Зрно по зрно – здравје! Еве зошто треба да се јаде грозје

Ако барате идеална намирница за ужина која нема премногу калории, а воедно сакате и да се освежите и да го подигнете нивото на енергија, грозјето е одличен избор.

Еден филџан од ова овошје има само 104 калории, па се препорачува и за оние кои сакаат да ослабат. Со напомена единствено да внимаваат дијабетичарите, затоа што еден мал грозд од 100 грама содржи околу 15 грама шеќер, нутриционистите ги наведуваат неговите бројни придобивки за здравјето.

Ги зајакнува коските

Богато е со витамин К кој е важен за здравјето на коските, додека витаминот Ц е моќен антиоксидант кој го забавува стареењето и ја потпомага апсорпцијата на железо.

Спречува воспаленија

Ако јадете еден или два филџана грозје во текот на денот, ќе го намалите ризикот од воспалителни процеси во телото кои се причина за многу хронични заболувања.

Го чува срцето

Содржи бројни соединенија кои го држат под контрола крвниот притисок.



Кое грозје е поздраво: црното или белото?

* Црното грозје содржи антиоксидант ресвератрол кој делува благотворно на организмот, особено на кардиоваскуларниот систем. Спречува згритчување на крвта, поттикнува циркулација, ублажува воспалителни болести на цревата, а позитивно влијае и кај дијабетесот.

* Белото грозје нема толку хранливи состојки како црното. Добар извор е на витамини А, Ц и К, како и некои минерали како калциум и железо. Нутриционистите напоменуваат дека ова овошје ги решава проблемите со дигестијата, но и дека има помалку оксална киселина од црното, што некои студии ја поврзуваат со создавање камења во бубрезите.