Здравствена писменост

Смеењето е силен лек-предизвикува емоционални промени и ја намалува болката

Вистина е: смеењето е силен лек. Ги зближува луѓето на начини кои предизвикуваат здрави физички и емоционални промени во телото. Смеењето го зајакнува вашиот имунолошки систем, го зајакнува расположението, ја намалува болката и ве...

Добивте ВИТИЛИГО-што треба да знаете

Витилиго е состојба која предизвикува козметички промени на вашата кожа. Не бара третман бидејќи не е опасна. Но, вообичаено е промените на кожата со витилиго да влијаат на самодовербата и да ги направат луѓето...

Акутна мигрена-болка што може да трае со денови

Мигрената е главоболка која може да предизвика силна мачна болка или чувство на пулсирање, обично на едната страна од главата. Често е придружено со гадење, повраќање и екстремна чувствителност на светлина и звук. Нападите...

Мозочна аневризма-кога е опасна по животот?!

Aневризма на мозокот (AN-yoo-riz-um) - исто така позната како церебрална аневризма или интракранијална аневризма - е испакнатост или балон во крвниот сад во мозокот. Аневризмата често изгледа како бобинка која виси на стебло. Експертите мислат...

Што се антихистаминици и како делуваат на вашето здравје

Кога хистаминот, хемикалија создадена од вашиот имунолошки систем, претерано реагира на алерген како полен и првут од домашни миленици, може да предизвика симптоми како кашлање, кивање и насолзени очи. Антихистаминиците се лекови кои помагаат...

КОЖНИ БОЛЕСТИ-здравствен проблем кој се повеќе зема замав

Кожните заболувања се состојби кои влијаат на вашата кожа. Овие болести може да предизвикаат осип, воспаление, чешање или други промени на кожата. Некои кожни заболувања може да се генетски, додека факторите на животниот стил...

ЛУПУС-тешка болест која го напаѓа имунолошкиот систем

Лупус е болест која се јавува кога имунолошкиот систем на вашето тело ги напаѓа сопствените ткива и органи (автоимуна болест). Воспалението предизвикано од лупус може да влијае на многу различни системи на телото -...

Што е здравје на умот?

Здравјето на умот е урамнотежена ментална и емоционална состојба која му овозможува на човекот да биде продуктивен во текот на денот, придонесувајќи значајно за заедницата во која живее. Кога рамнотежата е нарушена, може да...

ШТО Е ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА? ЗАШТО Е ТОЛКУ ВАЖНА?

Тироидната жлезда е ендокрина жлезда во облик на пеперутка која нормално се наоѓа во долниот преден дел на вратот. Задачата на тироидната жлезда е да произведува тироидни хормони, кои се лачат во крвта и...

Дали е настинка или алергија? Одговорот е тука

Почетокот на пролетта носи топло време, дожд, цвеќиња и многу кашлање, метеж и течење на носот. Значи, дали е обичната настинка или алергиите ги предизвикуваат овие непријатни симптоми? Бидејќи може да биде тешко да...

НАЈНОВИ ВЕСТИ