Почеток на денот со убава топла шолја чај е незаменливо – со ова, веројатно, ќе се согласат и љубителите на кафето. Повеќето луѓе кога избираат утрински чај, најчесто се одлучуваат за зелениот чај. Но, што велите за шолја чај од ѓумбир? Здравствените придобивки се бројни.
Ѓумбирот го зајакнува имунолошкиот систем
Активните соединенија на ѓумбир, наречени gingerol и gingerdiol, имаат силни антибактериски, противвоспалителни и антивирусни својства. Ѓумбирот ја стимулира способноста на организмот на природен начин да спречи инфекција и е одличен борец против грип и настинка.
Противвоспалителни својства
Силните антиинфламаторни состојки во ѓумбирот спречуваат бројни болести и ги ублажуваат болките во зглобовите и мускулите настанати поради воспаленија. Исто така, помагаат и кај хронични воспаленија поврзани со дијабетес, автоимуни заболувања, кардиоваскуларни заболувања, артритис, белодробни заболувања и Алцхајмерова болест.
Ја подобрува меморијата
Редовната употреба на ѓумбир ќе ги подобри когнитивните способности, како и меморијата, бидејќи го спречува воспалението, апоптозата и оксидативниот стрес. Со консумирање на ѓумбир се брише и менталната магла и се опушта преактивниот ум.
Ја поттикнува циркулацијата
Ѓумбирот го поттикнува правилниот проток на крв, се бори против висок холестерол или висок крвен притисок. Накратко, ѓумбирот ефикасно ја спречува можноста од срцев и мозочен удар.
Го подобрува варењето
Состојките на ѓумбирот gingerols и shogaol се одлични за варењето и ја подобруваат апсорпцијата на хранливи материи. Значи, консумацијата на ѓумбир ќе ви помогне да избегнете запек, мачнина, оштетување на дигестивниот систем, грчеви, дијареја и повраќање.
Борец против рак
Поради своите моќни антиинфламаторни својства, ѓумбирот е неверојатно ефикасен во борбата против ракот, бидејќи ги спречува метастазите на клетките на ракот. Бројни студии покажаа дека ѓумбирот ефикасно го спречува ракот на кожата, црниот дроб, мочниот меур, градите, белите дробови, простатата, панкреасот и ракот на дебелото црево.
Чај од ѓумбир
Потребно е: 5 тенки парчиња суров ѓумбир, шолја вода, мед, мал керамички сад.
Подготовка: Сипете ја водата во ѓезве и оставете да зоврие. Потоа додадете го ѓумбирот и варете околу десет до петнаесет минути на тивок оган. Отстранете го садот од огнот и сипете го чајот во шолја. Додадете мед