Пет причини зошто е добро да јадете копар
Векови наназад копарот е познат како зачинска и лековита билка. Извор е на калциум, манган и железо, а нејзините антивоспалителни и антимикробни својства го прават корисен за здравјето.
Силен антиоксидант. Меѓународни истражувања покажале дека антиоксидантната...
Што е агаве шеќер?
Агаве шеќерот се добива од мексиканскиот кактус сина агава. Всушност станува збор за дехидриран облик на агаве сируп, претходно исушен. Цел процес се одвива полека на ниска температура која не надминува 42 степени. На...
Блитва – чувар на мозокот и нервниот систем
Овој зелен лиснат зеленчук содржи многу малку калории и масти, а многу растителни влакна, па затоа е одлична храна која има за цел да го контролира холестеролот и телесната тежина.
Содржи бројни фитонутриенти, кои делуваат...
Како зеленчукот правилно се готви на пареа?
Готвењето на пареа се препорачува долги години токму поради зачувување на хранливите состојки. Овој начин на подготовка на намирниците им обезбедува на оброците поголема количина на хранливи состојки во однос на вообичаеното готвење или...
Цветниот прав делува како природен стимулатор на имунитетот
Со оглед дека цветниот прав (полен) е продукт кој содржи многу хранливи и лековити состојки се смета за природен стимулатор на имунитетот.
Поленот е суперхрана за луѓето бидејќи содржи:
Витамини;
Минерали;
Аминокиселини;
Фитостероли;
Антиоксиданти;
Липиди;
...
Пивскиот квасец со слични особини на пробиотиците
Пивскиот квасец освен во производството на пиво се користи и како прехранбен суплемент. Неодамна е откриено дека пивскиот квасец во организмот се однесува многу слично на пробиотиците.
Тој е богат со протеини (52 %), а...
Проверете дали правилно ја користите чијата
Овие мали семки се вистинска ризница на растителни влакна, протеини, антиоксиданти и омега-3 масни киселини. Меѓутоа, не е сеедно на кој начин ги консумирате.
Погрешен начин на консумирање е да голтнете лажица чија семе, а...
Ренот ги елиминира слободните радикали подобро од брокулата
Иако ренот кај нас традиционално се користи во зима, во некои други кујни се користи преку целата година. Освен што е богат со витамин Ц, ренот има разни лековити својства, а едно од нив...
Пуканките имаат антиоксидантно дејство
Неодамнешното истражување на Универзитетот во Пенсилванија покажало дека интегралните житарки имаат изненадувачки голема количина на полифенол, а според количината овој антиоксидант кај пченката е на самиот врв.
Истражувачите сметаат дека полифенолите во интегралните житарки се...
Храна против гастритис: Одбегнувајте кафе, алкохол и домати
Мачнина, киселини и болка во горниот дел на стомакот се првите индикатори за гастритис. Станува збор за болест предизвикана од воспаление на желудочната слузница.
Дали сте забележале дека симптомите после јадење се влошуваат? Најчесто е...


























