СМРЗНАТИНИ ОД СНЕГ И СТУДЕНО ВРЕМЕ

Смрзнатини се повреда предизвикана од замрзнување на кожата и основните ткива. Во најраната фаза на смрзнатини, нема трајно оштетување на кожата. Симптомите вклучуваат студена кожа и чувство на боцкање, проследено со вкочанетост и воспалена или обезбојана кожа. Како што се влошуваат смрзнатините, кожата може да стане тврда или восочен изглед.

Смрзнатини се повреда предизвикана од замрзнување на кожата и основните ткива. Во најраната фаза на смрзнатини, нема трајно оштетување на кожата. Симптомите вклучуваат студена кожа и чувство на боцкање, проследено со вкочанетост и воспалена или обезбојана кожа. Како што се влошуваат смрзнатините, кожата може да стане тврда или восочен изглед.

Изложената кожа во студено, ветровито време е најранлива на смрзнатини, но може да влијае и на кожата покриена со ракавици или друга облека. Можеби нема да сфатите дека имате смрзнатини додека некој друг не го посочи тоа.

Смрзнатините можете да ги третирате со повторно загревање. Сите други смрзнатини бараат лекарска помош бидејќи може трајно да ја оштетат кожата, мускулите, коските и другото ткиво.

 


Кожата без ладно оштетување (1) нема промена во бојата или текстурата.  (2) е благ смрзнат кој ја иритира кожата, предизвикувајќи промена на бојата на кожата и чувство на студ проследено со вкочанетост. Frostnip не ја оштетува трајно кожата и може да се третира со мерки за прва помош. Со површни смрзнатини (3), кожата се чувствува топла. Блистер исполнет со течност може да се појави 12 до 36 часа по повторното загревање на кожата. Со длабоки смрзнатини (4), може да почувствувате вкочанетост. Зглобовите или мускулите може да престанат да работат. Големи плускавци се формираат 24 до 48 часа по повторното загревање. Ткивото станува црно и тешко додека умира.

Знаците и симптомите на смрзнатини вклучуваат:

На почетокот студена кожа и чувство на боцкање
Вкочанетост
Кожата што изгледа црвена, бела, синкаво-бела, сиво-жолта, виолетова, кафеава или пепелта, во зависност од тежината на состојбата и вообичаената боја на кожата
Тврда или восочна кожа
Несмасност поради вкочанетост на зглобовите и мускулите
Меурчиња по повторното загревање, во тешки случаи
Смрзнатите се најчести на прстите на рацете, нозете, носот, ушите, образите и брадата. Поради вкочанетост на кожата, можеби нема да сфатите дека имате смрзнатини додека некој не ви укаже на тоа. Промените во бојата на погодената област може да бидат тешко забележливи на кафеава или црна кожа.

Смрзнатините се јавуваат во неколку фази:

Смрзнатини. Смрзнатини е благ облик на смрзнатини. Континуираната изложеност на студ доведува до вкочанетост во погодената област. Како што вашата кожа се загрева, може да почувствувате болка и пецкање. Смрзнатиот не предизвикува трајно оштетување на кожата.
Површни смрзнатини. Површинските смрзнатини предизвикуваат мали промени во бојата на кожата. Кожата може да почне да се чувствува топла – знак за сериозно зафаќање на кожата. Ако во оваа фаза се третираат смрзнатини со повторно загревање, површината на кожата може да изгледа шарена. И може да забележите печење, печење и оток. Блистер исполнет со течност може да се појави 12 до 36 часа по повторното загревање на кожата.
Длабоки (тешки) смрзнатини. Како што напредува смрзнатите, ги зафаќа сите слоеви на кожата, како и ткивата што лежат подолу. Кожата станува бела или сино-сива и го губите секое чувство на студ, болка или непријатност во областа. Зглобовите или мускулите може да престанат да работат. Големи плускавци се формираат 24 до 48 часа по повторното загревање. Ткивото станува црно и тешко додека умира.

Кога да одите на лекар
Побарајте лекарска помош за смрзнатини ако почувствувате:

Знаци и симптоми на површни или длабоки смрзнатини
Зголемена болка, оток, воспаление или исцедок во областа која била премрзната
Треска
Нови, необјаснети симптоми
Побарајте итна помош за тврда, студена, дамкава кожа.

Исто така, побарајте итна медицинска помош ако се сомневате на хипотермија, состојба во која телото ја губи топлината побрзо отколку што може да се произведе.

Знаците и симптомите на хипотермија вклучуваат:

Интензивно треперење
Нејасен говор
Поспаност и губење на координацијата
Завиткајте го лицето со хипотермија во топли ќебиња додека не пристигне помошта.

Што можете да направите во меѓувреме
Додека чекате итна медицинска помош или назначување на лекар, преземете соодветни мерки за самогрижа, како што се:

Отстранување на влажна облека
Заштита на погодената област од дополнително студ
Не одење по премрзнати нозе
Намалување на болката со лекови против болки

Причини
Смрзнатини се јавуваат кога кожата и основните ткива се замрзнуваат. Најчеста причина за смрзнатини е изложеноста на студени временски услови. Но, тоа може да биде предизвикано и од директен контакт со мраз, замрзнување на метали или многу ладни течности.

Специфичните услови што доведуваат до смрзнатини вклучуваат:

Носење облека што не е соодветна за условите во кои се наоѓате – на пример, не штити од студено, ветровито или влажно време или е премногу тесна.
Премногу долго останување надвор на студ и ветер. Ризикот се зголемува кога температурата на воздухот паѓа под 5 F (минус 15 C), дури и со мала брзина на ветерот. При студ на ветер од минус 16,6 F (минус 27 C), смрзнатини може да се појават на изложената кожа за помалку од 30 минути.

Фактори на ризик
Следниве фактори го зголемуваат ризикот од смрзнатини:

Медицински состојби кои влијаат на вашата способност да чувствувате или реагирате на студ, како што се дехидрација, прекумерно потење, исцрпеност, дијабетес и слаб проток на крв во екстремитетите
Употреба на алкохол или дрога
Пушењето
Страв, паника или ментална болест што го нарушува вашето расудување
Претходна повреда на смрзнатини или студена повреда
Да се биде доенче или постар возрасен, и на двајцата може да им биде потешко да произведуваат и да ја задржат телесната топлина
Да се биде на голема надморска височина, каде што има помалку кислород

Компликации
Компликациите од смрзнатини вклучуваат:

Зголемена чувствителност на студ
Зголемен ризик од повторно појава на смрзнатини
Долгорочна вкочанетост во погодената област
Прекумерно потење (хиперхидроза)
Промени во бојата на кожата
Промени или губење на ноктите
Вкочанетост на зглобовите (артритис од смрзнатини)
Проблеми со растот кај децата, ако смрзнатини ја оштетуваат плочата за раст на коските
Инфекција
Тетанус
Гангрена – распаѓање и смрт на ткиво како резултат на прекин на протокот на крв во погодената област – што може да резултира со ампутација


Хипотермија

Превенција
Смрзнатите може да се спречат. Еве совети кои ќе ви помогнат да останете безбедни и топли.

Ограничете го времето на отворено во ладно, влажно или ветровито време. Обрнете внимание на временските прогнози и отчитувањата за студот на ветерот. Во многу студено, ветровито време, изложената кожа може да развие смрзнатини за неколку минути.
Облечете се во неколку слоеви лабава, топла облека. Воздухот заробен помеѓу слоевите на облеката делува како изолација од студот. Носете ветроупорна и водоотпорна надворешна облека за да се заштитите од ветер, снег и дожд. Изберете долна облека што ја отстранува влагата од кожата. Сменете ја влажната облека – особено ракавиците, капите и чорапите – што е можно поскоро.
Носете капа или лента за глава што целосно ги покрива ушите. Тешките волнени или ветроупорни материјали ја прават најдобрата облека за глава за заштита од студ.

Носете белезници наместо ракавици. Ракавиците обезбедуваат подобра заштита. Или обидете се со тенок пар облоги за ракавици изработени од материјал што се чисти (како полипропилен) под пар потешки ракавици или белезници.
Носете чорапи и облоги за чорапи кои добро се вклопуваат, ја отстрануваат влагата и обезбедуваат изолација. Размислете и за грејачи за раце и нозе. Бидете сигурни дека греалките за стапала не ги прават чизмите премногу тесни, ограничувајќи го протокот на крв.
Внимавајте на знаци на смрзнатини. Раните знаци на смрзнатини вклучуваат промени во бојата на кожата, боцкање и вкочанетост. Побарајте топло засолниште ако забележите знаци на смрзнатини.
Планирајте да се заштитите. Кога патувате на ладно време, носете средства за итни случаи и топла облека во случај да заглавите. Ако сте на оддалечена територија, кажете им на другите вашата рута и очекуваниот датум на враќање.
Не пијте алкохол ако планирате да бидете на отворено на ладно време. Алкохолните пијалоци предизвикуваат телото побрзо да ја губи топлината.
Јадете добро балансирани оброци и останете хидрирани. Ако го направите ова дури и пред да излезете на ладно, ќе ви помогне да останете топли.
Продолжи да одиш. Вежбањето може да ја поттикне крвта да тече и да ви помогне да останете топли, но не правете го тоа до точка на исцрпеност.

Дијагноза
Дијагностицирањето на смрзнатини се заснова на вашите знаци и симптоми, изгледот на кожата и прегледот на неодамнешните активности во кои сте биле изложени на студ.

Вашиот лекар може да нареди рентген, скенирање на коските или МРИ за да помогне да се одреди сериозноста на смрзнатините и да се провери дали има оштетување на коските или мускулите.

Третман
Благите смрзнатини (смрзнатини) може да се лекуваат дома со прва помош. За сите други смрзнатини, по соодветна прва помош и проценка за хипотермија, медицинскиот третман може да вклучува повторно загревање, лекови, нега на рани, операција и различни терапии, во зависност од тежината на повредата.

Затоплување на кожата. Ако кожата веќе не е повторно загреана, вашиот лекар повторно ќе ја загрее областа користејќи бања со топла вода за 15 до 30 минути. Кожата може да стане мека. Можеби ќе бидете охрабрени нежно да ја поместувате погодената област додека се загрева.
Лек за орална болка. Бидејќи процесот на повторно затоплување може да биде болен, вашиот лекар најверојатно ќе ви даде лек за ублажување на болката.
Заштита на повредата. Штом кожата ќе се одмрзне, вашиот лекар може лабаво да ја завитка областа со стерилни чаршафи, крпи или преврски за да ја заштити кожата. Или лекарот може да ги заштити вашите прсти или прсти додека тие се одмрзнуваат со нежно одвојување еден од друг. И можеби ќе треба да ја подигнете погодената област за да го намалите отокот.
Отстранување на оштетено ткиво (дебридман). За да заздрави правилно, кожата измрзната треба да биде ослободена од оштетено, мртво или заразено ткиво. За подобра разлика помеѓу здравото и мртвото ткиво, вашиот лекар може да почека 1 до 3 месеци пред да го отстрани оштетеното ткиво.
Вител терапија или физикална терапија. Потопувањето во хидротерапија (хидротерапија) може да помогне во заздравувањето со одржување на кожата чиста и природно отстранување на мртвото ткиво. Можеби ќе бидете охрабрени нежно да ја поместувате погодената област.
Лекови за борба против инфекции. Ако кожата или плускавците изгледаат заразени, вашиот лекар може да ви препише орални антибиотици.
Лекови за уништување на згрутчување. Може да примите интравенска (IV) инјекција на лек кој помага во обновувањето на протокот на крв (тромболитик), како што е ткивен плазминоген активатор (TPA). Студиите на луѓе со тешки смрзнатини покажуваат дека TPA го намалува ризикот од ампутација. Но, овие лекови може да предизвикаат сериозно крварење и обично се користат само во најсериозните ситуации и во рок од 24 часа по изложувањето.
Нега на рани. Може да се користат различни техники за нега на рани, во зависност од степенот на повредата.
Хирургија. Луѓето кои доживеале тешки смрзнатини може со текот на времето да имаат потреба од операција или ампутација за да се отстранат мртвото или распаднато ткиво.
Хипербарична терапија со кислород. Хипербарична кислородна терапија вклучува дишење чист кислород во просторија под притисок. Некои пациенти покажуваат подобрени симптоми по оваа терапија. Но, потребно е повеќе проучување.
Начин на живот и домашни лекови
За нега на кожата по смрзнатини:

Земете ги сите лекови – антибиотици или лекови против болки – како што ви препишал вашиот лекар. За поблаги случаи на смрзнатини, лек за болка без рецепт може да помогне во намалувањето на болката и воспалението.
За површни смрзнатини кои се повторно загреани, некои луѓе сметаат дека е смирувачки да нанесуваат гел или лосион од алое вера на погодената област неколку пати на ден.
Излезете од студот и ветерот. Не го одмрзнувајте или загревајте погодената област ако може повторно да замрзне. Отстранете ја влажната облека штом сте во затворен простор. Побарајте итна медицинска помош.
Отстранете ги прстените или другите тесни предмети. Обидете се да го направите ова пред да отече погодената област.
Не одете на премрзнати нозе, ако е можно
Не нанесувајте директна топлина или тријте ја областа.
Не кршете плускавци што може да се развијат. Плускавците делуваат како завој. Дозволете плускавците сами да се скршат.
Подготовка за вашиот состанок
Повикајте го вашиот лекар ако се сомневате дека имате смрзнатини или хипотермија. Во зависност од тежината на симптомите, може да ви биде кажано да одите во собата за итни случаи.

Ако имате време пред вашиот состанок, искористете ги информациите подолу за да се подготвите за вашата медицинска евалуација.

Што можеш да направиш
Наведете ги сите знаци и симптоми што сте ги искусувале и колку долго. Тоа ќе му помогне на вашиот лекар да има што е можно повеќе детали за вашата изложеност на настинка и да знае дали вашите знаци и симптоми се промениле или напредувале.
Наведете ги вашите клучни медицински информации, вклучувајќи ги и сите други состојби со кои сте биле дијагностицирани. Исто така, наведете ги сите лекови што ги земате, вклучително и лекови без рецепт и додатоци.
Забележете го датумот на вашиот последен истрел за тетанус. Смрзнатите го зголемуваат ризикот од тетанус. Ако не сте биле вакцинирани или ако вашата последна вакцина била пред повеќе од 10 години, вашиот лекар може да препорача да се вакцинирате.

Наведете прашања што треба да му ги поставите на вашиот лекар. Подготвеноста ќе ви помогне максимално да го искористите времето што го имате со вашиот лекар.
За смрзнатини, некои основни прашања што треба да му ги поставите на вашиот лекар вклучуваат:

Дали се потребни тестови за да се потврди дијагнозата?
Кои се моите опции за третман и добрите и лошите страни за секој од нив?
Какви резултати можам да очекувам?
Кои рутини за нега на кожата ги препорачувате додека лечи смрзнатите?
Каков вид на следење, доколку има, треба да очекувам?
Какви промени во мојата кожа треба да барам?
Не двоумете се да поставите какви било други прашања што ќе ви се појават.