Забен камен-дали треба редовно да се чисти?!

Доколку на време не се отстрани забниот камен, тој ги потиснува меките ткива околу забите. Тој се таложи  околу вратот на забот и доведува до воспаление на непцата – гингивата, а многу често се  јавува и воспаление, односно  гингивитис. Гингивитис е прва фаза на хронично заболување на потпорниот апарат на забот  наречено пародонтопатија.

Доколку на време не се отстрани забниот камен, тој ги потиснува меките ткива околу забите. Тој се таложи  околу вратот на забот и доведува до воспаление на непцата – гингивата, а многу често се  јавува и воспаление, односно  гингивитис. Гингивитис е прва фаза на хронично заболување на потпорниот апарат на забот  наречено пародонтопатија.

Гингивитисот е реверзибилен, односно може да се излекува, а ткивото околу забот може да се врати во првобитната здрава состојба. Сепак, пародонтопатијата е од неповратна природа, што значи дека откако ќе се појави, состојбата повеќе не може да се врати на нормалните конзервативни методи и одржување редовна  хигиена, туку може да се одржува или да се санира само преку  хируршки процедури. Од ова може да заклучиме  дека превенцијата и редовната посета на стоматолог  е клучот за успехот во превенцијата од пародонтопатија  и со  спречување на гингивитис како прва фаза на болеста, потпорното забно ткиво може да спречи прогресија на болеста.

 

Забниот камен  може да се отстрани само со професионални методи кај стоматолог. Денес, најефикасен и најмодерен метод е ултразвучно дескалирање со посебен уред кој работи врз основа на ултразвук и микровибрација со додавање вода за отстранување цврсти наслаги од забите. Покрај машината за ултразвук, постојат и инструменти за рачно отстранување. Денес, ултразвучното отстранување  е модернизирано  до тој степен што рачните инструменти во голема мера се  исфрлени од употреба, бидејќи додатоците со различна големина на апаратот за ултразвук можат многу ефикасно да ги отстранат сите цврсти наслаги и супрагингивално  и субгингивално.

Кога има многу забен камен во устата, сигурно е дека  има и големо воспаление на забното ткиво. Тогаш крвавењето од непцата за време на отстранување на каменот е  обилно, но, исто така, и нормално во тој случај. Ако има голема количина наталожен забен камен, отстранувањето може да се направи во две сесии. На овој начин се  овозможува  забното ткиво, кое тогаш е безбедно во воспалителна состојба, да заздрави барем малку, а, исто така, на  пациентот  му даваме време за одмор помеѓу сесиите. При отстранување  забен камен, по проценка на стоматологот,  може да се користат абразивни ленти кои минуваат помеѓу забите, и дополнително ги  отстрануваат остатоците од  забниот камен. Оваа постапка  обично  се практикува кај  пациенти кои имаат големи наслаги од забен камен. По негово отстранување, потребно е детално да се полираат забите. Стоматологот го прави ова со професионална четка и паста. Полирањето ги измазнува површините на емајлот и ги отстранува сите неподвижни меки наслаги.

 
Покрај горенаведените  третмани, многу често се прави и пескарење  на забите, популарно наречено  Air Flow или проток на воздух. Пескарењето  се прави со посебен уред, кој е поставен на инструментот за импланти, а со помош на абразивен песок и вода наслагите  се отстрануваат од забите. Air Flow  е модерен метод кој многу ефикасно ги чисти наслагите и пигментацијата од површината на забот и просторот помеѓу забите. Пескарење може да се примени заедно со ласерско отстранување забен камен.

Кога забниот камен е отстранет од површината на забот, а особено кога пациентот никогаш или долго време не ја направил оваа интервенција, кај него се јавува чувството  како да има празни места помеѓу забите кои претходно ги немало. Ова е навистина така, бидејќи забниот камен што го исполнувал тој простор е отстранет. Ова чувство исчезнува по неколку дена, бидејќи гингивата го исполнува празниот простор, односно се враќа во својата природна состојба пред да биде потисната од наслагите. Исто така, пациентот може да забележи крвавење на непцата за време на четкањето во текот на првите неколку дена, но сето ова е последица на чувствителноста и фактот дека непцата сега се ослободени од тврди наслаги и им треба време да се вратат во нивната нормална положба. Со соодветна и нежна хигиена, овој симптом се повлекува.

 

Воспалението на непцата  и појавата на забен камен не ги поштедува ниту најмладите, доколку не се одржува редовна орална хигиена. Она што понекогаш може да се појави е црна дамка, на која не треба да се гледа како на забен камен, туку тоа се пигментации кои не им штетат на забите, но  предизвикуваат естетски проблем. Тие се отстрануваат со  пескарење или на ист начин како што се отстранува забниот  камен.