Пуканките имаат антиоксидантно дејство

Истражувачите сметаат дека полифенолите во интегралните житарки се поважни и од растителните влакна за намалување на ризикот од рак и срцеви заболувања.

Неодамнешното истражување на Универзитетот во Пенсилванија покажало дека интегралните житарки имаат изненадувачки голема количина на полифенол, а според количината овој антиоксидант кај пченката е на самиот врв.

Истражувачите сметаат дека полифенолите во интегралните житарки се поважни и од растителните влакна за намалување на ризикот од рак и срцеви заболувања. Се докажало дека житарките содржат исто толку, ако не и повеќе антиоксиданти отколку зеленчукот и овошјето. Верувале или не, ова истражување  покажало дека од сите житарки кои вообичано ги консумираме, често во облик на грицки, најмногу антиоксиданти имаат пуканките (пченката кокичар).

Антиоксидантите се материи неопходни на организмот, кои значително го намалуваат ризикот од рак, срцеви заболувања и други т.н цивилизациски болести.

Значи, слободно јадете пуканки – секако, подгответе ги на загреано маслиново масло и со мала количина на сол…