Срцето бара овошје, зеленчук, мешунки и цели житарки

Исхраната и начинот на живот се клучни за зачувување на здравјето на срцето

Според експертите од Американскиот колеџ за кардиологија (ACC), исхраната богата со овошје, зеленчук, мешунки и цели житарки и понатаму останува најкорисна за здравјето на срцето.

Омега-3 масните киселини и мешунките (вклучувајќи грав, леќа и грашок) докажано придонесуваат за здравјето на срцето. Имено, мешунките можат да помогнат во намалување на крвниот притисок, го намалуваат шеќерот во крвта и го намалуваат „лошот“ ЛДЛ холестерол.

Што се однесува до полномасните млечни производи, тие треба да се избегнуваат

Стручњаците сметаат дека главно растителната исхрана, без додадени шеќери или преработени намирници, придонесува за подобро здравје на срцето. Важно е да се земат житарки со цели зрна. 

 

Иако придонесот на лековите за здравје на срцето е битен, исхраната и начинот на живот се клучни за зачувување на здравјето, истакнале експертите, пишува „Journal of American College of Cardiology“.