Тениски лакт-како да го дијагностицирате и излечите

Тендинитис и тендинози се воспаленија на сврзното ткиво од мускулите до коските. Поточно, се јавува воспаление на самата тетива на мускулот, најчесто поради пренапрегање или поточно прекумерна употреба на една мускулна група која се манифестира како болка во лактот. Во третманот на тендинитис и тендиноза, физиотерапијата е многу ефикасна. Причините за воспаление на сврзното ткиво од мускулот до коската се различни, а некои од можните се:

Имате болка во лактот однадвор и ви велат дека е тениски лакт, но никогаш не сте играле тенис? Не можете нормално да ја кренете шолјата кога го пиете утринското кафе или не можете да ја кренете чантата/куферот кога одите на патување затоа што сте почувствувале болка во лактот?

Вистина е, имате тениски лакт, но тоа е веќе воспоставеното име, попрецизно име би било латерален епикондилитис на лактот и може точно да се утврди во кои тетиви или структури е вашиот проблем!

Дали ве интересира кој е вашиот проблем и како се третира?

Што е латерален епикондилитис (тениски лакт)?
Тендинитис и тендинози се воспаленија на сврзното ткиво од мускулите до коските. Поточно, се јавува воспаление на самата тетива на мускулот, најчесто поради пренапрегање или поточно прекумерна употреба на една мускулна група која се манифестира како болка во лактот.
Во третманот на тендинитис и тендиноза, физиотерапијата е многу ефикасна. Причините за воспаление на сврзното ткиво од мускулот до коската се различни, а некои од можните се:

1.прекумерно напрегање на тетивите поради повторливи движења
2.калцификации по должината на тетивата на стисокот
3.шилци во пета
4.спорт со многу скокање и трчање
5.трчање на тврди површини
6.неправилно изведување на спортски техники (на пр. тениски лакт)
7.кревање тегови во теретана кои се претешки и без загревање
8.интензивни тренинзи и спортски подготовки
9.недостаток на целосно закрепнување
10.тренинг на ниски температури
11.одржување на лоша положба и усогласување на телото
12.дебелината
13.намалена подвижност на соседните зглобови (рака, рамо, торакален ‘рбет)

Кои се симптомите на тениски лакт?

1.болка од надворешната страна на лактот кон подлактицата, која се јавува       при активност и движење на раката
2.болка во лактот ноќе
3.мускулна слабост
4.вкочанетост на зоната на болка
5.тензија на подлактицата и лактот

 

Како да препознаете и дијагностицирате тениски лакт?
Тендинитис и тендинози може да се препознаат со локален оток, црвенило и зголемена температура; Можни се и болка и чувствителност на пределот при движење, утринска „вкочанетост“ на тетивата или болка во текот на ноќта после напорниот ден, крепитации (крцкање) во тетивата при движење. Затоа можеме да кажеме дека тенискиот лакт е вид на тендинитис и синдром на пренапрегање предизвикани од иритација на сврзното ткиво (тетива) на екстензорите или флексорните мускули на раката кои се прикачуваат на лактот.
Дијагностиката на тенискиот лакт се прави многу едноставно и може да се потврди со специфични тестови кои ја предизвикуваат болката што ја чувствувате во секојдневните активности. Еден од најчестите тестови кои ги користиме за болни лакти се т.н „тестови за сопирање“ кои најчесто предизвикуваат симптоми и болки во лактот.

Исто така, можеме да почувствуваме напнатост над латералниот епикондил (ова се „грутки“ на хумерусната коска од надворешната страна на лактот, кои лесно се чувствуваат на допир и најчесто се болни кога е присутна повреда на тенискиот лакт).

Како дополнителна објективна дијагностичка метода може да се користи дијагностички ултразвук, кој најчесто се користи во тешки состојби или сомнителни калцификации.

Како изгледа третманот со тениски лакт?
Физиотерапијата е многу ефикасна во третманот на тениски лакт, а физиотерапевтот ќе направи соодветна дијагноза, по што ќе следи специфичен третман кој е прилагоден на самиот пациент и неговите цели, навики и други параметри со кои ќе креираме индивидуализиран план за терапија. за секој пациент, но генерално можеме да кажеме дека комбинацијата од следните техники и методи се покажа како многу ефикасна.

 

Интересни факти и факти за тенискиот лакт
Речиси идентична дијагноза на тенискиот лакт се нарекува голферски лакт или медијален епикондилитис и се јавува на внатрешната страна на лактот, а во принцип се што се однесува на тенискиот лакт важи и за лактот на голферот, разликата е само во местото каде што се манифестира болката.

Најчесто погодената рака е доминантната рака со пропорција од 1% до 3% кај општата популација, но инциденцата значително се зголемува на 19% помеѓу 30-60 години и се чини дека е потешка и почеста кај жените.

Лактот на тенисерот/голферот најчесто е предизвикан од повторливи движења карактеристични за спортовите како што се тенис или голф и други сродни спортови, мечување и кревање тегови, како и напнати мускули и лоша техника на движење.

Исто така, столарите, сликарите, плетачите и физичките работници често ги имаат овие дијагнози. На пример, кај монтери на мебел кои често користат шрафцигер или кај само-лакери кои често користат „мистрија“ и држачи за ролери, движењата на рацете се зголемени и бараат истовремено компресија и стабилизација на самиот зглоб, овие мускули почнуваат од лактот и постојано иритираат стисокот на мускулот доаѓа до лактот на тенисот или голферот.

Интересното е што професионалните тенисери и голфери често немаат синдром на тениски/голферски лакт, туку најчесто рекреативци кои немаат доволно подготовка и загревање на мускулното ткиво за напори како професионалци.

Успешно лекување на тениски лакт

Првиот чекор кон тоа е детална дијагноза и резервација на термин за физикален терапевтски преглед, каде што ќе ги земеме предвид сите важни параметри и заедно ќе се договорите за начинот на терапија што е најдобар за вас и за здравјето на вашиот лакт на даден момент.

Извори:

  1. Viswas R., Ramachandran R., and Korde Anantkumar P, Comparison of Effectiveness

of Supervised Exercise Program and Cyriax Physiotherapy in Patients with Tennis

Elbow(Lateral Epicondylitis): A Randomized Clinical Trial, The Scientific World Journal, 2012, 1-8

  1. E. Allander, “Prevalence, incidence, and remission rates of some common rheumatic

diseases or syndromes,” Scandinavian Journal of Rheumatology, vol. 3, no. 3, pp.

145–153, 1974.

  1. B. Vicenzino and A. Wright, “Lateral epicondylalgia. I. A review of epidemiology,

pathophysioogy, aetiology and natural history,” Physical Therapy Reviews, vol. 1, pp.

23–34, 1996.

  1. D. M. Bosworth, “The role of the orbicular ligament in tennis elbow,” The Journal of

Bone and Joint Surgery, vol. 37, no. 3, pp. 527–533, 1955.

  1. J. H. Cyriax, “The pathology and treatment of tennis elbow,” The Journal of Bone and

Joint Surgery, vol. 18, pp. 921–940, 1936.

  1. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG).The

treatment options for tennis elbow and golfer’s elbow.

InformedHealth.org [Internet], 2018.

  1. The effect of dry needling of trigger points in forearm’s extensor muscles on the grip force,

pain and function of athletes with chronic tennis elbow Journal of Rehabilitation Sciences &

Research, (DOI): 10.30476/jrsr.2019.44736, Zahra Etminan؛ Mohsen Razeghi email orcid ؛

Farahnaz Ghafarinejad, 2019.

  1. Effectiveness of Kinesiotaping along with Conventional Physiotherapy for Patients with

Tennis Elbow Sonam Bhambhani1 , Mahesh Mitra2 , Amrit Kaur 3 1 BPTh, 2 Principal, 3

Associate Professor, NDMVP College of Physiotherapy, Nashik,DOI Number: 10.5958/0973-

5674.2016.00076.9

8.https://bodybalance.hr/kako-izlijeciti-teniski-lakat/