Колку навистина му треба на телото да влезе во кетоза – состојба да почне да топи сало

Една од најпопуларните диети е кето диетата, позната по малиот внес на јаглехидрати, а на телото му помага главното гориво – глукозата – да ја претвори во кетони.

Кетоните се компоненти кои настануваат со разложување на мастите кои на телото му служат како алтернативно гориво. Кето диетата не само што помага во губењето на килограмите, туку е поврзана и со неброено многу бенефити – како што намалување на нивото на холестеролот, шеќерот во крвта, инсулинот и триглицеридите. Она што секогаш и сите се прашуваат е колку му е потребно на телото да влезе во кетоза. Тоа е метаболна состојба во која телото мастите ги претвора во молекули наречени кетони, кои телото ги користи како главен извор на енергија кога глукозата е ограничена. Најдобар начин да се влезе во кетоза е драмтично да се намали внесот на јаглехидрати.

Доколку телото има вишок глукоза таа може може да се таложи во црниот дроб и мускулите во форма на гликоген.

Времето да се влезе во кетоза зависи од личност до личност. Начелно, потребни се 2 до 4 дена да се влезе во оваа фаза ако се јадат 20 до 50 грама јаглехидрати дневно. На некои ќе им треба за ова и една недела, па и повеќе. Времето за влез во кетоза зависи од вообичаениот внес на јаглехидрати, дневниот внес на масти и протеини, вежбањето, годините и метаболизмот.

Кога телото ќе влезе во кетоза може да почувствувате нешто што се нарекува кето грип кој вклучува главоболка, умор, мачнина, лош здив и зголемена жед. Иако ова може да биде знак дека сте во кетоза, најдобар начин да проверите е да го исконтролирате нивото на кетони во организмот.

Постојат три вида кетони – ацетоацетат, ацетон и бета-хидроксибутират, кои можат да се мерат во урината, здивот и крвта. Нивото на кетони кад 0,5 ммол укажува дека телото е во кетоза, а нивото на кетони во размер од 1,5-3,0 ммол по литар е идеален за одржување на кетозата.

Доколку сакате да го забрзате влезот во кетоза намалете го внесот на јаглехидрати кои го спречуваат производствито на кетони. Не правете грешка и да внесувате малку повеќе масти, затоа што тоа може да го одложи производството на кетони и губењето тежина. Земајте најмалку 70 отсто калории на дневно ниво од масти, 20 од протеини и 10 отсто од јаглехидрати. Внимателно со протеините затоа што и тие можат да го попречуваат овој процес. Вежбајте, спијте доволно и одморајте во текот на денот за телото и организмот воопшто да бидат подготвени да се посветат на кетозата. Доколку и после се се борите со производството на кетони, побарајте стручна помош за да се открие каде грешите.