Занимливости

Дермабразија или хируршко  стругање на кожата

Дермабразија, или хируршко  стругање на кожата, е процедура каде дерматолог или пластичен хирург користи специјализиран инструмент за да ја „испесокира“ кожата. Оваа абразивна или рамна акција ја подобрува контурата на кожата бидејќи ги струга...

Биометеорологија-како времето влијае врз вашето здравје

Дали ве болат зглобовите кога доаѓа дожд? Што Ви се случува деновиве?! Се чувствувате како удрени од автомобил?! Имате болки на промената на барометрискиот притисок - иако вашите зглобови не се единствениот дел од...

Скинат менискус-најчеста повреда на коленото

Искинатиот менискус е една од најчестите повреди на коленото. Секоја активност што предизвикува силно да го вртите или ротирате коленото, особено кога ја ставате целата тежина врз него, може да доведе до скинат менискус. Секое...

Како музиката делува на вашето здравје, на вашето тело, на вашиот мозок

Без разлика на вашата раса, етничка припадност, возраст или пол, музиката е вообичаен феномен кој влијае на сите. Музиката може да биде моќна алатка со нејзината способност да предизвикува силни емоционални реакции. На пример,...

Смеењето е силен лек-предизвикува емоционални промени и ја намалува болката

Вистина е: смеењето е силен лек. Ги зближува луѓето на начини кои предизвикуваат здрави физички и емоционални промени во телото. Смеењето го зајакнува вашиот имунолошки систем, го зајакнува расположението, ја намалува болката и ве...

Што е семаглутид?! Генеричко име за светската сензација за губење тежина.Дали е безбеден?

Семаглутид е антидијабетичен лек кој се користи за третман на дијабетес тип 2 и лек против дебелина што се користи за долгорочно управување со тежината. Семаглутид е агонист на рецепторот на GLP-1, што значи дека...

Дали пиењето алкохол влијае на крвниот притисок?

Пиењето премногу алкохол може да го подигне крвниот притисок на нездрави нивоа. Пиењето повеќе од три пијалоци во едно седење привремено го зголемува крвниот притисок. Повтореното прекумерно пиење може да доведе до долгорочно зголемување...

Ѓумбирот е успешен против десетици болести

Ѓумбирот е долго користен и сакан зачин кој со векови се конзумира како храна и како лековит зачин за добро здравје и здравствени заболувања. Ѓумбирот има долга листа на прекрасни здравствени придобивки кои се...

7 причини зошто треба да јадете повеќе шпаргли-аспарагус

Аспарагус (шпаргла), официјално познат како Asparagus officinalis, е член на семејството на кринови. Овој популарен зеленчук доаѓа во различни бои, вклучувајќи зелена, бела и виолетова. Се користи во јадења ширум светот, вклучувајќи фритати, тестенини...

Ревматоидниот артритис-хронично воспалително пореметување

Ревматоидниот артритис е хронично воспалително пореметување кое може да влијае повеќе од само вашите зглобови. Кај некои луѓе, состојбата може да оштети широк спектар на телесни системи, вклучувајќи ја кожата, очите, белите дробови, срцето...

НАЈНОВИ ВЕСТИ