Што е Золингер-Елисон синдром?-тумори кои се формираат во панкреасот

Гастриномите се тумори кои произведуваат голема количина на гастрин - хормон кој предизвикува вашето тело да произведува повеќе стомачна киселина. Луѓето со ЗЕС имаат прекумерна количина на стомачна киселина и доживуваат симптоми слични на пептичен улкус и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Золингер-Елисонов синдром (ЗЕС) е дигестивно нарушување кое се јавува кога тумори наречени гастриноми се формираат во панкреасот или дуоденумот (првиот дел од тенкото црево). Гастриномите се тумори кои произведуваат голема количина на гастрин – хормон кој предизвикува вашето тело да произведува повеќе стомачна киселина. Луѓето со ЗЕС имаат прекумерна количина на стомачна киселина и доживуваат симптоми слични на пептичен улкус и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Золингер-Елисонов синдром е редок и погодува околу три од секој милион луѓе во Соединетите Држави. Ако ја имате оваа состојба, важно е да знаете дека 50-67% од гастриномите се канцерогени. За среќа, третман е достапен за добро да се управува со состојбата.

Симптоми на Золингер-Елисон синдром
Луѓето со Золингер-Елисон синдром имаат дополнителна стомачна киселина во дигестивниот тракт. Оваа прекумерна количина на киселина може да доведе до неколку вообичаени симптоми, вклучувајќи:

Дијареа
Горушица или печење во градите
Стомачна болка
Гадење и повраќање
Ненамерно губење на тежината


ЗЕС може да предизвика и посериозни симптоми, особено ако состојбата не се лекува.

Посетете го вашиот давател на здравствена заштита ако развиете некој од следниве знаци или симптоми:

Болка во градите
Постојано повраќање
Проблеми со дишењето
Тешкотии при голтање храна
Крварење во дигестивниот тракт
Ненадејна или остра болка во стомакот
Мускулна слабост
зашеметеност
Замор
Причини
Золингер-Елисон синдром се јавува кога тумори наречени гастриноми се формираат во панкреасот или дуоденумот. Истражувачите сè уште истражуваат што точно предизвикува формирање на гастиноми. Гастриномите ослободуваат големи количини на хормонот гастрин. Нормално, телото ослободува мала количина на гастрин откако ќе јадете. Ова доведува до мала количина на стомачна киселина за да помогне во варењето на храната. Сепак, премногу гастрин доведува до премногу стомачна киселина, што може да го зголеми ризикот од оваа состојба.

Додека истражувањето е во тек, експертите теоретизираат дека околу 20-25% од случаите на Золингер-Елисон синдром се резултат на ретко генетско нарушување наречено мултипла ендокрина неоплазија тип 1 (MEN1). Ова може да укаже дека постојат генетски фактори вклучени во развојот на оваа болест.

Фактори на ризик
Одредени фактори исто така може да го зголемат ризикот од развој на гастриноми. Тековните фактори на ризик за ЗЕС вклучуваат:

На возраст од 20-50 години
Да се биде доделен маж при раѓање
Имајќи семејна историја на мултипла ендокрина неоплазија тип 1 (MEN1)


Дијагноза
Ако сте развиле симптоми на Золингер-Елисон синдром, важно е да го видите вашиот примарен здравствен работник за соодветно тестирање и лекување. Ако вашиот добавувач се сомнева дека имате ЗЕС или слична дигестивна состојба, тој најверојатно ќе ве упати кај гастроентеролог (доктор специјализиран за дигестивни нарушувања).

Вашиот провајдер ќе го започне процесот на дијагностика (тестирање) со физички преглед и медицинска историја. Тие ќе постават неколку прашања за вашите симптоми, вклучително и кога започнале, што ги влошува и како тие влијаат на вашиот секојдневен живот. Вашиот провајдер ќе праша и за здравствената историја на вашето семејство. Откако ќе научат повеќе информации за вашите симптоми и позадина, најверојатно ќе проверат за физички симптоми како што се болки во стомакот или промени во тежината.

Земањето на вашата медицинска историја и вршењето физички преглед обично не е доволно за да се постави дијагноза за ZES. Така, можете да очекувате вашиот провајдер да нарача еден или повеќе од следниве тестови:

Тест на крвта за гастрин: Го тестира нивото на вашиот гастрин со давање интравенски (IV) секретин, хормон кој предизвикува гастриноми да произведуваат гастрин. Ако нивоата на гастрин ви се многу високи, веројатно имате Золингер-Елисон синдром.
Тестови за стомачна киселина: ја проценува pH (киселоста) на течностите во стомакот со вметнување на цевка низ носот, низ грлото и во стомакот.
Ендоскопија на горниот гастроинтестинален тракт: давателот на услуги вметнува флексибилна цевка со камера наречена ендоскоп низ вашето грло за да ја провери слузницата на горниот гастроинтестинален (ГИ) тракт за тумори.
Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатографија (ERCP): Комбинира ендоскопија на горниот гастроинтестинален тракт со Х-зраци за да се испитаат жолчните канали и панкреасните канали за тумори.
Компјутеризирана томографија (КТ) скен: користи комбинација на рендгенски зраци и компјутерска технологија за да се создадат слики од панкреасот и тенкото црево.

Компјутеризирана томографија (КТ) скен: користи комбинација на рендгенски зраци и компјутерска технологија за да се создадат слики од панкреасот и тенкото црево.
Магнетна резонанца (МРИ): Зема детални рендгенски снимки на панкреасот и тенкото црево од повеќе агли за да се провери дали има воспаление, тумори и други абнормалности.
Скенирање на радионуклиди: инјектира мала количина на радиоактивен материјал во вашето тело, а потоа користи специјална камера за да направи слики што го истакнуваат радиоактивниот материјал во сите гастриноми што ги имате.
Ендоскопски ултразвук: Вклучува користење на ендоскоп со ултразвучна технологија за испитување на панкреасот и тенкото црево.
Ангиографија: Создава слики со рендген со пробивање на катетер низ големите артерии за да се инјектира специјална боја и да се проверат дали има абнормалности.

Третмани за Золингер-Елисон синдром
За жал, во овој момент не постои лек за Золингер-Елисон синдромот. Сепак, третманот може да помогне да се контролираат симптомите на ЗЕС.

Лекови
Инхибиторите на протонската пумпа (PPIs) се лекови кои помагаат да се намали количината на киселина што ја произведува желудникот. Вашиот провајдер може да препорача PPI за ублажување на симптомите и заздравување на вашите гастроинтестинални ткива. Многу луѓе со Золингер-Елисон синдром треба да земаат PPI до крајот на нивниот живот. За среќа, овие лекови генерално се сметаат за безбедни и ефективни. Вообичаените лекови вклучуваат Protonix (пантопразол) и Prilosec (омепразол).

Сепак, овие лекови не доаѓаат без несакани ефекти, кои вклучуваат:

Главоболка
Дијареа
Вознемирен стомак
Ниско ниво на витамин Б12
Иако поретко се користат, H2 блокаторите се уште еден лек кој ја намалува количината на киселина произведена во желудникот. Примери за овој лек вклучуваат Тагамет (циметидин) и Зантак (ранитидин).

Хирургија
Во некои случаи, хирургот може да помогне значително да ги подобри симптомите на синдромот Золингер-Елисон со отстранување на туморите. Оваа операција не е опција за луѓе со MEN1. Ако ги исполнувате условите за оваа операција, можеби ќе биде неопходно да се земат PPIs по процедурата за да се контролира количината на стомачна киселина.

Превенција
За жал, обично не е можно да се спречи Золингер-Елисон синдром. Ова е затоа што истражувачите не се сигурни зошто се формираат гастриноми, па затоа сè уште не се разбрани соодветните методи на превенција.

За да го намалите ризикот да доживеете тешки симптоми, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за план за лекување веднаш штом ќе имате симптоми. Земањето на вашите лекови како што е пропишано и прилагодувањето на вашиот третман доколку е потребно може да биде ефикасно во задржувањето на симптомите.

Поврзани услови
Золингер-Елисонов синдром е хронична (долгорочна) состојба и може да го зголеми ризикот од други здравствени проблеми со текот на времето. Можните компликации на Золингер-Елисон синдром вклучуваат:

Пептичен улкус болест
Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
Крварење во горниот дигестивен тракт
Перфорација (дупки) во дигестивното ткиво
Блокада во стомакот, што го отежнува минувањето на храната низ дигестивниот тракт
Рак
Живеење со Золингер-Елисон синдром
За повеќето луѓе, Золингер-Елисонов синдром е доживотна состојба. Важно е редовно да го посетувате вашиот гастроентеролог за да може да ви помогне да ги следите вашите симптоми. Ако ја имате оваа состојба, земањето на вашиот лек точно како што е пропишано може да помогне да се одржат симптомите на минимум.

Бидејќи до две третини од гастриномите се канцерогени, важно е да се консултирате со вашиот лекар ако развиете металоиди или хронична дијареа. Во повеќето случаи, колку порано се дијагностицира ракот, толку повеќе може да се лекува