Синдром на потресено бебе-сериозна повреда на мозокот што произлегува од силно тресење на новороденче или мало дете

Синдромот на потресено бебе ги уништува мозочните клетки на детето и го спречува неговиот или нејзиниот мозок да добие доволно кислород. Оваа форма на злоупотреба на деца може да предизвика трајно оштетување на мозокот или смрт.

Синдромот на потресено бебе е сериозна повреда на мозокот што произлегува од силно тресење на новороденче или мало дете. Познато е и како навредлива траума на главата, синдром на потресен удар, нанесена повреда на главата или синдром на доенчиња со тресење со камшик.

Синдромот на потресено бебе ги уништува мозочните клетки на детето и го спречува неговиот или нејзиниот мозок да добие доволно кислород. Оваа форма на злоупотреба на деца може да предизвика трајно оштетување на мозокот или смрт.

Синдромот на потресено бебе може да се спречи. Достапна е помош за родителите кои се изложени на ризик да му наштетат на детето. Родителите, исто така, можат да ги едуцираат другите старатели за опасностите од синдромот на потресено бебе.

Симптоми
Симптомите и знаците на синдромот на потресено бебе вклучуваат:

Екстремна нервоза или раздразливост
Тешкотии да се остане буден
Проблеми со дишењето
Слабо јадење
Повраќање
Бледа или синкава кожа
Напади
Парализа
Кома
Иако понекогаш има модринки на лицето, можеби нема да видите знаци на физичка повреда на надворешното тело на детето. Повредите што можеби нема веднаш да се видат вклучуваат крварење во мозокот и очите, оштетување на ‘рбетниот мозок и фрактури на ребрата, черепот, нозете и другите коски. Многу деца со синдром на потресено бебе покажуваат знаци и симптоми на претходна злоупотреба на деца.

Во благи случаи на синдром на потресено бебе, детето може да изгледа нормално откако ќе се потресе, но со текот на времето може да развие здравствени проблеми или проблеми во однесувањето.

Кога да одите на лекар
Побарајте итна помош ако се сомневате дека вашето дете е повредено од силно тресење. Јавете се на итна медицинска помош или однесете го вашето дете во најблиската болница. Добивањето медицинска нега веднаш може да го спаси животот на вашето дете или да спречи сериозни здравствени проблеми.

Здравствените работници се законски обврзани да ги пријават сите сомнителни случаи на злоупотреба на деца до државните органи.

Причини
Бебињата имаат слаби мускули на вратот и не можат да ја издржат тежината на главата. Ако бебето е силно потресено, неговиот кревок мозок се движи напред-назад во внатрешноста на черепот. Ова предизвикува модринки, отоци и крварење.

Синдромот на потресено бебе обично се јавува кога родителот или старателот силно го тресе бебето или малото дете поради фрустрација или лутина – често затоа што детето не престанува да плаче.

Синдромот на потресено бебе обично не е предизвикан од потскокнување на дете на колено или мали падови.

Фактори на ризик
Следниве работи може да го зголемат ризикот дека родителите или старателите имаат поголема веројатност насилно да го тресат бебето и да предизвикаат синдром на потресено бебе:

 

 

Нереални очекувања на бебињата
Млади или самохрани родители
Стресот
семејно насилство
Злоупотреба на алкохол или супстанции
Нестабилни семејни ситуации
Депресија
Историја на малтретирање како дете
Исто така, мажите имаат поголема веројатност да предизвикаат синдром на потресено бебе отколку жените.

Компликации
Дури и краткото тресење на доенчето може да предизвика неповратно оштетување на мозокот. Многу деца погодени од синдром на потресено бебе умираат.

Преживеаните од синдромот на потресено бебе може да бараат доживотна медицинска нега за состојби како што се:

Делумно или целосно слепило
Одложувања во развојот, проблеми со учењето или проблеми со однесувањето
интелектуална попреченост
Нарушувања на напади
Церебрална парализа, нарушување кое влијае на движењето и координацијата на мускулите
Превенција
Новите часови за образование на родителите може да им помогнат на родителите подобро да ги разберат опасностите од насилното тресење и може да дадат совети за смирување на плаченото бебе и за справување со стресот.

Кога вашето бебе што плаче не може да биде смирено, може да бидете во искушение да пробате што било за да ги прекинете солзите – но важно е секогаш да се однесувате со вашето дете нежно. Ништо не го оправдува тресењето на детето.

Ако имате проблеми со управувањето со вашите емоции или стресот од родителството, побарајте помош. Лекарот на вашето дете може да понуди упат до советник или друг давател на ментално здравје.

Ако другите луѓе помагаат да се грижите за вашето дете – без разлика дали е ангажиран старател, брат или сестра или баба или дедо – проверете дали ги знаат опасностите од синдромот на потресено бебе.

ПРЕПОРАКА

Потсетник за читателите, не го пропуштајте нашиот последен поткаст за астмата со проф.Др Дејан Докиќ: