Стручни совети

Проф. д-р Нетковски: Акутен бактериски риносинузитис – ВРЕМЕ Е ЗА АНТИБИОТИК!

Акутниот бактериски риносинузитис доминантно застапен во есенско-зимскиот период најчесто е компликација на нелекувана или неправилно лекувана настинка (rhinitis acutavirosa), кога интраназалната инфекцијата се пропагира на мукозата која ги обложува параназалните шуплини. Најчести предизвикувачи се...

Проф. д-р Божиновски за деформитетите на ’рбет: Сколиозата може да се појави и поради...

Сколиозите се делат на: Функционални - резултат на лошо држење на телото, позиција при работа. Тие се чести и лесно се коригираат со соодветни вежби и корекција на седењето и држењето на телото. Конгенитални - вроден дефект во...

Д-р сци. Сајковски и доц. д-р Ставриќ: За време на доењето не смее да...

Пишуваат: Доц. д-р Катарина Ставриќ, имунолог- педијатар и д-р сци. Александар Сајковски, педијатар       Како треба да изгледа исхраната на мајката за време на доењето? Што смее, а што не смее да јаде? Дали диетите се дозволени...

Асс. д-р Бесими: Асептична некроза е состојба на коската која доведува до колапс и...

Асептична некроза претставува состојба на коската како резултат на слаба исхранетост на коската со крв, која резултира со некроза на коската т.е. нејзин дел. Оваа е сериозна состојба на коската бидејќи некротичниот дел на...

Д-р сци. Сајковски открива што е синдром на ненадејна смрт кај дете – СИДС!?

СИДС (Синдром на ненадејна смрт кај дете - SIDS Sudden Infant Death Syndrome) е состојба на необјаснета смрт, најчесто кај дете во сон, кај навидум здраво бебе, а најчесто на возраст под една година....

Ацевски, доктор на фармацевтски науки: Основната премиса на законот за паралелен увоз на лекови...

Паралелниот увоз на лекови беше воведен како поука од ЕУ регулативата, обидувајќи се да го прекопираме моделот на паралелна трговија, со кој модел се воспостави еден систем на функционирање помеѓу ЕУ земјите, кој понуди...

Д-р Хаџи Антоновски: По дома децата треба да одат боси, а не во обувки!

Кога темата е раното развивање на детското стапало најбитно е движењето. Многу малку од деформитетите на стапалото се вродени, најголем дел се стекнати поради неактивност, лоши навики и обувки. Зимскиот период и ладното време,...

Доц. д-р Ставриќ и д-р сци. Сајковски: Како се произведува млекото во градата и...

    Пишуваат: Д-р сци. Александар Сајковски, педијатар и доц. д-р Катарина Ставриќ, имунолог- педијатар   Уште пред породувањето, телото на мајката се подготвува за создавање на млеко. Кожата на градата станува поеластична, а брадавките и ареолата потемни....

Интервју со д-р Сузана Јовановска – Илиева: Депресијата често е продром во појавата на...

„Лекувањето на депресија не значи дека ќе се превенира 100 % појава на деменција. Меѓутоа со лекување на депресијата го подобруваме квалитетот на животот на поединецот и со самото тоа што е подобрен е...

Д-р сци. Сајковски: Децата родени со царски рез остануваат без добрите лактобацили

ДЕЦАТА РОДЕНИ СО ЦАРСКИ РЕЗ ОСТАНУВААТ БЕЗ ДОБРИТЕ ЛАКТОБАЦИЛИ - токму ова го отвора прашањето - Кој е најдобриот начин на породување? Најважната работа што се случува со микробиомот на еден човек е она што се...

НАЈНОВИ ВЕСТИ