Воспалителна болест на карлицата-инфекција на женските репродуктивни органи.

Воспалителна болест на карлицата (ПИД) е инфекција на женските репродуктивни органи. Најчесто се јавува кога сексуално преносливите бактерии се шират од вашата вагина до матката, фалопиевите туби или јајниците.

Воспалителна болест на карлицата (ПИД) е инфекција на женските репродуктивни органи. Најчесто се јавува кога сексуално преносливите бактерии се шират од вашата вагина до матката, фалопиевите туби или јајниците.


Воспалителна болест на карлицата
Воспалителна болест на карлицата (ПИД) е инфекција на еден или повеќе од горните репродуктивни органи, вклучувајќи ја матката, јајцеводите и јајниците. Нетретираното може да предизвика ткиво со лузни и џебови од заразена течност (апсцеси) да се развијат во репродуктивниот тракт, што може да предизвика трајно оштетување.

Знаците и симптомите на карличната инфламаторна болест може да бидат суптилни или благи. Некои жени не доживуваат никакви знаци или симптоми. Како резултат на тоа, можеби нема да сфатите дека го имате додека не имате проблем да забремените или не развиете хронична карлична болка.

Симптоми
Знаците и симптомите на карличната инфламаторна болест може да бидат благи и тешко да се препознаат. Некои жени немаат никакви знаци или симптоми. Кога се присутни знаци и симптоми на пелвична инфламаторна болест (ПИД), тие најчесто вклучуваат:

Болка – која се движи од блага до силна – во долниот дел на стомакот и карлицата
Невообичаен или силен вагинален исцедок кој може да има непријатен мирис
Невообичаено крварење од вагината, особено за време или после секс, или помеѓу менструацијата
Болка за време на сексот
Треска, понекогаш со треска
Болно, често или тешко мокрење


Кога да одите на лекар
Посетете го вашиот давател на здравствена заштита или побарајте итна медицинска помош ако искусите:

Силна болка ниско во стомакот
Гадење и повраќање, со неможност да се задржи нешто
Треска, со температура повисока од 101 F (38,3 C)
Вагинален исцедок
Ако имате знаци и симптоми на PID кои не се тешки, сепак посетете го вашиот давател на услуги што е можно поскоро. Вагинален исцедок со мирис, болно мокрење или крварење помеѓу менструацијата, исто така, може да бидат симптоми на сексуално пренослива инфекција (СПИ). Ако се појават овие знаци и симптоми, престанете да имате секс и наскоро посетете го вашиот лекар. Навремениот третман на сексуално пренослива инфекција (СПИ) може да помогне да се спречи ПИД.

Причини
Многу видови бактерии можат да предизвикаат ПИД, но најчести се инфекциите со гонореја или кламидија. Овие бактерии обично се стекнуваат за време на незаштитен секс.

Поретко, бактериите можат да навлезат во вашиот репродуктивен тракт во секое време кога е нарушена нормалната бариера создадена од грлото на матката. Ова може да се случи за време на менструацијата и по породување, спонтан абортус или абортус. Ретко, бактериите можат да навлезат и во репродуктивниот тракт за време на вметнување на интраутерина направа (спирала) – форма на долготрајна контрола на раѓање – или која било медицинска процедура која вклучува вметнување инструменти во матката.

Фактори на ризик
Голем број фактори може да го зголемат ризикот од пелвична инфламаторна болест, вклучувајќи:

Да се биде сексуално активен и помлад од 25 години
Имајќи повеќе сексуални партнери
Да се биде во сексуална врска со некој кој има повеќе од еден сексуален партнер
Секс без кондом
Редовно туширање, што ја нарушува рамнотежата на добрите наспроти штетните бактерии во вагината и може да ги прикрие симптомите
Имате историја на воспалителна болест на карлицата или сексуално пренослива инфекција
Постои мал зголемен ризик од ПИД по вметнување на интраутерина направа (ИУВ). Овој ризик генерално е ограничен на првите три недели по вметнувањето.

Компликации
Нетретираната карлична инфламаторна болест може да предизвика лузна на ткивото и џебовите на заразена течност (апсцеси) да се развијат во репродуктивниот тракт. Тие можат да предизвикаат трајно оштетување на репродуктивните органи.

Компликациите од оваа штета може да вклучуваат:

Ектопична бременост. ПИД е главна причина за тубална (ектопична) бременост. Ектопична бременост може да се случи кога нетретираниот ПИД предизвикал развој на ткиво со лузни во јајцеводите. Ткивото со лузна го спречува оплоденото јајце да се пробие низ фалопиевата цевка за да се имплантира во матката. Наместо тоа, јајцето се всадува во фалопиевата цевка. Ектопична бременост може да предизвика масовно, опасно по живот крварење и бара итна медицинска помош.
Неплодност. Оштетувањето на вашите репродуктивни органи може да предизвика неплодност – неможност да забремените. Колку повеќе пати сте имале ПИД, толку е поголем ризикот од неплодност. Одложувањето на третманот за ПИД, исто така, драматично го зголемува ризикот од неплодност.


Хронична карлична болка. Воспалителната болест на карлицата може да предизвика карлична болка која може да трае со месеци или години. Лузни во фалопиевите туби и други карлични органи може да предизвикаат болка за време на сексуален однос и овулација.
Тубо-јајничен апсцес. PID може да предизвика апсцес – збир на гној – да се формира во вашиот репродуктивен тракт. Најчесто, апсцесите ги зафаќаат јајцеводите и јајниците, но тие исто така може да се развијат во матката или во другите карлични органи. Ако апсцесот не се лекува, може да развиете инфекција опасна по живот.

Превенција
За да го намалите ризикот од воспалителна болест на карлицата:

Практикувајте безбеден секс. Користете кондоми секогаш кога имате секс, ограничете го бројот на партнери и прашајте за сексуалната историја на потенцијалниот партнер.


Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за контрацепција. Многу форми на контрацепција не штитат од развој на ПИД. Користењето бариерни методи, како што е кондом, помага да се намали ризикот. Дури и ако земате апчиња за контрацепција, користете кондом секој пат кога имате секс со нов партнер за да се заштитите од СПИ.
Тестирај се. Ако сте изложени на ризик од СПИ, закажете состанок со вашиот давател на услуги за тестирање. Поставете редовен распоред за скрининг со вашиот провајдер доколку е потребно. Раниот третман на СПИ ви дава најдобри шанси да избегнете ПИД.
Побарајте вашиот партнер да биде тестиран. Ако имате пелвична инфламаторна болест или СПИ, советувајте го вашиот партнер да се тестира и да се лекува. Ова може да го спречи ширењето на СПИ и можното повторување на ПИД.
Не туширајте. Туширањето го нарушува балансот на бактериите во вашата вагина.

Дијагноза
Не постои ниту еден тест кој може точно да дијагностицира карлична инфламаторна болест. Наместо тоа, вашиот давател на здравствена заштита ќе се потпре на комбинација од наоди од:

Вашата медицинска историја. Вашиот провајдер веројатно ќе ве праша за вашите сексуални навики, историјата на сексуално преносливи инфекции и начинот на контрола на раѓањето.
Знаци и симптоми. Кажете му на вашиот давател на услуги за сите симптоми што ги доживувате, дури и ако тие се благи.


Карличен преглед. За време на испитот, вашиот провајдер ќе го провери вашиот карличен регион за чувствителност и оток. Вашиот давател на услуги може да користи и памучни брисеви за да земе примероци течност од вашата вагина и грлото на матката. Примероците ќе бидат тестирани во лабораторија за знаци на инфекција и организми како што се гонореја и кламидија.
Тестови на крв и урина. Овие тестови може да се користат за тестирање за бременост, вирус на хумана имунодефициенција (ХИВ) или други сексуално преносливи инфекции или за мерење на бројот на белите крвни зрнца или други маркери на инфекција или воспаление.
Ултразвук. Овој тест користи звучни бранови за да создаде слики од вашите репродуктивни органи.

Ако дијагнозата е сè уште нејасна, можеби ќе ви требаат дополнителни тестови, како што се:

Лапароскопија. За време на оваа процедура, вашиот добавувач вметнува тенок, осветлен инструмент низ мал засек во вашиот стомак за да ги прегледа вашите карлични органи.
Ендометријална биопсија. За време на оваа процедура, вашиот лекар вметнува тенка цевка во матката за да отстрани мал примерок од ендометријално ткиво. Ткивото се тестира за знаци на инфекција и воспаление.

Карличен преглед
На карличен преглед, вашиот давател на здравствена заштита вметнува два прста со ракавици во вашата вагина. Притискајќи го вашиот стомак во исто време, вашиот лекар може да ги прегледа матката, јајниците и другите органи.

Третман
Навременото лекување со лекови може да се ослободи од инфекцијата што предизвикува пелвична инфламаторна болест. Но, не постои начин да се повратат какви било лузни или оштетување на репродуктивниот тракт што може да ги предизвикала карличната инфламаторна болест (ПИД). Третманот за ПИД најчесто вклучува:

Антибиотици. Вашиот давател на здравствена заштита ќе ви препише комбинација на антибиотици за да започнете веднаш. По добивањето на резултатите од лабораторискиот тест, вашиот давател на услуги може да го прилагоди вашиот рецепт за подобро да одговара на она што ја предизвикува инфекцијата. Веројатно ќе се јавите кај вашиот давател на услуги по три дена за да бидете сигурни дека третманот функционира. Бидете сигурни да ги земате сите ваши лекови, дури и ако почнете да се чувствувате подобро по неколку дена.


Третман за вашиот партнер. За да се спречи реинфекција со сексуално пренослива инфекција (СПИ), вашиот сексуален партнер или партнери треба да бидат прегледани и третирани. Инфицираните партнери можеби нема да имаат забележителни симптоми.
Привремена апстиненција. Избегнувајте сексуални односи додека не заврши третманот и симптомите не исчезнат.
Ако сте бремени, сериозно болен, имате сомневање за апсцес или не сте реагирале на орални лекови, можеби ќе ви треба хоспитализација. Може да примате интравенски антибиотици, а потоа и антибиотици што ги земате преку уста.

Операција ретко е потребна. Меѓутоа, ако апсцесот пукне или се заканува да пукне, вашиот давател на услуги може да го исцеди. Можеби ќе ви треба операција ако не реагирате на антибиотски третман или ако имате сомнителна дијагноза, како на пример кога еден или повеќе од знаците или симптомите на PID се отсутни.


Справување и поддршка
Воспалителна болест на карлицата може да предизвика тешки или стресни чувства. Можеби се занимавате со дијагноза на сексуално пренослива инфекција, можна неплодност или хронична болка. За да ви помогнеме да се справите со подемите и падовите на вашата дијагноза, разгледајте ги овие стратегии:

Земете третман. ПИД најчесто е предизвикан од сексуално преносливи инфекции. Откривањето дека имате СПИ може да биде трауматично за вас или за вашиот партнер. Сепак, вие и вашиот партнер треба да побарате итен третман за да ја намалите сериозноста на ПИД и да спречите реинфекција.
Биди подготвен. Ако сте доживеале повеќе од една епизода на пелвична инфламаторна болест, вие сте изложени на поголем ризик од неплодност. Ако сте се обидувале да забремените без успех, закажете состанок за евалуација на неплодност. Побарајте од вашиот давател на услуги да ви ги објасни чекорите за тестирање и третман за неплодност. Разбирањето на процесот може да помогне да се намали вашата анксиозност.
Барајте поддршка. Иако сексуалното здравје, неплодноста и хроничната болка можат да бидат длабоко лични проблеми, контактирајте со вашиот партнер, членови на блиското семејство или пријатели или професионалец за поддршка. Многу онлајн групи за поддршка ви дозволуваат да ја задржите вашата анонимност додека разговарате за вашите грижи.