Иако многумина ги занемаруваат, влакната во храната се многу важни, а нивната недоволна консумација е поврзана со поголем ризик од срцеви заболувања, дебелина и рак на дебелото црево.
Бадемите се меѓу најдобрите јаткасти плодови кога станува збор за количината на растителни влакна.
Гравот е одличен за вашето срце и е полн со хранливи материи. Една шолја грав содржи речиси половина од препорачаната дневна количина на влакна.
Малините имаат малку калории, многу се хранливи и се одличен извор на растителни влакна, а покрај тоа имаат и одличен вкус и делуваат многу освежувачки.
Лененото семе е преполно со омега-3 масни киселини, протеини и влакна.
Трици- 1/3 шолја содржи 6 грама влакна.
Леќата е богата со растителни влакна и протеини, а може едноставно да се додаде во салати, супи или сосови.
Артичоката е добар извор на влакна, што помага во спречување на запек и ја прави одлична намирница за дигестивниот систем.
Чиа семе – може да се додаде во речиси секој оброк.
Батат или сладок компир, освен влакна полн е со витамини А и Ц и калиум.