Знаци и симптоми на ендометриоза

Ендометриозата е состојба која се јавува кога клетките кои се слични на ткивото што ја обложува внатрешноста на матката - познато како ендометриум - растат надвор од матката. Општо земено, клетките растат на или во близина на вашите репродуктивни органи, но може да се појават насекаде, вклучувајќи го и мочниот меур и дебелото црево. Како резултат на тоа, може да почувствувате болни периоди и грчеви во текот на менструалниот циклус, меѓу другите симптоми.

Нормално е да почувствувате грчеви за време на менструацијата. Но, силната болка и промените во вашиот менструален циклус, меѓу другите симптоми, може да бидат знаци на ендометриоза.

Ендометриозата е состојба која се јавува кога клетките кои се слични на ткивото што ја обложува внатрешноста на матката – познато како ендометриум – растат надвор од матката. Општо земено, клетките растат на или во близина на вашите репродуктивни органи, но може да се појават насекаде, вклучувајќи го и мочниот меур и дебелото црево. Како резултат на тоа, може да почувствувате болни периоди и грчеви во текот на менструалниот циклус, меѓу другите симптоми.

Ендометриозата влијае на повеќе од 10% од луѓето кои се родени со матка.1 За жал, состојбата може да биде тешко да се дијагностицира бидејќи симптомите варираат и може да ги имитираат симптомите на други состојби. Всушност, многу луѓе чекаат скоро 10 години пред да добијат точна дијагноза.

Познавањето на знаците на ендометриоза може да ве поттикне да контактирате со вашиот давател на здравствена заштита доколку забележите симптоми и да започнете со лекување порано.

Болка и грчеви во карлицата
Грчевите за време на менструацијата се чест симптом кај оние кои имаат менструација. Сепак, силната болка што ја ограничува вашата способност да функционира или ве принудува да го прескокнете училиштето или работата може да биде знак за ендометриоза.

Според една студија објавена во Frontiers in Cellular Neuroscience, истражувачите откриле дека повеќе од 60% од жените со ендометриоза изјавиле дека имаат силна болка во карлицата. Во споредба со луѓето без оваа состојба, жените со ендометриоза имале 13 пати поголеми шанси да пријават карлична болка.

Некои луѓе ја опишуваат својата болка од ендометриоза како чувство на печење или печење, додека други ја дефинираат како остра или пулсирачка. Може да почувствувате и различни видови болка, вклучувајќи:  

Болка која патува до други делови од телото, како што се стомакот, грбот или нозете
Болка за време или после секс.
Проблеми со мокрење или болни движења на дебелото црево
Исто така, вообичаено е луѓето со ендометриоза да доживеат гадење и повраќање заедно со нивната болка.

Менструална болка: зошто се случува и како да се менаџирате, според лекарите од матичните лекари.

Неплодност
Околу 30% до 50% од луѓето со ендометриоза доживуваат неплодност. Неплодност се случува кога не можете да забремените по една година од обидот да забремените.

Додека истражувањето за врската помеѓу ендометриозата и неплодноста останува во тек, некои теории сугерираат дека ендометриозата може да ви го отежне забременувањето поради:

Структурно оштетување на ткивото помеѓу јајниците и карличниот ѕид, што може да спречи ослободување на јајце клетката за време на овулацијата и оплодување
Лузни на јајцеводите
Воспаление во карлицата што може да спречи имплантација на ембрион
Промени во квалитетот и квантитетот на вашите јајца
Хормонална нерамнотежа
Промени во вашиот менструален циклус
Менструалното крварење започнува на првиот ден од менструалниот циклус. Додека секој што има менструација малку поинаку го доживува менструацијата, типичната менструација трае три до осум дена и се јавува на секои 21-35 дена.

Сепак, луѓето со ендометриоза може да доживеат промени во нивниот менструален циклус, вклучувајќи:

Кратки менструални циклуси: Некои луѓе може да забележат почести периоди од просечната должина на менструалниот циклус.
Долги менструации: Во некои случаи, луѓето со ендометриоза може да имаат менструации кои траат подолго од седум дена.
Обилно менструално крварење: Ендометриозата понекогаш може да доведе до потешки периоди каде што може да забележите поголем проток на крв.
Помеѓу менструацијата: Исто така, може да забележите некое крварење помеѓу вашите менструации, што е симптом наречен дамки.

Гастроинтестинални (ГИ) симптоми
Една студија испитувала 109 луѓе со ендометриоза и 65 луѓе без оваа состојба. Истражувачите откриле дека луѓето со ендометриоза имаат значително повеќе гастроинтестинални (ГИ) симптоми од оние без.

Додека стомачната болка е најчестиот симптом на ГИ, другите симптоми вклучуваат:

Гадење и повраќање
Дијареа
Запек
Болно мокрење
Надуеност
Дополнително, ендометриозата понекогаш се појавува со синдром на нервозно дебело црево (IBS). IBS е состојба која предизвикува болка и воспаление во гастроинтестиналниот тракт, особено во желудникот и цревата. Луѓето со IBS обично имаат дијареа, запек или циклуси на двете. Оние со ендометриоза имаат три пати поголема веројатност да развијат ИБС. Истражувачите сè уште ја проучуваат врската помеѓу двете состојби и зошто ендометриозата го зголемува ризикот од IBS.10

Сепак, важно е да се забележи дека ендометриозата често може да биде погрешно или недоволно дијагностицирана. Иако е можно да се имаат и двете состојби, давателите на здравствени услуги можат да им дадат на луѓето со ендометриоза погрешна дијагноза на IBS.

Замор
Кога имате ендометриоза, вашето тело произведува цитокини – или хемикалии кои предизвикуваат воспаление. Како одговор, имунолошкиот систем на вашето тело работи напорно за да го намали воспалението, што може да ве остави да се чувствувате многу уморни.

Може да се чувствувате уморни поради болните симптоми што ги предизвикува ендометриозата и исцрпеноста од потребата да се живее со оваа состојба. Заморот може многу да влијае на вашиот секојдневен живот, вклучувајќи го вашето расположение, односи, училиште и работа – затоа, важно е да побарате медицинска помош ако вашите симптоми почнат да го нарушуваат вашиот секојдневен живот и благосостојба.

Имајте на ум: замор не е само чувство на поспаност или умор. Тоа е состојба на постојана исцрпеност или недостаток на енергија што може значително да го намали вашиот севкупен квалитет на живот.

Кога да се обратите до давател на здравствена заштита
Болката за време на менструацијата е нормална. Меѓутоа, ако вашите грчеви ве спречуваат да одите на училиште или на работа или не исчезнат по земањето лекови против болки, добра идеја е да го посетите вашиот давател на здравствена заштита. Вашиот провајдер може да ви помогне да дознаете дали вашите симптоми се должат на ендометриоза или друга состојба.

Во моментов, златниот стандард за дијагностицирање на ендометриоза е преку лапароскопска хирургија – процедура која се изведува под анестезија која му дозволува на вашиот лекар да ги прегледа вашите абдоминални и карлични органи. Затоа, единствениот начин да знаете дали ја имате оваа состојба е да посетите лекар.

Можеби ќе сакате да го видите вашиот давател на здравствена заштита ако имате проблеми со зачнувањето. Иако различни состојби можат да предизвикаат неплодност, корисно е да се знае дали ендометриозата го отежнува забременувањето. Вашиот давател на здравствена заштита, исто така, може да ве упати кај специјалист за плодност и да препорача одредени третмани за неплодност, како што се лекови, ин витро оплодување (ИВФ) и интраутерина инсеминација (ИУИ).

Брз преглед
Ендометриозата се јавува кога клетките кои се слични на ткивото што ја обложува внатрешноста на матката (наречена ендометриум) растат надвор од матката. Најчесто, луѓето со ендометриоза имаат карлична болка, грчеви и промени во нивниот менструален циклус. Може да почувствувате и симптоми поврзани со стомакот (како дијареа), гадење или повраќање, замор и неплодност.

Ако менструацијата ви е толку болна што ги попречува вашите секојдневни активности, давателот на здравствена заштита може да ви помогне да откриете дали имате ендометриоза. Да се обратите до давател на услуги може да ви даде точна дијагноза и да ви помогне да започнете со лекување побрзо.