дома Исхрана страница 74

Исхрана

Мајчината душичка има антисептички, антибактериски и антифунгални својства

Мајчината душичка е една од најлековитите билки, за кои може да се каже дека помага за ублажување на симптомите на многу состојби. Мајчината душичка се користи и во исхраната како зачин, но и како...

Зошто би требало почесто да се јаде целер?!

Идеална состојка за салата, смути, како и готвени јадења – целерот не само што ќе обезбеди неверојатна арома на вашите оброци, туку и изобилство од корисни нутритиенти. Целерот претставува добар извор на витмини од...

Смути од краставица дава енергија за цел ден

Краставицата ги содржи дневните дози на витамините и минералите кои му се потребни на секој човек, Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, витамин Ц, фолна киселина, калциум, магнезиум, цинк, фосфор....Секојдневното консумирање краставица во било која...

Зачин и лек: Кај кои здравствени тегоби помага босилекот

Босилекот спаѓа во семејството зелјести билки меѓу кои се ароматичните билки како нането, жалфијата, рузмаринот, мајчината душичка... Исклучително е богат со антиоксиданти, особено рузмаринска киселина, како и фенолни киселини и флавоноиди. Овие состојки поседуваат...

Искористете ги природните диуретици да ги исфрлите токсините

Диуретици се лекови кои помагаат да се исфрли вишокот вода и токсини од организмот преку уринарниот тракт. Задржувањето на течноста во организмот може да предизвика подуеност, чувство на тежина, замор и други симптоми. Собирањето...

Колку навистина му треба на телото да влезе во кетоза – состојба да почне...

Кетоните се компоненти кои настануваат со разложување на мастите кои на телото му служат како алтернативно гориво. Кето диетата не само што помага во губењето на килограмите, туку е поврзана и со неброено многу...

Куркумата е природен избелувач на забите

Куркумата или индискиот шафран е билка со интензивна портокалова боја, која ја добива од својата активна состојка, куркуминот. И покрај тоа што има силна боја што остава видлива трага, куркумата традиционално се користи и...

Дали знаете што не треба да правите после оброк?!

Некои вообичаени работи кои ги правиме после оброк, а кои со текот на времето ни стануваат ритуали, дефинитивно ни го загрозуваат здравјето. Имајте го на ум фактот дека освен што е важно да се...

Прескокнувањето оброк води кон прејадување

Прејадувањето е една од најлошите навики во исхраната. Иако можеби не сме свесни за нив, постојат повеќе причини и навики, кои доколку се потрудиме да ги избегнеме, нема да се доведуваме во ситуација да...

Зошто е добро да се јаде грав, по можност секој ден!

Канадски научници од болницата Сент Мајклс во Торонто врз основа на следење на 1 037 испитаници, пресметале дека секојдневното консумирање варен грав или други мешунки може да се поврзе со пет отсто помала концентрација...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!