За подобро помнење користете ги овие намирници

Стручњаците откриле  природни состојки кои го поттикнуваат подоброто помнење и ја подобруваат функцијата на мозокот, воедно ги регенерираат и коските. Освен тоа, овие намирници можат да го подобрат и видот и да ја поттикнат циркулацијата. Се работи за природни состојки кои им се достапни на сите и едниствено што е потребно е да се биде доследен во нивната консумација.

Стручњаците откриле  природни состојки кои го поттикнуваат подоброто помнење и ја подобруваат функцијата на мозокот, воедно ги регенерираат и коските. Освен тоа, овие намирници можат да го подобрат и видот и да ја поттикнат циркулацијата. Се работи за природни состојки кои им се достапни на сите и едниствено што е потребно е да се биде доследен во нивната консумација.

Ова се намирниците кои му годат на нашето здравје:

Рузмарин – билка која може да го поттикне памтењето и да помогне полесно да се сосредоточите. Билката има хемиски состав кој ја поттикнува функцијата на мозокот и е со пријатен мирис. Ставете рузмарин во својот дом или повремено помириснете масло од рузмарин.

 

Цвекло – ја поттикнува циркулацијата низ целото тело и мозок.

 

Јајца – го изоструваат памтењето и ќе понудат бројни предности за мозокот.

 

 

Риба – содржи Омега 3 масни киселини кои се клучни за правилна функција на мозокот.

 

Авокадо – може да го поттикне протокот на крв во мозокот и да ја подобри неговата функција.

 

 

Кромидго подобрува памтењето и ја подобрува функцијата на мозокот.

 

Боровинки – богати се со антиоксиданси кои го штитат мозокот од оштетувања и го одложуваат процесот на стареење.

 

 

Житарки – содржат Омега 3 масни киселини, влакна и сложени јагленихидрати кои се одлични за мозокот.

 

Домати – богати се со ликопен, кој ги штити мозочните клетки од оштетувања што ги предизвикуваат слободните радикали.

 

Темно чоколадо – содржи кофеин и антиоксиданси кои можат да поттикнат подобра функција на мозокот.

 

Зелен чај – секојдневна консумација може да го подобри памтењето и перформансите на мозокот. Зелениот чај ја подобрува концентрацијата, когнитивните функции и поврзаноста на мозокот.

 

Оревести плодови – можат да ја засилат циркулацијата и протокот на кислород низ телото. Исто така, содржат Омега 3 масни киселини кои ги засилуваат крвните жили во мозокот.

 

Куркума – содржи куркумин кој спречува воспалнение на мозокот и го подобрува памтењето.

 

 

Јаболка – го подобруваат здравјето на мозокот и го ублажуваат процесот на стареење.