Телото сами може да го алкализираме со внес на здрави намирници.
Научниците сметаат дека алкалните намирници се во состојба да ги уништат сите вируси и тоа во рок од три часа. Модерното темпо на живот и постојаниот пад на квалитет (природност) на храната, за многу луѓе значи значајно поместување на рамнотежата на кисело-базната средина внатре во телото. Со тек на времето, телото се закиселува само, а тоа се нарекува стареење.
Прв знак на закиселување на организмот е забрзан и зачестен замор, се почести болести како што се настинки, хронични болести, грип… Рамнотежата на киселоста и базноста во телото, може лесно да се провери преку плунка или урина. Но, на индексот на киселост на организмот влијаат повеќе фактори, и тој варира, па затоа вистинска слика може да се добие дури по неколку потворени мерења.
Доколку Ph на урината е под 7, тоа е знак за кисел организам, додека таа вредност е над 7,5, тоа значи дека телото е алкално.
Здрава личност треба да внесува 50% алкални намирници – 50% кисели намирници, додека кај болно лице процентот е 80% алкални – 20% кисели намирници.
Но, органзимот не го закиселуваат сите “кисели“ намирници, така на пример лимонот кој всушност е базна намирница, додека месото, јајцата, рибата се кисели намирници.
ОВА Е СПИСОК НА АЛКАЛНИ НАМИРНИЦИ
- Свежи/сушени кајсии
- Свежи/сушени јаболки
- Банана
- Грозје/сок од грозје
- Свежи/суви сливи
- Цреши
- Сок од лимон
- Сок од портокал
- Праски
- Лубеница
- Диња
- Смоква/сува смоква
- Рибизла
- Брусница
- Јагоди
- Бобинки
- Зелка
- Карфиол
- Целер
- Свежа крставица
- Грашок
- Свеж домат
- Свежо цвекло
- Морков
- Грав
- Јачмен
- Овес
- Кромид
- Лук
- Магдонос