваат.
Советување за исхрана: Регистриран диететичар со обука за нарушувања во исхраната може да помогне да се подобрат навиките во исхраната и да се развијат планови за хранливи оброци. Овој специјалист може да понуди и совети за купување намирници, планирање и подготовка на оброци.
Најдобриот пристап за третман е често комбинација на сите овие професионалци кои работат заедно за да се добие сеопфатен третман за да се одговори на физичките, менталните и аспектите на однесувањето.

Превенција
Како можам да спречам нарушување во исхраната?
Ако во вашето семејство има нарушувања во исхраната, свесноста за предупредувачките знаци е добар прв чекор за рано откривање на проблемот. Навремениот третман може да ги прекине нездравите обрасци на исхрана пред тие да станат потешко да се надминат. Можете исто така да ги намалите ризиците од нарушување во исхраната со добивање третман за проблеми како депресија, анксиозност и OCD.

Бидете позитивен пример за вашето семејство, јадејќи здрава храна и избегнувајќи да зборувате за храната како „добра или лоша“. Не држете диета, не зборувајте за диети или не давајте негативни коментари за вашето тело.
Каква е прогнозата (перспективата) за луѓето кои имаат нарушувања во исхраната?
Луѓето кои добиваат третман за нарушувања во исхраната често се опоравуваат и продолжуваат да водат здрав живот. Корисно е рано да се открие проблемот и веднаш да се започне со лекување.

Постојат различни нивоа на нега, вклучувајќи:

Амбулантска терапија (еднаш неделно советување).
Интензивна амбулантска терапија (терапија неколку пати неделно).
Стационарна терапија (хоспитализација).
Вашиот лекар од примарна здравствена заштита ќе работи со вас за да одлучи кое ниво на третман би било соодветно за вас.

Доколку не се лекуваат, луѓето со нарушувања во исхраната може да развијат компликации опасни по живот. Некои луѓе можеби ќе треба да добијат медицинска и ментална здравствена заштита во болница или центар за лекување.

Живеење со
Кога треба да се јавам на лекар?
Треба да се јавите кај вашиот давател на здравствена заштита ако имате нарушување во исхраната и:

Откријте дека вашата врска со храната ви предизвикува вознемиреност.
Откријте дека вашата врска со храната ви пречи на секојдневните активности.
Имате болка во градите, отежнато дишење или палпитации на срцето.
Имајте вртоглавица или несвестица.
Имате силно болно грло или рефлукс на киселина.
Имате нејасен говор или заматен вид.
Кои прашања треба да му ги поставам на мојот лекар?


Ако имате нарушување во исхраната, можеби ќе сакате да го прашате вашиот давател на здравствена заштита:

Каков вид на нарушување во исхраната имам?
Кој е најдобриот третман за нарушувањето во исхраната што го имам?
Кои се ризиците и несаканите ефекти од третманот?
Каков вид на дополнителна нега ми треба по третманот?
Дали треба да внимавам на знаци на компликации?

Нарушувањата во исхраната се сериозен проблем кој може да влијае на вашето ментално и физичко здравје. Ако мислите дека имате нарушување во исхраната, не се срамете да побарате помош. Милиони Американци секојдневно се борат со пореметување во исхраната. Со соодветна медицинска нега и советување за ментално здравје, можете да бидете подобри. Годините на живеење со нелекувано нарушување во исхраната може да му наштетат на вашето физичко здравје и може да доведат до проблеми опасни по живот. Направете го првиот чекор за заштита на вашата благосостојба со разговор со вашиот давател на здравствена заштита.