
Витаминот Д игра клучна улога во одржувањето на цврстината на коските, мускулната функција и здравјето на имунолошкиот систем. Иако е достапен преку изложување на сонце, храна и додатоци во исхраната, недостатокот на витамин Д останува широко распространет – погодувајќи речиси една милијарда луѓе ширум светот.
За да им помогне на луѓето да го искористат максимално внесот на витамин Д, д-р Судир Кумар, виш невролог во болниците „Аполо“ во Хајдерабад, неодамна сподели три едноставни, но ефикасни совети на социјалните медиуми кои можат значително да ја подобрат способноста на телото да ја апсорбира оваа суштинска хранлива материја.

Кога е најдобро време да се зема витамин Д?
Избегнување на земање витамин Д на празен стомак
Д-р Кумар објасни дека витаминот Д е растворлив во масти, што значи дека најдобро се раствора и апсорбира кога се консумира со масти од исхраната. Земањето на додатокот на празен стомак може да ја намали апсорпцијата до 50 проценти , што го прави многу помалку ефикасен за здравјето на коските, мускулите и имунитетот.
Тој нагласи дека прескокнувањето оброци при земање витамин Д може да ја поништи целта на суплементацијата. Бидејќи на витаминот му се потребни масти за да се врзе и да влезе во крвотокот, комбинирањето со храна е од суштинско значење.

Земање по најтешкиот оброк во денот
За да се обезбеди подобра апсорпција, д-р Кумар препорачува земање на додатокот по најтешкиот оброк, идеално оној што содржи некаков вид маснотии.
Ова значително ја подобрува биорасположивоста на витаминот и му овозможува на телото поефикасно да го користи. Тој го опиша како „корисен совет“ што бара минимален напор, но нуди максимална корист. Со правилно темпирање на внесувањето, поединците можат да поддржат посилни коски и мускули и поефикасно да ја одржат имунолошката рамнотежа.
Спарување со здрава храна со висока содржина на масти за подобри резултати
Д-р Кумар, исто така, даде примери за храна што може да помогне во апсорпцијата на витамин Д кога се земаат заедно – како што се млечни производи, јајца, јаткасти плодови и авокадо.
Овие намирници не само што содржат здрави масти, туку придонесуваат и дополнителни хранливи материи кои го поддржуваат здравјето на коските и мускулите. Вклучувањето на таква храна во оброците при земање на додатокот гарантира дека витаминот Д е правилно врзан во дигестивниот тракт и подобро се апсорбира во крвотокот.
Едноставна навика за подобро здравје
Д-р Кумар го сумираше ова како „мала промена со големо влијание врз здравјето“. Донесувањето информирани одлуки за тоа кога и како да се зема додаток на витамин Д може многу да влијае на тоа колку добро телото го апсорбира овој витамин.
Во комбинација со хранлива исхрана и умерено изложување на сонце, овие мали чекори можат да ги зајакнат коските, да ги поддржат мускулите и да ја подобрат целокупната благосостојба.

Важноста на витаминот Д
Витаминот Д е неопходен за одржување на силни коски, здрави мускули и силен имунолошки систем. Тој му помага на телото да апсорбира калциум и фосфор – два клучни минерали потребни за формирање и цврстина на коските.
Без соодветен витамин Д, телото се бори да одржува соодветни нивоа на калциум, што доведува до ослабени коски, мускулни грчеви, замор, па дури и промени во расположението. Со текот на времето, сериозен недостаток може да доведе до состојби како што се остеомалација кај возрасни и рахитис кај деца.
Освен здравјето на коските, витаминот Д ја поддржува и нервната функција и имунолошката рамнотежа, помагајќи му на телото да се бори против инфекции и да ја одржи целокупната виталност.
Симптоми на недостаток на витамин Д
Недостатокот на витамин Д често се развива постепено и може да остане неоткриен долго време. Вообичаени знаци вклучуваат постојан замор, мускулна слабост, болка во коските и општ замор. Некои луѓе може да доживеат и промени во расположението, како што се недостаток на енергија или депресија.
Во потешки случаи, недостатокот на витамин Д може да предизвика мускулни грчеви, непријатност во зглобовите и намалена густина на коските, зголемувајќи го ризикот од фрактури.
Хроничниот недостаток може да доведе до меки коски (остеомалација) кај возрасни и рахитис кај деца, каде што коските стануваат слаби или деформирани поради слаба минерализација.

















