СИМПТОМИ: ШТО АКО ИМАТЕ (ДИСПНЕА) КРАТОК ЗДИВ ПРИ ДИШЕЊЕТО?

Диспнеа, или отежнато дишење, е чувство дека не можете да внесете доволно воздух во белите дробови. Може да се чувствувате како градите да ви се затегнати, да дишете за воздух или да работите понапорно за да дишете. Срцевите и белодробните состојби се вообичаени причини за диспнеа.

Диспнеа, или отежнато дишење(краток здив), е чувство дека не можете да внесете доволно воздух во белите дробови. Може да се чувствувате како градите да ви се затегнати, да дишете за воздух или да работите понапорно за да дишете. Срцевите и белодробните состојби се вообичаени причини за диспнеа.

Причините за диспнеа или отежнато дишење вклучуваат срцеви и белодробни состојби, анемија и анксиозност.
Недостатокот на здив (отежнато дишење) најчесто е предизвикано од болести на срцето или белите дробови. Други причини вклучуваат анемија, анксиозност, недостаток на вежбање или живот со дебелина.

Што е диспнеа (отежнато дишење)?
Диспнеа (се изговара „DISP-nee-uh“) е зборот што давателите на здравствени услуги го користат за чувство на недостаток на здив. Може да го опишете како неможност да добиете доволно воздух („глад за воздух“), стегање во градите или напорно работење за да дишете.

Недостатокот на здив често е симптом на проблеми со срцето и белите дробови. Но, тоа може да биде и знак за други состојби како астма, алергии или анксиозност. Интензивното вежбање или настинката исто така може да ве натера да се чувствувате без здив.

Што се пароксизмална ноќна диспнеја (ПНД) и диспнеа со воздивнување?
Пароксизмална ноќна диспнеја (ПНД) е чувство како да не можете да дишете час или два откако ќе заспиете. Воздивната диспнеја е кога многу воздивнувате по длабоко вдишување за да се обидете да го ослободите чувството на диспнеа.

Која е разликата помеѓу диспнеа и отежнато дишење?
Диспнеа и отежнато дишење се исти. Диспнеа е медицински термин за чувството на неможност да се внесе доволно воздух.

Што се акутна и хронична диспнеа?
Акутната и хроничната диспнеа се разликуваат по тоа колку брзо започнуваат и колку долго траат. Тие имаат различни причини.

Акутна диспнеа
Акутната диспнеа може да се појави брзо и не трае многу долго (од часови до денови). Алергии, анксиозност, вежбање и болести (како настинка или грип) може да предизвикаат акутна диспнеа. Посериозни состојби, како срцев удар, ненадејно стеснување на дишните патишта (анафилакса) или згрутчување на крвта (пулмонална емболија), исто така, може да предизвикаат акутна диспнеа.

Хронична диспнеа
Хронична диспнеја е отежнато дишење кое трае долго време (неколку недели или подолго) или постојано се враќа. Тековните здравствени состојби како астма, срцева слабост и ХОББ може да предизвикаат хронична диспнеа. Недоволното вежбање исто така може да ве натера да се чувствувате без здив цело време бидејќи вашите мускули се обидуваат да добијат повеќе кислород.

Кој добива диспнеа?
Бидејќи има многу причини, останувањето без здив е многу честа појава. Но, можеби е поголема веројатноста да имате недостаток на здив ако не вежбате доволно или имате:

Анемија (ниско ниво на црвени крвни зрнца).
Анксиозност.
Проблеми со срцето, белите дробови или дишењето.
Историја на пушење.
Респираторна инфекција.
Индекс на телесна маса (БМИ) над 30 (имаат прекумерна тежина).

Кои се знаците на диспнеа?
Недостатокот на здив може да се чувствува различно од личност до личност и во зависност од тоа што го предизвикува. Понекогаш, тоа доаѓа со други симптоми.

Некои знаци на диспнеа вклучуваат:

Затегнатост во градите.
Чувство дека треба да се натерате да дишете длабоко.
Работете напорно за да добиете длабок здив.
Брзо дишење (тахипнеа) или пулс (палпитации).
Здив или стридор (бучно дишење).
Можни причини

Што предизвикува отежнато дишење (диспнеа)?
Вежбањето, болеста и здравствените состојби може да предизвикаат отежнато дишење. Најчестите причини за диспнеа се болестите на срцето и белите дробови.

Како болестите на срцето и белите дробови предизвикуваат отежнато дишење?
Вашето срце и бели дробови работат заедно за да донесат кислород во крвта и ткивата и да го отстранат јаглерод диоксидот. Ако едното или другото не работи правилно, може да завршите со премалку кислород или премногу јаглерод диоксид во крвта.

Кога тоа ќе се случи, вашето тело ви кажува да дишете потешко за да внесете повеќе кислород или јаглерод диоксид. Сè што прави на вашето тело да му треба повеќе кислород – како добар тренинг или да се биде на голема надморска височина – исто така може да го направи ова.

Вашиот мозок исто така може да ја добие пораката дека вашите бели дробови не работат правилно. Ова може да направи да се чувствувате како да работите понапорно за да дишете или да ви даде чувство на стегање во градите. Причините за ова вклучуваат:

Иритација во вашите бели дробови.
Ограничување на начинот на кој вашите бели дробови се движат кога дишете.
Отпор при движење на воздухот во вашите бели дробови (од блокирани или тесни дишни патишта).

Кои здравствени состојби предизвикуваат отежнато дишење (диспнеа)?
Срцевите или белодробните заболувања и други состојби може да предизвикаат отежнато дишење.

Состојби на белите дробови и дишните патишта
Астма.
Алергии.
Хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ).
Респираторни заболувања (како бронхитис, СОВИД-19, грип или други вирусни или бактериски инфекции).
Пневмонија.
Воспаление (плеврит) или течност (плеврален излив) околу вашите бели дробови.
Течност (пулмонален едем) или лузни (фиброза) во вашите бели дробови.
Рак на белите дробови или плеврален мезотелиом.
Висок крвен притисок во вашите бели дробови (пулмонална хипертензија).
Саркоидоза.
Туберкулоза.
Делумно или целосно колабирано белодробно крило (пневмоторакс или ателектаза).
Згрутчување на крвта (пулмонална емболија).
Гушење.
Срцеви и крвни состојби
Анемија.
Срцева слабост.
Состојби кои влијаат на вашиот срцев мускул (кардиомиопатија).
Абнормален срцев ритам (аритмија).
Воспаление во или околу срцето (ендокардитис, перикардитис или миокардитис).
Други услови
Анксиозност.
Повреда што го отежнува дишењето (како скршено ребро).
Лекови. Статините (лекови за намалување на холестеролот) и бета-блокаторите (кои се користат за лекување на висок крвен притисок) се два типа на лекови кои можат да предизвикаат диспнеа.
Екстремни температури (многу топло или многу студено).
Индекс на телесна маса (БМИ) над 30.
Недостаток на вежбање (декондиционирање на мускулите).
Апнеја при спиење може да предизвика пароксизмална ноќна диспнеја (ПНД).

Нега и третман
Како да знам што ми предизвикува отежнато дишење?
За да се обиде да открие што предизвикува отежнато дишење, вашиот давател на здравствена заштита ќе изврши физички преглед, вклучувајќи слушање на вашите бели дробови со стетоскоп и мерење на вашиот крвен притисок. Ќе ви стават сензор на прстот за да видат колку кислород имате во крвта.

Тие исто така можат да направат дополнителни тестирања, вклучувајќи:

Рендген на граден кош, КТ скенови или други специјални тестови за снимање. Вашиот провајдер може да користи слики од внатрешноста на градите за да знае дали има проблем со вашите бели дробови.
Тестови на крвта. Вашиот давател на услуги може да користи тестови на крвта за да бара анемија или болести.
Функционални тестови на белите дробови. Тестови кои покажуваат колку добро дишете.
Тестирање за кардиопулмонално вежбање. Вашиот провајдер ќе ве наложи да користите лента за трчање или стационарен велосипед за овој тест. Тестовите можат да му кажат на вашиот добавувач за количеството на кислород што го внесувате и јаглерод диоксид што го испуштате за време на вежбањето.

Како се лекува отежнато дишење (диспнеа)?
Како го третирате недостатокот на здив зависи од тоа што го предизвикува. Ако имате основна здравствена состојба, ќе треба да ја решите за да се подобрат вашите симптоми.

Третманите кои можат да го подобрат вашето дишење вклучуваат:

Вежбајте. Вежбањето може да ги зајакне вашето срце и бели дробови за да не мора да работат толку напорно.
Техники за релаксација. Вашиот провајдер може да ви даде техники за релаксација и вежби за дишење за да вежбате. Овие можат да помогнат при диспнеа од основните состојби на дишење, како и анксиозност.
Лекови. Вдишените лекови наречени бронходилататори можат да ги релаксираат вашите дишни патишта и се препишуваат за астма и ХОББ. Лековите за ублажување на болката или анксиозноста може да помогнат при останување без здив.
Терапија со кислород. Вашиот давател на здравствена заштита ќе ви препише дополнителен кислород ако нивото на кислород во крвта е премногу ниско. Се доставува преку маска или цевка во вашиот нос.

Може ли да се излечи диспнеата?
Повеќето луѓе повремено доживуваат отежнато дишење. Обично можете да го лекувате она што предизвикува диспнеја, но тоа може да се врати, особено ако имате основна состојба.

Како можам да спречам отежнато дишење?
Можете да помогнете во спречување на отежнато дишење со:

Направете план за нега со вашиот давател на услуги за да управувате со сите основни состојби и да се држите до него. Ова вклучува какви лекови да земате и кога да ги земате, планови за вежбање, третмани за дишење и кој било друг третман препорачан од вашиот лекар.
Избегнувајте вдишување хемикалии кои можат да ги иритираат вашите бели дробови, како што се испарувањата од боја и издувните гасови од автомобилот.
Вежбање вежби за дишење или техники за релаксација.
Не пушење.
Одржување на здрава тежина за вас.
Избегнувајте активности кога е многу топло или многу ладно или кога е висока влажност. Ако имате белодробни заболувања, побарајте предупредувања за загадување на воздухот (озон) (обично можете да ги најдете со временската прогноза). Избегнувајте да бидете надвор кога загаденоста на воздухот е висока.

Кога да се јавите на лекар
Кога треба да видам давател на здравствена заштита?
Контактирајте со давател на здравствена заштита ако имате сериозно отежнато дишење или ако вашето останување без здив се меша со вашите секојдневни активности. Понекогаш, отежнато дишење е знак за итна медицинска помош која бара итен третман.

Ако имате состојба поради која често останувате без здив, прашајте го давателот на здравствена заштита дали има дополнителни третмани кои ќе ви помогнат да дишете подобро.

Дали диспнеата е опасна по живот?
Диспнеата сама по себе обично не е опасна, но понекогаш останувањето без здив може да биде знак за опасна по живот состојба. Одете до најблискиот ER доколку имате:

Ненадејно отежнато дишење.
Тешко останување без здив (не може да се земе здив).
Недостаток на здив по 30 минути одмор.
Сина кожа, усни или нокти (цијаноза).
Болка или тежина во градите.
Брзо или неправилно чукање на срцето (палпитации на срцето).
Висока температура.
Стридор (звук со висок тон) или отежнато дишење (звук на свирење) при дишење.
Отечени глуждови или стапала.

Кога нешто ви го „одзема здивот“, тоа е обично добра работа. Но, застрашувачкото чувство на диспнеа е она што го одзема здивот што никој не сака да го доживее. Ако имате ненадејно или сериозно отежнато дишење, особено ако имате и други симптоми, како гадење, болка во градите или сина кожа, усни или нокти, одете до најблиската брза помош.

Ако редовно живеете со отежнато дишење поради некоја основна состојба, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за управување со вашите симптоми. Можеби нема да можете целосно да се ослободите од симптомите, но понекогаш дури и малите промени можат да направат голема разлика во квалитетот на вашиот живот.