Стручни совети

Д-р Ана Ристовска-Димитровска: Убоди од инсекти – како да ги третирате?

Пишува: Д-р Ана Ристовска-Димитровска Дерматовенеролог Градска општа болница “8-ми септември“ - Скопје   Раната есен е период од годината, кога започнува зголемена активност на инсектите, и трае и во пролетните месеци, но и во летниот период. Поради...

Доц. д-р Снежана Ивиќ-Колевска: Што е важно да направите пред земање брис од грло,...

Пишува: Доц. д-р Снежана Ивиќ-Колевска Микробиолог Подготовката на пациентите за земањe примерок за микробиолошко испитување е од посебно значење, бидејќи може значајно да влијае на резултатите од испитувањето. Сите примероци треба да се земаат пред започнување на...

Д-р Снежана Стојковска: Која е улогата на хистероскопијата при инвитро оплодувањето?

Пишува: Д-р Снежана Стојковска Гинеколог Хистероскопија е едноставна ендоскопска метода со која се визуализираат и евалуираат цервикалниот канал и шуплината на матката. Преку хистероскопот, се добива јасна слика на екран со која може да се визуализираат...

Прим. д-р Иванка Стефановска: Периодот на растење често води до појава на определени девијации...

Пишува: Прим. д-р Иванка Стефановска ортопед Проблемите со ‘рбетниот столб се се почести кај современиот човек. ‘Рбетот, нѐ потсетува дека, сепак, не поминало толку долго време од нашето „исправање на две нозе“ и дека еволуцијата...

Прим. д-р Лидија Спасова: Голем број деца во минатото добивале дијагноза ретардација, а всушност...

Пишува: Прим. д-р Лидија Спасова Педијатар Оштетувањето на слухот кај децата може негативно да влијае на нивниот психомоторен развој. Поради тоа, а и поради фактот дека едно на 300 новородени деца страда од оштетување на слухот...

Д-р Коста Василевски: Што кога во бременоста ќе се појави херпес симплекс, кандида или...

Пишува: Д-р Коста Василевски Гинеколог ХЕРПЕС СИМПЛЕКС ВИРУС За вирусот херпес симплекс (herpes simplex virus) дијагнозата се поставува по пат на анамнеза, со типични клинички знаци и со наод за негово присуство, треска, главоболка, изнемоштеност и мускулна...

Д-р Лидија Паланова: Што може да доведе до попуштање на срцето?

Пишува: Д-р Лидија Паланова Интернист   Срцева слабост или срцево попуштање е сериозно нарушување на здравјето што не треба да се занемари во ниеден случај и мора да биде крајно сериозно третирано. Тоа е состојба при која...

Д-р Лилјана Тевдовска: Болка во градите која се шири кон вратот, левата рака и...

Пишува: Д-р Лилјана Тевдовска интернист Несрцева градна болка е термин што се користи да се опише болка во градите што потсетува на ангинозна кај пациенти што немаат срцева болест. Болката обично се чувствува зад градната коска...

Д-р. сци. мед. Сне­жа­на Ивиќ-Ко­лев­ска: Уринарните инфекции најчесто се предизвикани од една, а можни...

Д-р. сци. мед. Сне­жа­на Ивиќ-Ко­лев­ска Спе­ци­ја­лис­т-ми­кро­би­о­лог МИКРОБИОЛОГИЈА НА УРИНАРЕН ТРАКТ Дисталната третина од уретрата ги содржи следните микроорганизми: коагулаза негативни стафилококи, вириданс и нехемолитични стрептококи, лактобацили (lactobacilus), коринебактерии (Corynebacterium species), пропионибактерии (Propionibacterium), анаеробни коки и анаеробни Грам...

Д-р Бјанка Чачев-Спанчевска: Мигрена – болка на петтина од популацијата

Д-р Бјанка Чачев Спанчевска Невропсихијатар Најчест вид главоболка, општо присутна кај од 15 до 20% од популацијата, е мигрената. Секоја шеста жена страда од мигрена, што болеста ја прави позастапена кај нив одошто кај мажите, кај...

НАЈНОВИ ВЕСТИ