дома Исхрана страница 139

Исхрана

Топ 3 намирници кои ја отстрануваат болката од желудникот и дигестивниот систем

Куркума Најдобра е за: болки во стомакот, синдром на иритабилно црево и депресија Како делува? Ова е зачин кој секое јадење го бои во убава жолта боја. Главната состојка е куркумин, кој има антивоспалителни својства....

Здрава храна со скриени калории

Мислите дека смутито ии енергетските барови се диетални? Всушност понекогаш реалноста е многу поразлична. Некоја „здрава“ храна има и скриени калории, кои би можеле да му попречат на вашиот режим на исхрана и одржувањето...

Копар – зачин што го сака телото

Копарот (Anethum graveolens) претставува медитеранска билка. Потекнува од Персија и источниот дел на Индија, но се одгледува и во јужниот дел на Европа. Лековитите делови на копарот се листовите и цветовите, кои се собираат...

Суви кајсии и сливи – природен лек за зајакнување на имунитетот

Кајсиите се нискокалорично овошје богато со витамини А, Б2, Б3 и Ц, имаат 10 пати повеќе магнезиум отколку останатото овошје, богати се со калциум, железо, каротен... Без разлика дали ги јадете суви или свежи,...

Смоквата го поттикнува здравјето и ја буди сексуалноста  

Смоквата е овошје кое е достапно во текот на целата година, но во сушена форма, додека свежа и сурова може да се консумира само во летните месеци. Ова исклучително здраво овошје потекнува од Азија...

Аминокиселина во зелениот чај се бори против стресот и уморот

Аминокиселината L–теанин која се наоѓа во зелениот чај има смирувачко дејство и се бори против стресот и уморот. Го ублажува чувството на анксиозност, несоница, депресивните состојби, синдром на хроничен замор и нестабилноста на крвниот...

Заврши времето на безгрижно јадење сувомеснати производи

По се изгледа дека нитратите, хемиски соединенија кои се користат за конзервирање и зачувување на месото, се поврзани со поголем ризик од развој на нарушување на расположението познато како манија. Имено, се покажало дека...

Кинеска зелка – најздрава е кога се јаде сурова

Кинеската зелка (лат. chinensis или Brassica pekinensis) е зелен лиснат зеленчук, неверојатно богато со многу важни нутриенти, како и витамини, минерали, каротеноиди... Традицијата на овој зеленчук е стара најмалку 6 000 години. Кинезите се први кои...

Кафето после пијанство е бескорисно

Петок вечер е, викендот е пред вас, време за опуштање и понекоја чашка алкохол повеќе. Без разлика дали сте испиле чашка, два или сте претерале минатата ноќ, кафето наутро нема да ви биде од...

Шеќерот – тригер за појава на Алцхајмерова болест

Најновите истражувања уште еднаш потврдија дека западниот начин на исхрана, базиран на шеќер и јаглехидрати значително го зголемува ризикот за појава на Алцахјмерова болест. Се покажало дека дури и благото подигање на нивото на...

НАЈНОВИ ВЕСТИ