ВИТАМИН Ц-МЕДИЦИНСКИ ФАКТИ

Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е витамин растворлив во вода кој природно е присутен во некои видови храна, се додава во други и е достапен како додаток во исхраната. Луѓето, за разлика од повеќето животни, не се во состојба ендогено да го синтетизираат витаминот Ц, па затоа е суштинска компонента во исхраната.

Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е витамин растворлив во вода кој природно е присутен во некои видови храна, се додава во други и е достапен како додаток во исхраната. Луѓето, за разлика од повеќето животни, не се во состојба ендогено да го синтетизираат витаминот Ц, па затоа е суштинска компонента во исхраната.

Витаминот Ц е потребен за биосинтеза на колаген, Л-карнитин и одредени невротрансмитери; витаминот Ц е исто така вклучен во метаболизмот на протеините. Колагенот е суштинска компонента на сврзното ткиво, кое игра витална улога во заздравувањето на раните. Витаминот Ц е исто така важен физиолошки антиоксиданс  и се покажа дека ги регенерира другите антиоксиданси во телото, вклучувајќи го и алфа-токоферолот (витамин Е). Тековните истражувања испитуваат дали витаминот Ц, со ограничување на штетните ефекти на слободните радикали преку неговата антиоксидантна активност, може да помогне да се спречи или одложи развојот на одредени видови на рак, кардиоваскуларни болести и други болести во кои оксидативниот стрес игра причинска улога. Покрај неговите биосинтетички и антиоксидантни функции, витаминот Ц игра важна улога во функцијата на имунолошкиот систем и ја подобрува апсорпцијата на нехемското железо, обликот на железо присутен во храната од растителна основа. Недоволното внесување на витамин Ц предизвикува скорбут, кој се карактеризира со замор или замор, широко распространета слабост на сврзното ткиво и капиларна кршливост.

Цревната апсорпција на витаминот Ц е регулирана со барем еден специфичен дозно зависен, активен транспортер. Клетките го акумулираат витаминот Ц преку втор специфичен транспортен протеин. Ин витро студиите открија дека оксидираниот витамин Ц, или дехидроаскорбинска киселина, влегува во клетките преку некои олеснети транспортери на гликоза и потоа внатрешно се редуцира до аскорбинска киселина. Физиолошката важност на навлегувањето на дехидроаскорбинска киселина и нејзиниот придонес во целокупната економија на витамин Ц е непозната.

Оралниот витамин Ц произведува концентрации во ткивото и во плазмата кои телото строго ги контролира. Приближно 70%–90% од витаминот Ц се апсорбира при умерени дози од 30–180 mg/ден. Меѓутоа, во дози над 1 g/ден, апсорпцијата паѓа на помалку од 50% и апсорбираната, неметаболизирана аскорбинска киселина се излачува во урината. Резултатите од фармакокинетските студии покажуваат дека оралните дози од 1,25 g/ден аскорбинска киселина произведуваат просечни максимални плазматски концентрации на витамин Ц од 135 микромол/L, кои се околу два пати повисоки од оние произведени со консумирање 200-300 mg/ден аскорбинска киселина од витамин Ц. -богата храна. Фармакокинетското моделирање предвидува дека дури и дози високи до 3 g аскорбинска киселина земени на секои 4 часа ќе произведат максимални концентрации во плазмата од само 220 микромол/Л.

Вкупната содржина на витамин Ц во телото се движи од 300 mg (приближно при скорбут) до околу 2 g [4]. Високите нивоа на витамин Ц (милимоларни концентрации) се одржуваат во клетките и ткивата, а највисоки се во леукоцитите (бели крвни зрнца), очите, надбубрежните жлезди, хипофизата и мозокот. Релативно ниски нивоа на витамин Ц (микромоларни концентрации) се наоѓаат во екстрацелуларните течности, како што се плазмата, црвените крвни зрнца и плунката.

Препорачани дози
Препораките за внес на витамин Ц и други хранливи материи се дадени во Диететските референтни дози (DRIs) развиени од Одборот за храна и исхрана (FNB) на Институтот за медицина (IOM) на Националните академии (поранешна Национална академија на науките) . DRI е општ термин за збир на референтни вредности што се користат за планирање и проценка на внесот на хранливи материи кај здрави луѓе. Овие вредности, кои се разликуваат според возраста и полот, вклучуваат:

Препорачан додаток во исхраната (RDA): Просечно дневно ниво на внес доволно за да се задоволат потребите за хранливи материи на скоро сите (97%–98%) здрави индивидуи; често се користи за планирање на нутриционистички адекватни диети за поединци.
Адекватен внес (АИ): Внесувањето на ова ниво се претпоставува за да се обезбеди адекватност на исхраната; воспоставена кога доказите се недоволни за да се развие RDA.
Проценета просечна потреба (EAR): Просечно дневно ниво на внес што се проценува дека ги исполнува барањата на 50% од здравите индивидуи; обично се користи за да се процени внесот на хранливи материи на групи луѓе и да се планираат нутритивно соодветни диети за нив; може да се користи и за проценка на внесот на хранливи материи на поединци.
Подносливо горно ниво на внес (UL): Максималната дневна доза веројатно нема да предизвика негативни здравствени ефекти.

Извори на витамин Ц
Храна
Овошјето и зеленчукот се најдобри извори на витамин Ц. Цитрусните овошја, доматите и сокот од домати и компирот се главните придонесувачи за витамин Ц во американската исхрана. Други добри извори на храна вклучуваат црвени и зелени пиперки, киви, брокула, јагоди, бриселско зелје и диња. Иако витаминот Ц не е природно присутен во житарките, тој се додава во некои збогатени житарки за појадок. Содржината на витамин Ц во храната може да се намали со продолжено складирање и готвење, бидејќи аскорбинската киселина е растворлива во вода и се уништува со топлина. Парењето или печењето во микробранова печка може да ги намалат загубите при готвењето. За среќа, многу од најдобрите извори на храна на витамин Ц, како што се овошјето и зеленчукот, обично се консумираат сирови. Конзумирањето на пет различни порции овошје и зеленчук на ден може да обезбеди повеќе од 200 mg витамин Ц.

Храна                                   Милиграми (мг) по порција                     Процент (%) ДВ*
Црвен пипер, слатка, сирова, ½ чаша              95                                       106
Сок од портокал, ¾ чаша                                 93                                       103
Портокал, 1 средно                                          70                                         78
Сок од грејпфрут, ¾ чаша                                70                                         78
Киви, 1 средно                                                 64                                         71
Зелен пипер, сладок, суров, ½ чаша                 60                                         67
Брокула, варена, ½ чаша                                  51                                         57
Јагоди, свежи, исечени, ½ чаша                        49                                         54
Бриселско зелје, варено, ½ чаша                      48                                         53
Грејпфрут, ½ среден                                         39                                         43
Брокула, сирова, ½ чаша                                  39                                         43
Сок од домати, ¾ чаша                                     33                                         37
Диња, ½ чаша                                                  29                                         32
Зелка, варена, ½ чаша                                     28                                          31
Карфиол, суров, ½ чаша                                   26                                         29
Компир, печен, 1 средно                                   17                                         19
Домат, суров, 1 среден                                      17                                         19
Спанаќ, варен, ½ чаша                                       9                                         10
Зелен грашок, замрзнат, варен, ½ чаша              8                                           9

*ДВ = Дневна вредност. САД. Администрацијата за храна и лекови (ФДА) разви DV за да им помогне на потрошувачите да ја споредат содржината на хранливи материи во храната и додатоците во исхраната во контекст на целосна диета. ДВ за витамин Ц е 90 mg за возрасни и деца на возраст од 4 години и постари [13]. ФДА не бара етикетите на храната да ја наведат содржината на витамин Ц, освен ако витаминот Ц не е додаден во храната. Храната која обезбедува 20% или повеќе од DV се смета за висок извор на хранливи материи, но храната што обезбедува помал процент на DV исто така придонесува за здрава исхрана.

САД. Одрекувањето за одрекување од одговорност на Централниот надворешен линк на Одделот за земјоделство (USDA) ја наведува содржината на хранливи материи во многу видови храна и обезбедува сеопфатна листа на храна што содржи витамин Ц распоредена според содржината на хранливи материи и според името на храната.

Додатоци во исхраната
Додатоците обично содржат витамин Ц во форма на аскорбинска киселина, која има еквивалентна биорасположивост на онаа на природната аскорбинска киселина во храната, како што се сок од портокал и брокула. Други форми на додатоци на витамин Ц вклучуваат натриум аскорбат; калциум аскорбат; други минерални аскорбати; аскорбинска киселина со биофлавоноиди; и комбинирани производи, како што се оние кој содржат калциум аскорбат, дехидроаскорбат, калциум треонат, ксилонат и ликсонат .

Внес и статус на витамин Ц
Според Националното истражување за здравјето и исхраната (NHANES) од 2001-2002 година, просечниот внес на витамин Ц е 105,2 mg/ден за возрасни мажи и 83,6 mg/ден за возрасни жени, што ги исполнува моментално воспоставените RDA за повеќето возрасни непушачи. Просечниот внес за деца и адолесценти на возраст од 1-18 години се движи од 75,6 mg/ден до 100 mg/ден, што исто така ги исполнува RDA за овие возрасни групи. Иако анализата на NHANES од 2001-2002 година не вклучи податоци за доени доенчиња и мали деца, мајчиното млеко се смета за соодветен извор на витамин Ц. Употребата на додатоци кои содржат витамин Ц е исто така релативно честа појава, додавајќи го вкупниот внес на витамин Ц од храната и пијалоците. Податоците на NHANES од 1999-2000 година покажуваат дека приближно 35% од возрасните земаат мултивитамински додатоци (кои обично содржат витамин Ц) и 12% земаат посебен додаток на витамин Ц. Според податоците на NHANES од 1999-2002 година, приближно 29% од децата земаат некаква форма на додаток во исхраната што содржи витамин Ц .

Статусот на витамин Ц обично се проценува со мерење на нивото на витамин Ц во плазмата. Други мерки, како што е концентрацијата на витамин Ц на леукоцитите, би можеле да бидат попрецизни показатели за нивото на витамин Ц во ткивото, но тие се потешки за проценување и резултатите не се секогаш сигурни.

Недостаток на витамин Ц
Акутниот недостаток на витамин Ц доведува до скорбут [7,8,11]. Временската рамка за развој на скорбут варира, во зависност од резервите на витамин Ц во телото, но знаците може да се појават во рок од 1 месец од малку или без внес на витамин Ц (под 10 mg/ден). Почетните симптоми може да вклучуваат замор (веројатно резултат на нарушена биосинтеза на карнитин), малаксаност и воспаление на непцата. Како што напредува дефицитот на витамин Ц, синтезата на колаген станува нарушена и сврзните ткива ослабуваат, предизвикувајќи петехии, ехимози, пурпура, болки во зглобовите, лошо зараснување на раните, хиперкератоза и влакна од плута . Дополнителни знаци на скорбут вклучуваат депресија, како и отечени, крвави непца и олабавување или губење на забите поради кршливост на ткивото и капиларите. Анемија со дефицит на железо може да се појави и поради зголемено крварење и намалена апсорпција на нехемо железо секундарно на нискиот внес на витамин Ц . Кај децата, болеста на коските може да биде присутна. Ако не се лекува, скорбутот е фатален .

До крајот на 18 век, многу морнари кои се осмелиле на долги патувања по океанот, со малку или никаков внес на витамин Ц, се заразиле или умреле од скорбут. Во средината на 1700-тите, Сер Џејмс Линд, хирург на британската морнарица, спроведе експерименти и утврди дека јадењето цитрусно овошје или сокови може да излечи скорбут, иако научниците не докажаа дека аскорбинската киселина е активната компонента до 1932 година.

Денес, недостаток на витамин Ц и скорбут се ретки во развиените земји. Симптомите на очигледен дефицит се јавуваат само ако внесот на витамин Ц падне под приближно 10 mg/ден за многу недели. Недостатокот на витамин Ц е невообичаен во развиените земји, но сепак може да се појави кај луѓе со ограничена разновидност на храна.

Групи изложени на ризик од несоодветност на витамин Ц
Несоодветноста на витаминот Ц може да се појави со внесувања кои паѓаат под RDA, но се над количината потребна за да се спречи очигледен дефицит (приближно 10 mg/ден). Следниве групи имаат поголема веројатност од другите да бидат изложени на ризик да добијат недоволно количество витамин Ц.

Пушачи и пасивни „пушачи“
Студиите постојано покажуваат дека пушачите имаат пониски нивоа на витамин Ц во плазмата и леукоцитите од непушачите, делумно поради зголемениот оксидативен стрес. Поради оваа причина, ИОМ заклучи дека на пушачите им треба 35 mg повеќе витамин Ц дневно од непушачите. Изложеноста на пасивно пушење исто така го намалува нивото на витамин Ц. Иако ИОМ не беше во можност да воспостави специфичен услов за витамин Ц за непушачите кои се редовно изложени на пасивно пушење, овие лица треба да се погрижат да ја задоволат RDA за витамин Ц.

Доенчињата кои се хранат со испарувано или варено млеко
Повеќето доенчиња во развиените земји се хранат со мајчино млеко и/или детска формула, и двете од нив обезбедуваат соодветни количини на витамин Ц. Поради многу причини, не се препорачува хранење на доенчиња со испарувано или варено кравјо млеко. Оваа практика може да предизвика недостаток на витамин Ц бидејќи кравјото млеко природно има многу малку витамин Ц и топлината може да го уништи витаминот Ц.

Поединци со ограничена разновидност на храна
Иако овошјето и зеленчукот се најдобри извори на витамин Ц, многу други намирници имаат мали количини на оваа хранлива материја. Така, преку разновидна исхрана, повеќето луѓе треба да можат да го исполнат витаминот Ц RDA или барем да добијат доволно за да се спречи скорбут. Луѓе кои имаат ограничена разновидност на храна – вклучително и некои постари, сиромашни поединци кои сами подготвуваат храна; луѓе кои злоупотребуваат алкохол или дрога; фадисти за храна; луѓе со ментална болест; и, повремено, децата – можеби нема да добијат доволно витамин Ц.

Луѓе со малапсорпција и одредени хронични заболувања
Некои медицински состојби може да ја намалат апсорпцијата на витамин Ц и/или да ја зголемат количината потребна на телото. Луѓето со тешка интестинална малапсорпција или кахексија и некои пациенти со рак може да бидат изложени на зголемен ризик од недостаток на витамин Ц. Ниски концентрации на витамин Ц може да се појават и кај пациенти со краен стадиум на бубрежна болест на хронична хемодијализа.

Витамин Ц и здравјето
Поради неговата функција како антиоксиданс и неговата улога во функцијата на имунолошкиот систем, витаминот Ц е промовиран како средство за спречување и/или лекување на бројни здравствени состојби. Овој дел се фокусира на четири болести и нарушувања во кои витаминот Ц може да игра улога: рак (вклучувајќи превенција и третман), кардиоваскуларни болести, макуларна дегенерација (AMD) поврзана со возраста и катаракта и обична настинка.

Превенција на рак
Епидемиолошките докази сугерираат дека поголемата потрошувачка на овошје и зеленчук е поврзана со помал ризик од повеќето видови на рак, можеби, делумно, поради нивната висока содржина на витамин Ц. Витаминот Ц може да го ограничи формирањето на канцерогени, како што се нитрозамините, in vivo; модулира имунолошки одговор; и, преку неговата антиоксидантна функција, евентуално го ублажува оксидативното оштетување што може да доведе до рак.

Повеќето студии за контрола на случаи открија инверзна поврзаност помеѓу внесот на витамин Ц во исхраната и ракот на белите дробови, дојката, дебелото црево или ректумот, желудникот, усната шуплина, гркланот или фаринксот и хранопроводникот. Концентрациите на витамин Ц во плазмата се исто така пониски кај луѓето со рак отколку кај контролите.

Сепак, доказите од проспективните кохортни студии се неконзистентни, веројатно поради различните дози на витамин Ц меѓу студиите. Во група од 82.234 жени на возраст од 33-60 години од Студијата за здравје на медицинските сестри, потрошувачката на просечно 205 mg/ден витамин Ц од храната (највисока квинтил на внес) во споредба со просекот од 70 mg/ден (најниска квинтил). на внесот) беше поврзан со 63% помал ризик од рак на дојка кај жени во пременопауза со семејна историја на рак на дојка. Спротивно на тоа, Куши и колегите не забележале значително помал ризик од рак на дојка кај жените во постменопауза кои консумирале најмалку 198 mg/ден (највисок квинтил на внес) витамин Ц од храната во споредба со оние кои консумирале помалку од 87 mg/ден (најниска квинтил на внес). Преглед на Кар и Фреј заклучи дека во повеќето проспективни кохортни студии кои не пријавиле значително помал ризик од рак, повеќето учесници имале релативно висок внес на витамин Ц, со внесувања повисоки од 86 mg/ден во најниските квинтили. Студиите кои известуваат за значително помал ризик од рак открија овие асоцијации кај поединци со внес на витамин Ц од најмалку 80-110 mg/ден, опсег поврзан со блиска заситеност на ткивото со витамин Ц.

Доказите од повеќето рандомизирани клинички испитувања сугерираат дека суплементацијата на витамин Ц, обично во комбинација со други микронутриенти, не влијае на ризикот од рак. Во студијата Supplémentation en Vitamines et Minéraux Antioxydants (SU.VI.MAX), рандомизирана, двојно слепа, плацебо-контролирана клиничка студија, 13.017 здрави возрасни Французи добија суплементација со антиоксиданс со 120 mg аскорбинска киселина, 30 mg витамин Е, 6 mg. бета-каротен, 100 mcg селен и 20 mg цинк, или плацебо. По просечното време на следење од 7,5 години, антиоксидансната суплементација ја намали вкупната инциденца на рак кај мажите, но не и кај жените. Дополнително, основниот антиоксидативен статус беше поврзан со ризикот од рак кај мажите, но не и кај жените [34]. Додатоци од 500 mg/ден витамин Ц плус 400 IU витамин Е секој втор ден за просечен период на следење од 8 години не успеале да го намалат ризикот од рак на простата или тотален карцином во споредба со плацебо кај средовечни и постари мажи кои учествуваат во лекарите Здравствена студија II. Слични наоди беа пријавени кај жени кои учествуваа во Женската антиоксидантна кардиоваскуларна студија. Во споредба со плацебо, суплементацијата со витамин Ц (500 mg/ден) во просек од 9,4 години нема значајно влијание врз вкупната инциденца на рак или смртност од рак. Во големото интервентно испитување спроведено во Линксиан, Кина, дневните додатоци на витамин Ц (120 mg) плус молибден (30 mcg) за 5-6 години не влијаеле значително на ризикот од развој на рак на хранопроводникот или желудникот. Покрај тоа, во текот на 10 години следење, овој режим на дополнување не успеа значително да влијае на вкупниот морбидитет или морталитет од езофагеален, желудник или други карциноми. Преглед од 2008 година на витамин Ц и други антиоксидантни додатоци за спречување на гастроинтестинални карциноми не најде убедлив доказ дека витаминот Ц (или бета-каротен, витамин А или витамин Е) спречува гастроинтестинални карциноми. Сличен преглед на Coulter и неговите колеги откри дека суплементацијата на витамин Ц, во комбинација со витамин Е, нема значително влијание врз ризикот од смрт поради рак кај здрави индивидуи.

Во овој момент, доказите се неконзистентни за тоа дали внесот на витамин Ц во исхраната влијае на ризикот од рак. Резултатите од повеќето клинички испитувања сугерираат дека скромната суплементација на витамин Ц сама или со други хранливи материи не нуди никаква корист во спречувањето на ракот.

Значително ограничување во толкувањето на многу од овие студии е тоа што истражувачите не ги мереле концентрациите на витамин Ц пред или по суплементацијата. Концентрациите на витамин Ц во плазмата и ткивата се строго контролирани кај луѓето.

Третман на рак
Во текот на 1970-тите, студиите на Камерон, Кембел и Полинг сугерираа дека високите дози на витамин Ц имаат корисни ефекти врз квалитетот на животот и времето на преживување кај пациенти со терминален карцином . Сепак, некои последователни студии – вклучително и рандомизирано, двојно слепо, плацебо контролирано клиничко испитување од Моертел и колегите од клиниката Мајо- не ги поддржаа овие наоди. Во студијата на Moertel, пациентите со напреднат колоректален карцином кои примале 10 g/ден витамин Ц не поминале подобро од оние кои примале плацебо. Авторите на прегледот од 2003 година за проценка на ефектите на витаминот Ц кај пациенти со напреднат карцином заклучија дека витаминот Ц не дава значителна корист за смртност.

Новите истражувања сугерираат дека начинот на администрација на витамин Ц (интравенска наспроти орална) може да ги објасни спротивставените наоди. Повеќето интервентни испитувања, вклучително и она спроведено од Моертел и колегите, користеа само орална администрација, додека Камерон и неговите колеги користеа комбинација на орална и интравенска (IV) администрација. Оралната администрација на витамин Ц, дури и во многу големи дози, може да ги зголеми концентрациите на витамин Ц во плазмата до максимум само 220 микромол/Л, додека интравенската администрација може да произведе плазма концентрации до 26.000 микромол/Л. Концентрациите од оваа големина се селективно цитотоксични за клетките на туморот in vitrо. Истражувањата на глувци сугерираат дека фармаколошките дози на IV витамин Ц може да покажат ветување за лекување на тумори кои инаку тешко се лекуваат. Високата концентрација на витамин Ц може да дејствува како прооксидант и да генерира водороден пероксид кој има селективна токсичност кон клетките на ракот. Врз основа на овие наоди и неколку извештаи за случаи на пациенти со напреднат карцином кои имале извонредно долг период на преживување по администрацијата на високи дози IV витамин Ц, некои истражувачи поддржуваат повторна проценка на употребата на високи дози IV витамин Ц како лек за лекување на рак.

Како што беше дискутирано подолу, не е сигурно дали дополнителниот витамин Ц и другите антиоксиданси би можеле да комуницираат со хемотерапија и/или зрачење. Затоа, лицата кои се подложени на овие процедури треба да се консултираат со својот онколог пред да земат витамин Ц или други антиоксидантни додатоци, особено во високи дози.

Кардиоваскуларни болести

Доказите од многу епидемиолошки студии сугерираат дека високиот внес на овошје и зеленчук е поврзан со намален ризик од кардиоваскуларни болести. Оваа поврзаност може делумно да се припише на содржината на антиоксиданс во оваа храна бидејќи оксидативното оштетување, вклучително и оксидативната модификација на липопротеините со мала густина, е главна причина за кардиоваскуларни болести [1,4,56]. Покрај неговите антиоксидантни својства, се покажа дека витаминот Ц го намалува прилепувањето на моноцитите кон ендотелот, го подобрува производството на азотен оксид зависно од ендотел и вазодилатација и ја намалува апоптозата на васкуларните мазни мускулни клетки, што ја спречува нестабилноста на плаките при атеросклероза.

Резултатите од проспективните студии кои ја испитуваат поврзаноста помеѓу внесот на витамин Ц и ризикот од кардиоваскуларни болести се спротивставени. Во Студијата за здравјето на медицинските сестри, 16-годишна проспективна студија во која беа вклучени 85.118 медицински сестри, вкупниот внес на витамин Ц и од диететски и од дополнителни извори беше обратно поврзан со ризикот од коронарна срцева болест [58]. Сепак, внесувањето на витамин Ц само од исхраната не покажа значителни асоцијации, што сугерира дека корисниците на витамин Ц може да имаат помал ризик од коронарна срцева болест. Многу помала студија покажа дека жените во постменопауза со дијабетес кои земале најмалку 300 mg/ден додатоци на витамин Ц имале зголемена смртност од кардиоваскуларни болести.

Проспективна студија во 20.649 возрасни Британци покажа дека оние во горниот квартал на основната концентрација на витамин Ц во плазмата имале 42% помал ризик од мозочен удар отколку оние во долниот квартал. Кај машките лекари кои учествуваат во студијата за здравје на лекарите, употребата на додатоци на витамин Ц во просек од 5,5 години не била поврзана со значително намалување на вкупната смртност од кардиоваскуларни болести или смртност од коронарна срцева болест [61]. Збирната анализа на девет проспективни студии кои вклучија 293.172 субјекти без коронарна срцева болест на почетокот покажа дека луѓето кои земале ≥ 700 mg/ден дополнителен витамин Ц имале 25% помал ризик од инциденца на коронарна срцева болест отколку оние кои не земале дополнителни витамин В. Авторите на мета-анализата од 2008 година на проспективни кохортни студии, вклучително и 14 студии кои известуваа за витамин Ц за просечно следење од 10 години, заклучија дека внесот на витамин Ц во исхраната, но не и дополнителен, е обратно поврзан со коронарното срце ризик од болест.

Резултатите од повеќето клинички интервентни испитувања не успеаја да покажат корисен ефект на суплементацијата на витамин Ц врз примарната или секундарната превенција на кардиоваскуларни болести. Во Женската антиоксидантна кардиоваскуларна студија, испитување за секундарна превенција во кое учествуваа 8.171 жена на возраст од 40 години или постари со историја на кардиоваскуларни болести, суплементација со 500 mg/ден витамин Ц во просек од 9,4 години не покажа севкупен ефект врз кардиоваскуларните настани. Слично на тоа, суплементацијата на витамин Ц (500 mg/ден) за просечно следење од 8 години немаше ефект врз главните кардиоваскуларни настани кај машките лекари запишани во Студијата за здравје на лекарите II.

Други клинички испитувања генерално ги испитуваа ефектите врз кардиоваскуларните болести на додатоците кои комбинираат витамин Ц со други антиоксиданси, како што се витаминот Е и бета-каротин, што го отежнува изолирањето на потенцијалниот придонес на витаминот Ц. Студијата SU.VI.MAX испитуваше ефектите од комбинација на витамин Ц (120 mg/ден), витамин Е (30 mg/ден), бета-каротен (6 mg/ден), селен (100 mg/ден) и цинк (20 mg/ден) кај 13.017 возрасни Французи од општата популација. По просечно време на следење од 7,5 години, комбинираните суплементи немаа ефект врз исхемичната кардиоваскуларна болест кај мажите или кај жените. Во студијата за женски ангиографски витамин и естроген (WAVE), во која беа вклучени 423 жени во постменопауза со најмалку една коронарна стеноза од 15% -75%, додатоци од 500 mg витамин Ц плус 400 IU витамин Е два пати на ден, не само што не обезбедија кардиоваскуларни придобивки, но значително ја зголеми смртноста од сите причини во споредба со плацебо.

Авторите на мета-анализата на рандомизирани контролирани испитувања од 2006 година заклучија дека антиоксидативните додатоци (витамини Ц и Е и бета-каротен или селен) не влијаат на прогресијата на атеросклероза. Слично на тоа, систематски преглед на ефектите на витаминот Ц за превенција и третман на кардиоваскуларни болести покажа дека витаминот Ц нема поволни ефекти врз превенцијата на кардиоваскуларните болести. Оттогаш, истражувачите објавија последователни податоци од испитувањето Linxian, интервентно испитување за исхрана на населението спроведено во Кина. Во ова испитување, дневните додатоци на витамин Ц (120 mg) плус молибден (30 mcg) за 5-6 години значително го намалија ризикот од цереброваскуларни смртни случаи за 8% во текот на 10 години следење по завршувањето на активната интервенција.