Жуљеви и калуси-секојдневни здравствени маки со тесните чевли

Жуљевите и калусите се дебели, стврднати слоеви на кожата кои се развиваат кога кожата се обидува да се заштити од триење или притисок. Тие често се формираат на стапалата и прстите или рацете и прстите.

Жуљевите и калусите се дебели, стврднати слоеви на кожата кои се развиваат кога кожата се обидува да се заштити од триење или притисок. Тие често се формираат на стапалата и прстите или рацете и прстите.

Ако сте здрави, не ви треба третман за  жуљеви и калуси, освен ако тие предизвикуваат болка или не ви се допаѓа како изгледаат. За повеќето луѓе, едноставното отстранување на изворот на триење или притисок ги исчезнува жуљевите  и калусите.Жуљевите имаат тврд центар и имаат тенденција да се развиваат на врвовите и страните на прстите. Тие можат да бидат болни.

Калусите обично се развиваат на стапалата на стапалата и на дланките. Тие можат да варираат по големина и форма и ретко се болни.

Знаците и симптомите на  жуљевите и калуси вклучуваат:

Дебела, груба површина на кожата
Зацврстена, подигната испакнатина
Нежност или болка под кожата
Сува, сува или восочна кожа
Жуљевите и калусите не се иста работа.

Жуљевите се помали и подлабоки од калусите и имаат тврд центар опкружен со отечена кожа. Тие можат да бидат болни кога ќе се притиснат. Цврстите  жуљеви често се формираат на врвот на прстите или на надворешниот раб на малиот палец. Помеѓу прстите имаат тенденција да се формираат меки жуљеви.


Калусите ретко се болни и имаат тенденција да се развиваат на места под притисок, како што се петите, топчињата на стапалата, дланките и колената. Тие може да се разликуваат по големина и форма и често се поголеми од пченката

.
Кога да одите на лекар
Ако жуљ или калусот стане многу болен или воспален, посетете го вашиот лекар. Ако имате дијабетес или слаб проток на крв, побарајте медицинска помош пред самостојно да се лекувате  од жуљеви или калус. Ова е важно бидејќи дури и мала повреда на стапалото може да доведе до заразена отворена рана (чир).

Причини

Жуљевите и калусите се предизвикани од триење и притисок од повторени дејства. Некои извори на ова триење и притисок вклучуваат:

Носење несоодветни чевли и чорапи. Тесните чевли и високите потпетици можат да ги притиснат областите на стапалата. Ако чевлите ви се лабави, стапалото може постојано да се лизга и да се трие со чевелот. Вашето стапало, исто така, може да се трие со шев или бод во внатрешноста на чевелот. Проблем можат да бидат и чорапите кои не стојат правилно.


Прескокнување чорапи. Носењето чевли и сандали без чорапи може да предизвика триење на вашите стапала.
Свирење на инструменти или користење рачни алатки. Калусите на рацете може да произлезат од повторениот притисок на активности како што се свирење на инструменти и користење на рачни алатки или дури и пенкало.
Наследување на тенденција за развој на жуљеви. Видот на жуљ што се формира на области кои не носат тежина, како што се стапалата и дланките (keratosis punctata), може да биде предизвикан од генетика.

Компликации
Ако имате дијабетес или друга состојба која предизвикува слаб проток на крв во вашите стапала, вие сте изложени на поголем ризик од компликации од жуљеви и калуси.

Превенција
Овие пристапи може да ви помогнат да спречите жуљеви и калуси:

Носете чевли што им даваат многу простор на вашите прсти. Ако не можете да ги мрдате прстите, чевлите ви се премногу тесни. Нека продавницата за чевли ги растегнува чевлите во која било точка што се трие или стега. Купувајте чевли кога вашите стапала се најмногу отечени, обично на крајот од денот. Ако користите ортоза и влошки, задолжително носете ги додека ги поставувате чевлите во продавницата.


Користете заштитни прекривки. Носете перничиња од филц, влошки од немедицирани пченка или завои над местата што се тријат со вашите обувки. Можете исто така да пробате сепаратори за прсти или некоја јагнешка волна меѓу прстите.
Кога користите рачни алатки, носете ракавици со влошки. Или обидете се да ги обложите рачките на алатот со платнена лента или капаци.

Дијагноза
Вашиот доктор најверојатно ќе дијагностицира  жуљеви и калуси со прегледување на вашите стапала. Овој преглед помага да се исклучат други причини за задебелена кожа, како што се брадавици и цисти. Вашиот давател на здравствена заштита може да ја потврди дијагнозата со отстранување на малку зацврстена кожа. Ако крвари или открие црни точки (исушена крв), тоа е брадавица, а не жуљеви.

Начин на живот и домашни лекови
Ако имате дијабетес или друга состојба која предизвикува слаб проток на крв, консултирајте се со вашиот давател на здравствена заштита пред сами да лекувате пченка или калус.

Ако немате основни здравствени проблеми, обидете се со овие предлози за да помогнете во расчистување на пченката или калусот:

Потопете ги рацете или нозете. Потопувањето на пченките и калусите во топла вода со сапуница ги омекнува. Ова може да го олесни отстранувањето на задебелената кожа.


Тенка задебелена кожа. Откако ќе ја омекнете погодената кожа, тријте ги жуљевите или калусот со пемза, турпија за нокти, шмиргла или крпа за перење. Ова помага да се отстрани слој на зацврстена кожа. Не користете остар предмет за да ја исечете кожата. Не користете пемза ако имате дијабетес.

Користете влошки. Нанесете перниче од пена во облик на крофна за да ја заштитите областа каде што се формирала  Користете влошки од пченка. Нанесете перниче од пена во облик на крофна за да ја заштитите областа каде што се формирала пченка или калус. Бидете внимателни со користење на течни средства за отстранување пченка без рецепт или медицински влошки за пченка. Тие содржат салицилна киселина, која може да ја иритира здравата кожа и да доведе до инфекции, особено кај луѓе со дијабетес или други состојби кои предизвикуваат слаб проток на крв. Можете да ја заштитите здравата кожа со нанесување вазелин (вазелин) на пределот околу пченката или калусот пред да користите медикаментозна влошка.
Навлажнете ја кожата. Редовно користете хидратантна крема за вашите раце и нозе.
Носете удобни чевли и чорапи. Носете добро прилагодени чевли и чорапи, барем додека не исчезнат вашата пченка или калус. или калус. Бидете внимателни со користење на течни средства за отстранување пченка без рецепт или медицински влошки за пченка. Тие содржат салицилна киселина, која може да ја иритира здравата кожа и да доведе до инфекции, особено кај луѓе со дијабетес или други состојби кои предизвикуваат слаб проток на крв. Можете да ја заштитите здравата кожа со нанесување вазелин (вазелин) на пределот околу пченката или калусот пред да користите медикаментозна влошка.