дома Здравје страница 4

Здравје

МОЖАТ ЛЕСНО ДА ВИ СЕ СЛУЧАТ И ВАМ: Овие 5 секојдневни навики и состојби...

Хемороидите се всушност растегнати и отечени крвни садови (кои секако се присутни), а се појавуваат како последица на зголемен притисок и ширење на вените во околното ткиво. Притисокот во хемороидалниот плексус е последица на...

Можеме ли да очекуваме универзална вакцина против коронавирусот?

Можеби многу брзо би можело да се добие универзална вакцина против коронавирус, која би не штитела од сите идни варијанти. Имено, научниците од Универзитетот Дјук ги проучувале наодите со податоци собрани од испитаници кои...

ШВЕДСКА СТУДИЈА: Заразените со корона и прекумерна телесна тежина подолго лежат во болница и...

Високиот индекс на телесна маса е поврзан со поголем ризик од смрт и продолжено лекување на одделите за интензивна нега кај пациентите со КОВИД-19, укажува шведска студија во која учествувале 1.649 пациенти со коронавирус. На...

ИСТРАЖУВАЊЕ ПОКАЖАЛО: Не го менувајте матичниот лекар ако сакате подолго да живеете

Посетите кај ист матичен или семеен лекар низ период од најмалку 15 години ја намалуваат можноста за смрт низ следните 12 месеци за една четвртина во споредба со ллицата кои го познаваат лекарот покусо...

Поради КОВИД-19 во Европа, еден милион случаи на недијагностицирани карциноми: Овие се 13 почести...

Овие податоци се јасен потсетник на предизвиците со кои во Европа се соочуваат службите на нега на пациенти заболени од рак во текот на пандемијата. Објавени се во време на покренување на кампањата на...

НОВА АМЕРИКАНСКА СТУДИЈА: Вакцинираните можат да носат и шират иста количина вирус како и...

Вакцинираните лица треба да продолжат да носат заштитни маски за лице во јавност, бидејќи и натаму можат да носат, а можеби и да шират, исто толку вирус колку и невакцинираните лица, а за тоа...

Дали гихтот е ризик фактор за КОВИД-19?

Според резултатите од најнова студија, гихтот може значајно да го зголеми ризикот од КОВИД-19 и поврзана смртност, при што жените се изложени на поголем ризик од мажите. Инаку, тешката форма на КОВИД-19 е поврзана...

ЛЕКАРИТЕ ГИ ОБЈАСНУВААТ НАЈЧЕСТИТЕ НЕСАКАНИ РЕАКЦИИ: Што треба да знаете за вакцинирањето против грип...

Вакцината против грип, како и многу други работи во животот, нема исто да делува на секој. За среќа постојат неколку начини како да се заштитите од грип. Секако може да се направи преку примање вакцина,...

Покачувањето на крвниот притисок во текот на ноќта го зголемува ризикот од смрт кај...

Според резултати од нова студија, зголемувањето на крвниот притисок во текот на ноќта е поврзано со повеќе од два пати поголем ризик од смрт од сите причини кај пациентите со дијабетес. Истражувањето, 21 година...

Како мигрената е поврзана со потешки топлотни бранови за време на менопаузата

Жените со историја на мигренозни главоболки може да страдаат од силни топлотни бранови за време на менопаузата, а оваа комбнација може да го зголеми нивниот ризик од срцеви болести, укажува нова студија во која...

НАЈНОВИ ВЕСТИ