Што е нормален пулс? И што ви кажува пулсот?

60 до 100 отчукувања во минута се „нормални“, но сепак можете да бидете здрави и надвор од тој опсег. Кога станува збор за разбирање на вашето здравје, има многу бројки кои се важни. Ја следите вашата тежина. Проверете го нивото на шеќер во крвта, холестеролот, тромбоцитите и многу повеќе.

60 до 100 отчукувања во минута се „нормални“, но сепак можете да бидете здрави и надвор од тој опсег. Кога станува збор за разбирање на вашето здравје, има многу бројки кои се важни. Ја следите вашата тежина. Проверете го нивото на шеќер во крвта, холестеролот, тромбоцитите и многу повеќе.

А потоа, има уште еден број што може да ви даде поглед на вашето здравје. Тоа е вашиот пулс – мерка за тоа колку често чука вашето срце.

Нормалниот пулс на возрасен е помеѓу 60 и 100 отчукувања во минута (bpm). Но, тоа не значи дека пулсот над или под тие прагови е нужно нешто за што треба да се грижите.

„Постои низа „нормални“ кога станува збор за здрави отчукувања на срцето“, објаснува кардиологот д-р Тамана Синг. „Она што е поразбирливо од тоа да знаете дали спаѓате во „нормалниот“ опсег е да знаете што е нормално за вас и да проверите со вашето тело за знаци на вознемиреност“.

Можете сами да го проверувате пулсот, користејќи уреди како паметни часовници или одење во старо училиште и броење на отчукувањата на срцето со чувство на пулсот во зглобот или вратот.

Но, што навистина ви кажува пулсот? д-р Синг објаснува.

Зошто вашиот пулс во мирување е важен
Во суштина, пулсот е мерило за тоа колку напорно работи срцето за да ја пумпа крвта.

Овде зборуваме за отчукувањата на срцето во мирување – како за тоа колку брзо чука вашето срце кога не вежбате или не се занимавате со сериозна физичка активност. (Се разбира, кога вежбате, пулсот треба да се зголеми.)

Срцевиот ритам во мирување помал од 60 отчукувања во минута се нарекува брадикардија. Срцевата фреквенција во мирување повисока од 100 отчукувања во минута се нарекува тахикардија.

И покрај тоа што имаат фенси медицински имиња, брадикардијата и тахикардијата не се нужно проблеми. Бидејќи има многу причини зошто пулсот може да биде поголем или помал од „нормалниот“ опсег.

Вашиот пулс во мирување може да биде под влијание на работи како што се:

Возраст
Ниво на фитнес.
Хронични состојби.
Квалитет на спиење.
Тежина.
Емоционална состојба.
Д-р Синг објаснува повеќе.

Висок пулс во мирување
Вообичаено, луѓето кои не се во врвна физичка состојба имаат поголема веројатност да имаат поголем пулс во мирување. Тоа е затоа што помалку ефикасното срце треба почесто да пумпа за да придвижи сличен волумен на крв.

Уште повеќе, сè што го оданочува вашето тело или ум може да предизвика зголемување на пулсот.

„Во стресни ситуации, како инфекција, вашето срце треба почесто да пумпа за да ги задоволи потребите на телото“, вели д-р Синг.

Исто така, вашето ментално здравје може да има изненадувачко влијание врз отчукувањата на срцето.

Менталниот стрес и анксиозноста ги активираат истите делови од вашиот нервен систем како и физичките вежби“, објаснува д-р Синг. „Анксиозноста го активира вашиот одговор „бори или бегај“, што е во корелација со зголемување на отчукувањата на срцето и зголемување на крвниот притисок.

Некои причини за повисок пулс вклучуваат работи како што се:

Седентарен начин на живот.
Дехидрација.
Смокинг.
Пиење алкохол.
Инфекции и болести.
Згрутчување на крвта.
Стрес и анксиозност.
Лош сон.
Бременост.
Одредени лекови.


Низок пулс во мирување
Од друга страна, понискиот пулс може да биде показател за срцето што работи поефикасно. Може да биде многу нормално и здраво за спортистите, на пример, да имаат срцев ритам во мирување во 40-тите.

„Генерално, како што вашето срце станува посилно, може да испумпува повеќе крв во телото со секоја контракција“, објаснува д-р Синг понатаму. „Не мора да се пумпа толку често за да се задоволат барањата. Значи, добиваме повеќе залак со секое отчукување на срцето – и, според тоа, помал пулс во мирување“.

Луѓето на возраст над 65 години обично имаат пониски отчукувања на срцето од помладите луѓе, бидејќи нивните срца доживуваат абење и кинење што предизвикува нивно забавување. И одржувањето на нивото на стрес на ниско ниво може да придонесе и за побавен пулс.

Кои се некои причини за побавен пулс?

Атлетски начин на живот.
Возраст 65+.
Опуштена состојба.
Некои срцеви лекови, како што се бета-блокатори и антиаритмици.
Одредени здравствени состојби, како ниска функција на тироидната жлезда и дијабетес.
Нерамнотежа на електролити, како висок калиум.

На кои симптоми треба да внимавате?
Вашиот пулс е само еден показател за вашето здравје. За да разберете дали пулсот е знак за потенцијален проблем, ви требаат повеќе информации.

За почеток, побарајте модели. Дознајте каков е вашиот пулс, следејќи го со помош на апликација за паметен часовник или чувствувајќи го пулсот. На тој начин, можете да почнете да разбирате што е нормално за вас.

„Кажете дека трендовите на отчукувањата на срцето постојано покажуваат дека вашиот пулс во мирување е 45“, илустрира д-р Синг. „Ако се чувствувате добро, вежбате, не се чувствувате лошо и немате познати проблеми со срцето, тоа е веројатно во ред“.

Ако забележите дека вашиот пулс паѓа надвор од вашиот нормален опсег, проверете со вашето тело.

Кои симптоми треба да ги барате?

Абнормален пулс заедно со овие знаци на загриженост треба да биде вашиот знак за да добиете медицинска помош. Бидејќи промената на отчукувањата на срцето заедно со овие симптоми може да укажуваат на тоа дека вашето срце не функционира најдобро.

Давателот на здравствена заштита може да направи ЕКГ (електрокардиограм) за да добие повеќе информации. ЕКГ може да им помогне да го проценат вашиот пулс и ритам и дополнително да ја разгледаат вашата срцева функција, доколку е потребно. Тие исто така може да разговараат за вашата медицинска историја, лековите што ги земате и други објаснувања за вашите симптоми.

Запомнете: додека типичниот пулс е помеѓу 60 и 100 отчукувања во минута, пулсот надвор од тој опсег сепак може да биде здрав. Ако сте загрижени дека вашиот тикер не работи сосема правилно, или ако имате загрижувачки симптоми, разговарајте со давател на здравствена заштита, како лекар од примарна здравствена заштита или кардиолог. Тие можат да помогнат да се дојде до суштината на проблемот.