дома Здравје страница 3

Здравје

Која болест што веќе ја имате предизвикува најтешка форма на КОВИД-19?

Поголемиот процент на хоспитализации поради КОВИД-19, може да се препишат на следниве постоечки здравствени состојби: дебелина (30%), хипертензија (висок крвен притисок 26%), дијабетес (21%) и затајување на срцето (12%), укажува нова студија. Според податоците, се...

Често ве боли стомак и имате проблеми со варењето? Лекарите предупредуваат на пореметување кое...

Синдромот на иритабилно црево е еден од најчестите пореметувања на дигестивниот систем кое се карактеризира со хронични болки во стомакот, промена на ритамот на празнење на цревата и изгледот на столицата, појаснуваат лекарите. “Се проценува...

Ефективноста на вакцините против КОВИД-19 е поголема со тримесечен период помеѓу двете дози

Временскиот интервал од три месеци помеѓу првата и втората доза на оксфордската вакцина (ChAdOx1 nCoV-19) против КОВИД-19, резултира со поголема ефективност на вакцината од интервалот од шест недели, укажуваат резултатите од новата студија објавена...

Развиен брз ПЦР тест кој го открива британскиот сој на коронавирус

Научници од една данска компанија во соработка со Универзитетот Оксфорд,  равиле брз ПЦР тест кој овозможува откривање на британската, бразилската и јужноафриканската варијанта на коронавирусот. Тие варијанти, кои се 50 до 70 проценти позаразни...

ДАНСКА СТУДИЈА: Ризикот од хоспитализација е за 64 проценти повисок кај британската варијанта на...

Лицата инфицирани со позаразната варијанта на коронавирус, која прв пат е откриена во Велика Британија, имаат поголем ризик од хоспитализација или лекување во болнички услови, покажала најнова данска студија на Институтот Серум. Од 2155 лица...

На лекар во Словенија му е потврдена реинфекција со коронавирус и покрај вакцинирањето

Словенечки лекар, вработен во Клиничкиот центар во Марибор, повторно се заразил со новиот коронавирус, откако претходно бил вакциниран со две дози вакцина, потврдија вчера од втората по големина болница во Словенија. Реинфекцијата е можна оти...

Половина од болните со КОВИД-19 лекувани во болница имаат оштетувања на срцето

Кај повеќе од половина хоспитализирани КОВИД-19 болни по отпуштање дома, воочено е оштетување на срцето, покажало нови британско истражување. Кај сите пациенти воочено е зголемување на нивото на протеинот тропонин, кој се ослободува во...

НОВО ИСТРАЖУВАЊЕ: Лицата кои носат очила имаат три пати помала веројатност да се инфицираат...

Шансите, лицата кои носат диоптриски очила да бидат заразени со новиот коронавирус се три пати помали, отколку оние кои не носат, од едноставна причина што поретко ги тријат очите, покажува помало индиско истражување спроведено...

Една петина од КОВИД-19 пациентите со дијабетес умираат по еден месец од примањето во...

Познато е дека дијабетесот е голем ризик фактор за сериозен напад на КОВИД-19, а ново истражување покажало дека секој петти хоспитализиран пациент со КОВИД-19 и дијабетес, умира во рок од 28 дена од примеот...

На млади Британци ќе им се платат 4.500 фунти за да ги заразат со...

На млади Британци ќе им се плаќа по 4.500 фунти за да се заразат со коронавирус во ново истражување кое ќе отвори пат за испитување на вакцини и испитување на ефектот на различни варијанти...

НАЈНОВИ ВЕСТИ