Таа е кралица на есента и секогаш е добро да ја имате при рака

Просечно, во јаболкото има околу 82% вода, јаглехидрати има околу 12%, околу 1% - масти и белковини и 1% целулоза.

Јаболкото има и до 40% витамин Ц, содржи и витамини А, Е, Б1, Б2, Б6 и бета-каротен. Содржи и минерали калиум, калциум, фосфор и железо. Богата е со полифеноли – билни соединенеија кои имаат силни антиоксидативна активност. Општо е познато дека едно јаболко на ден допринесува за општо здравје на целиот организам.

Јаболкото најчесто се јаде свежо, но може и да се вари, пече, суши, преработува во сокови, џемови, а познат е и јаболковиот оцет. Просечно, во јаболкото има околу 82% вода, јаглехидрати има околу 12%, околу 1% – масти и белковини и 1% целулоза.

Јаболкото содржи и шеќер, органски киселини, во многу мали количини и сите есенцијални и неесенцијални аминокиселини, арома и боја. Јаболките се богати со влакна и имаат позитивно влијание на метаболизмот, особено кога го комбинира со житарки.

ПРИДОБИВКИ:

Против тромост, надуеност и расипан желудник – неколку недели по три пати на ден јадете по едно кисело јаболко, 1-2 часа пред или после јадење.

Против дијареа – јадете изрендани јаболки или компот од јаболки. Особено се препорачуваат кисели јаболки. Изрендајте ги јаболките, не ги засладувајте, а пред да ги изедете, оставете ги кратко да отстојат да ја променат бојата.

За подобро варење – редовно јадете печени или варени јаболки или компот од јаболки, особено во зимскиот период. Се препорачува по две јаболки да се изедат по појадокот и вечерата. Терапијата трае пет дена.

За поттикнување на потење – при висока телесна температура, во сварена каша од јаболки додадете мед и лимонов сок и испијте го додека е топол.