ВЛИЈАНИЕ НА СТРЕСОТ ВРЗ ВАШИОТ ИМУНИТЕТ

За повеќето од нас, стресот е само дел од животот. Може да трае неколку часа, како времето што води до последниот испит. Или може да биде подолгорочно, како кога се грижите за болна сакана личност. Тој може да предизвика гадење, зголемување на телесната тежина и егзема, стресот може да влијае на вашиот имунолошки систем на многу начини.

За повеќето од нас, стресот е само дел од животот. Може да трае неколку часа, како времето што води до последниот испит. Или може да биде подолгорочно, како кога се грижите за болна сакана личност. Тој може да предизвика гадење, зголемување на телесната тежина и егзема, стресот може да влијае на вашиот имунолошки систем на многу начини.

Без оглед на причината, никој не ужива во чувството на стрес. Но, дали стресот навистина може да ве разболи?

Накратко: Да. Всушност, заедно со предизвикување егзема, несакано зголемување на телесната тежина и гадење, стресот може дури и да го ослаби вашиот имунолошки систем. „Елиминирањето или менувањето на различни фактори на стрес во вашиот живот е од витално значење за заштита и зголемување на вашиот имунолошки одговор“, вели клиничкиот имунолог Леонард Калабрезе, DO.

Д-р Калабрезе нуди увид за тоа како стресот влијае на вашиот имунитет и што можете да направите за да го минимизирате ефектот.

Врската помеѓу стресот и вашиот имунолошки систем
Верувале или не, стресот не е сè лош. Всушност, акутниот стрес е дел од нас кој ни помага да нè заштитиме и да нè направиме повнимателни.

Кога ќе почнете да се чувствувате под стрес, тоа предизвикува вашето тело да произведува поголеми нивоа на хормонот на стрес кортизол. Накратко, кортизолот може да го зајакне вашиот имунитет со ограничување на воспалението. „Но, со текот на времето, кога вашето тело ќе достигне хроничен стрес, вашето тело може да се навикне да има премногу кортизол во крвта. И ова ја отвора вратата за повеќе воспаление“, објаснува д-р Калабрезе.

Покрај тоа, хроничниот стрес ги намалува лимфоцитите на вашето тело – белите крвни зрнца кои помагаат во борбата против инфекцијата. Колку е помало нивото на вашите лимфоцити, толку повеќе сте изложени на ризик од вируси, вклучително и настинка и херпес. Ова е моментот кога можете да почнете да доживувате „болест предизвикана од стрес“. Вашиот имунолошки систем почнува да се чувствува послаб, така што не може да се бори ниту против инфекции или болести.

Високото ниво на стрес, исто така, може да предизвика депресија и анксиозност, што исто така може да доведе до повисоки нивоа на воспаление. На долг рок, одржливо, високо ниво на воспаление укажува на преоптоварен, преуморен имунолошки систем кој не може правилно да ве заштити.

Други состојби кои се силно поврзани со стресот
Хроничното воспаление може да придружува неконтролирано високи нивоа на стрес, што може да придонесе за развој и прогресија на многу болести на имунолошкиот систем како што се:

Артритис.
Фибромијалгија.

Лупус.
Псоријаза.
Воспалителна болест на цревата (IBD).
Под постојан, долгорочен стрес, може да развиете и кардиоваскуларни проблеми, вклучително забрзано отчукување на срцето и срцеви заболувања, како и гастрични улкуси. Исто така, ќе бидете изложени на поголем ризик за дијабетес тип 2, одредени видови на рак и ментален пад.

Во овој момент, можеби размислувате: „Тоа е сосема список на поврзани услови!“ Секако, стресот сам по себе може да биде доволно стресен. Но, оваа информација не е наменета да ви предизвика поголем стрес. Наместо тоа, обидете се да го сфатите тоа како причина да му дадете приоритет на сопственото здравје и да си дадете време и простор да се фокусирате на усовршување на техниките за управување со стресот.

Како да управувате со вашиот стрес и да спречите болест
Стратегиите за намалување на стресот не само што му даваат одмор на вашиот ум, туку тие исто така можат да го ублажат притисокот што го создава стресот врз вашиот имунолошки систем.

„Можете да преземете чекори за да го намалите краткорочниот и долгорочниот стрес“, уверува д-р Калабрезе.

Еве само неколку корисни тактики за намалување на стресот и зајакнување на вашиот имунолошки систем:

Медитација и внимание
Медитирањето три до четири пати неделно може да направи чуда за намалување на нивото на стрес. Не мора да биде долго – само 10 до 15 минути за да најдете мирен момент со себе. Медитацијата го намалува нивото на кортизол и го намалува воспалението. Можете исто така да вежбате внимателност во текот на секојдневниот живот.

 

Прилагодете ја вашата исхрана
Друг голем дел од нашето целокупно здравје е храната што ја јадеме. Не заборавајте да јадете урамнотежена исхрана со овошје, протеини, житарки и витамини за да ви помогне да го одржувате вашиот имунолошки систем непречено. Во истата насока, можете да пробате да внесете храна како риба, бобинки и цели зрна за кои е докажано дека помагаат во здравјето на мозокот. А сонот влијае и на голем дел од нивото на стрес, па затоа проверете дали тоа што го јадете ви помага да се смирите и пред спиење.

Вежбајте јога
Практикувањето јога го намалува нивото на хормонот на стресот и го смирува вашиот нервен систем за да го намали воспалението. Длабокото дишење помага да се зголеми отпорноста на инфекции. Превртените пози во јогата помагаат да циркулира течност низ вашиот лимфен систем, филтрирање на токсините.

Плус, има толку многу видови на часови и рутини по јога, има по нешто за секого. Во зависност од вашето ниво и каков вид на стрес доживувате, еве неколку видови јога што треба да ги земете предвид:

Почетна јога.
Јога за исцелување на трауми.
Јога пред спиење.
Јога за патување.
Топла јога.
Енергична јога.

Спијте доволно
Недостатокот на сон може да ве изложи на ризик од поголем стрес и да го ослаби вашиот имунолошки систем. Значи, важно е да бидете сигурни дека ја добивате препорачаната количина секоја вечер – околу седум до девет часа ако сте возрасен. Исто така, имањето смирувачка рутина наутро и пред спиење ви помага да имате избалансиран ритам во текот на денот, што може да помогне да ги намалите сите стресни фактори што може да ви се појават.

Научете ги вашите стресни фактори и како да се справите со нив
Додека сите ние доживуваме стрес, односот на секоја личност со него е различен. Знаете што е најверојатно да ве стресе, па може да биде корисно да ги идентификувате овие предизвикувачи, да пишувате дневник за нив и да бидете подготвени со план за релаксација за да се смирите следниот пат кога ќе се појават.

Заклучок за стресот и вашиот имунитет
Запомнете, стресот во акутни ситуации може да биде здрав и заштитнички, па затоа не е се лошо за нас. Тоа е хроничен стрес со кој се обидуваме да управуваме. Слушајте го вашето тело и забележете дали стресот што го чувствувате е постојан или ситуациски. Во секој случај, постојат тактики за справување.

Ако чувствувате дека нивото на стрес не се подобрува дури и по промените во животниот стил, не заборавајте да разговарате со давател на здравствена заштита за тоа како тие можат да помогнат.