Наздравете со шампањ и намалете го ризикот од деменција

Прв пат на позитивен начин се поврзува умереното конзумирање на алкохол со когнитивните способности како помнењето

Соединението што се наоѓа во Pinot Noir и Pinot Meunier, видови шампањ, спречува развој на болести на мозокот и ја зајакнува меморијата. Професорот Џереми Спенсер, еден од академиците кои спровеле експеримент на Универзитетот Рединг, изјавил дека резултатите се драматични!

„Ова за нас е интересно затоа што за прв пат на позитивен начин го поврзавме умереното консумирање алкохол со когнитивните способности како помнењето“, изјавил Спенсер.

Она што е сигурно е дека за Алцхајмеровата болест треба уште многу да се истражува, но дел од досегашните студии покажаа дека музиката добро влијае врз болните, ги смирува и ги потсетува на некои убави денови.