Зачестено зевање, испуштање гасови и ладни нозе – еве што значат овие симптоми

Ако навреме се открие тогаш постои можност да се спречи нејзиното напредување, односно да дојде до потполно излекување

Докажано е дека само една третина од луѓето се во состојба навреме да препознаат какви било симптоми кои ја навестуваат оваа состојба и да отпочнат со лекување. Станува збор за анксиозноста!

Симптоми кои укажуваат дека се соочувате со анксиознот:
  • Нозете и рацете претежно ви се ладни, што значи дека крвотокот не е насочен на тие делови од телото, туку дека повеќе е насочен кон остатокот од телото;
  • Кога голтате имате чувство дека немате доволно кислород, а на тоа може да укажува и честото зевање;
  • Ако имате проблем со надуеноста на стомакот, одбегнувајте да голтате многу воздух, зашто тогаш цревата стануваат чувствителни.

Доколку сте забележале кој било од овие симптоми појдете на лекар, секоја навремено поставена дијгноза значи многу!

Ова ја ублажува анксиозноста

Оваа едноставна вежба со дишење може да помогне во поблагите случаи на анксиозност, а е наречена 4-7-8 и понекогаш е доволна да го прекине маѓепсаниот круг на вознемиреност, вина и загриженост. Во прашање е едноставен метод кој го запира чувството на вознемиреност така што делува на процесите кои почнуваат да „дивеат“ во телото заради нагло скокање на нивото на хормонот на стрес, кој се случува кога има напад на анксиозност.

Еве што треба да правите:

Седнете удобно, исправете се и врвот од јазикот поставете го така да го допира самиот раб на непцата, веднаш зад предните заби од горната вилица. Свесно спуштајте ја дијафрагмата, вдишувајќи длабоко на нос броејќи во себе до 4. Задржете го здивот броејќи до 7, а потоа отворете ја устата и издишувајте полека, на уста броејќи до 8. Циклусот повторете го четири пати. При првите неколку обиди може да почувствувате блага вртоглавуца, но тоа брзо престанува.

Совет: Ова техника на дишење пружа олеснување кај поблагите напади, но полн ефект ќе видите после осум недели за време на кои вежбата ќе ја изведувате два пати на ден, независно од тоа дали сте во „криза“ или не.