дома Исхрана страница 61

Исхрана

Жените треба да јадат лук и кромид, така се намалува ризикот од една смртносна...

Резултатите од најновото научно истражување покажале дека консумирањето лук и кромид може да го намали ризикот од рак на дојка. Група професори од Универзитетот Бафало и Универзитетот во Порторико спровела истражување за поврзаноста на...

Вегетаријанците имаат за 20 отсто поголем ризик од мозочен удар!

Резултатите од најновата студија покажале дека вегетаријанската исхрана го намалува ризикот од срцеви заболувања, но го зголемува ризикот од мозочен удар, пренесува Би-би-си. Истражувањето е објавено во угледниот британски магазин „Британски медицински журнал“, е...

Мандарини – неколку причини зошто треба да се јадат секој ден

Богати се со витамин Ц, го штитат имунитетот во сезоната на настинки, помагаат во одржување на витката линија и притоа се мошне вкусни. Се разбира, се работи за мандарините, а има повеќе причини зошто...

Мала измена во исхраната го намалува ризикот од најчестите заболувања

Дали секој ден јадете црвено месо? Едно поново истражувања открило дека со намалување на консумирањето на оваа намирница, како и месните преработки можете да ја спречите појавата на смртоносни заболувања. Доколку на неделно ниво...

Додаток во јадењата кој го намалува ризикот од рак на дојка

Низа претходни истражувања укажале на животните навики кои играат важна улога во превенцијата од рак на дојка, како и на фактот дека недостатокот на сон ги зголемува шансите за заболување од оваа сериозна болест....

Јаткастите плодови помагаат да не се здебелиме?!

Низа претходни истражувања веќе укажале на тоа дека редовното консумирање јаткасти плодови помага во превенцијата од кардиоваскуларни заболувања, а неодамнешното истражување покажало дека оревите, бадемите, лешниците, како и кикиритките ги намалуваат шансите да се...

Еве зошто е добро да се јадат суви сливи

Истражувањата покажале дека редовното консумирање суви сливи може да го намали ризикот од рак на дебелото црево. Имено, сувите сливи поволно делуваат на цревната флора и на тој начин ги намалуваат шансите за развој...

Во случај на труење со храна еве кои намирници е пожелно да ги консумирате!

Во случај да сте се отруле со храна, многу е важно да ја надоместите загубата на течности и, секако, доколку ситуацијата е сериозна да појдете на лекар. Доколку симптомите се поблаги можете и сами...

Не се ни шеќерот, а ни мастите! Ова е најопасно во исхраната

Новата научна студија за влијанието на исхраната врз здравјето на Институтот за метрика и евалуација на здравјето на универзитетот во Вашингтон (ИХМЕ) покажала дека исхраната полна со натриум е одговорна за 33 од 100...

Зрно по зрно – здравје! Еве зошто треба да се јаде грозје

Еден филџан од ова овошје има само 104 калории, па се препорачува и за оние кои сакаат да ослабат. Со напомена единствено да внимаваат дијабетичарите, затоа што еден мал грозд од 100 грама содржи...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!