Зеленчукот како што е зелката, карфиолот, кељот и брокулата во себе содржи многу диетални влакна, кои го поттикнуваат варењето, а е добар извор и на фитонутритиенти кои можат да го намалат ризикот од рак. На пример, изотиоцијанатите кои настануваат со разградување на глукозинолатот се наоѓаат во овој зеленчук, а покажуваат антитуморско делување.
Во неодамнешна студија објавена во The American Journal of Chinese Medicine, истражувачите од Кинескиот медицински универзитет во Тајван ја истражувале антиканцерогената активност на сулфорафанот кој во изобилство е присутен во овој зеленчук. Откриле дека тој е делотворно средство против ракот кое може да го запре клеточниот циклус и апоптозата на клетките на ракот. Сулфорафанот влијае на запирањето на растот и профамира смрт на клетките на карцином на дебелото црево.
Според истражувачите, сулфорафанот добиен од овој вид зеленчук е силно средство против туморите, а тие истакнуваат и дека е силно средство кое во иднина може да се користи за лекување на ракот на цревата.