Стручни совети

Прим. д-р Мери Бошковска: Децата, компјутерите и Интернетот – која е границата меѓу корисното...

Пишува: Прим. д-р Мери Бошковска психијатар за деца и млади Живееме во време на информатички подем, опкружени сме со електронски уреди: телевизори, компјутери, лаптопи, мобилни телефони, видеоигри, таблети... Овие технологии станаа секојдневно присутни во нашите...

Д-р сци. фарм. Стевче Ацевски: Улогата на фармацевтот во здравствената грижа

Пишува: Д-р сци. фарм. Стевче Ацевски Колку пати сте се почувствувале непријатно додека седите во тишина, во аптека, додека фармацевтот работи „нешто“ пред да ви ја издаде вашата препишана терапија? Дали сте заминале од аптека, а...

Д-р Бјанка Чачев-Спанческа: ПАТОЛОШКА ЉУБОМОРА убиeц на среќата и на љубовта

Пишува: Д-р Бјанка Чачев-Спанческа Невропсихијатар Љубомората е изразито непријатен афект (eмоција) кој се заснова на посесивна љубов и замислена или реална закана дека саканата личност или објект ќе бидат напуштени или загубени. Се јавува во сите...

Д-р Елизабета Бабушку: Водич како да направите самопреглед на дојките

Пишува: Д-р Елизабета Бабушку Радиодијагностичар-субспецијалист по мама дијагностика Кога се прави самопрегледот  Два дена по завршување на менструалното крвавење, при редовен менструален циклус Оние кои земаат контрацепциски таблети прегледот треба да го направат со првата...

Прим. д-р Јадранка Живковиќ: Зошто може да се јави слабокрвност кај де­ца­та

Пишува: Прим. д-р Јадранка Живковиќ Специјалист-педијатар Анемија, или пошироко позната како слабокрвност, е нарушување што се карактеризира со намален број црвени крвни зрнца (еритроцити), односно со недостиг од крвен пигмент (хемоглобин). Хемоглобинот, кој е составен дел...

Д-р Лилјана Брајевиќ: ЕХИ­НО­КО­КО­ЗА – па­ра­зи­ти­те од ми­ле­ни­ци­те ги заразуваат луѓето

Пишува: д-р Лилјана Брајевиќ Хирург   Ехинококозата спаѓа во групата заболувања кои се пренесуваат од животните на човекот. Тоа е паразитна болест предизвикана од паразитот од родот ехинококус. Постојат четири вида на овој паразит, но за човекот,...

Д-р Адријана Маја Гроздев: Бол­ка – не пот­це­ну­вај­те ја!

Пишува: Д-р Адријана Маја Гроздев Анестезиолог-ревматолог Аналгезијата или обезболувањето е дел од анестезилошката практика и воедно најголем предизвик за секој анестезиолог кој се води по круцијалниот принцип дека „Секоја болка е реална“, дури и тогаш кога...

Д-р. сци. мед. Сне­жа­на Ивиќ-Ко­лев­ска: Уринарните инфекции треба да се сфатат максимално сериозно (1)

Д-р. сци. мед. Сне­жа­на Ивиќ-Ко­лев­ска Спе­ци­ја­лис­т-ми­кро­би­о­лог Уринарниот тракт е погодно место за влез и присуство на многу бактерии, кои предизвикувајќи уринарна инфекција можат сериозно да го нарушат здравјето.  Овие инфекции се најчести заболувања на уринарниот тракт...

Д-р Лилјана Брајевиќ: Што кога ќе се појави вода во белите дробови

Пишува: Д-р Лилјана Брајевиќ Специјалист по општа хирургија   Плеврата е серозна мембрана која ги обложува ѕидот на градниот кош од внатрешната страна и површината на белите дробови, со што се формира мал простор во кој, во...

Д-р Зоран Јовановски: Околу 90% од жените повремено ги имаат основните симптоми на ПМС

Пишува: Д-р Зоран Јовановски Гинеколог – акушер Предменструалниот синдром - ПМС е психоендокринолошко нарушување со биолошка, психолошка и социјална подлога. Овој синдром најчесто се јавува помеѓу 20-та и 40-та година од животот, но може да се...

НАЈНОВИ ВЕСТИ