Пченката го намалува ризикот од срцев и мозочен удар, уживајте во нејзиниот вкус без грижа на совест!

Студиите покажуваат дека спречува анемија, ослободува од болки во мускулите, ублажува депресија, ја подобрува концентрацијата, го зајакнува нервниот систем...

Пченката содржи изобилство од растителни влакна, одличен диуретик е, го забрзува метаболизмот и го намалува холестеролот. Добра е и кај заболувањата на желудникот затоа што ги ублажува симоптомите н гастритис и чир, а значително го намалува и чувството на жарење, киселина. Богатството од комплексот на Б витамини има ефект на намалување на нивото на хомоцистин во крвта кој ги оштетува крвните садови, па редовното консумирање пченка го намалува ризикот од срцев и мозочен удар. Студиите покажуваат дека спречува анемија, ослободува од болки во мускулите, ублажува депресија, ја подобрува концентрацијата, го зајакнува нервниот систем.

Готвењето или печењето пченка не влијае на губитокот здравствени состојки, а незначително се уништува само витаминот Ц, но истовремено со ослободуваат молекули со антиоксидантно дејство што ја зголемува нивната моќ.

А освен пченката треба да се јаде и свилата, еве и зошто:

  • Спречува создавање камен во бубрезите;
  • Делува како природен диуретик и поттикнува исфрлање на вишокот течности од организмот;
  • Го намалува нивото на шеќер и холестерол во крвта;
  • Обилува со калиум.

Ако не можете да ја јадете, тогаш сварете чај. НАПОМЕНА: Чајот од свилата не им се препорачува на трудниците затоа што може да доведе до прерани контракции.