Здравствена писменост

5 работи што морате да ги знаете да не го изгубите слухот

Вашите уши се веројатно нешто на што не размислувате многу секој ден. Тоа е, додека не добиете инфекција на увото. Или почнуваат да ѕвонат. Или почнуваат да чешаат. И одеднаш, вашите уши и вашиот слух...

Дали уживањето дрога може да ве спречи да станете татко-колку пливаат сперматозоидите кај зависниците...

Плодноста на мажот може да биде оштетена и од други дроги како канабис, кокаин и хероин, бидејќи тие го намалуваат нивото на тестостерон и сексуалниот нагон (либидото). Има некои докази дека канабисот може да...

Како да препознаете канцерогена бенка

Големината, обликот и бојата на бенките може да понудат индиции кои укажуваат на меланом. Понекогаш, гледате во бенка и мислите: „Тоа не изгледа баш правилно“. Не ги игнорирајте тие сомнежи. Постои можност она што...

Интерферони-лабораториски протеин за борба против ракот

Интерфероните се еден вид лабораториски протеин кој може да му помогне на вашиот имунолошки систем да се бори против одредени инфекции и болести. Лековите со интерферон делуваат на сличен начин како и природните интерферони...

Што е стоматологија со седација?!

Стоматологијата со седација ви овозможува удобност за време на стоматолошките процедури. Тоа е корисно за луѓе со дентална анксиозност или за оние кои се подложени на долг третман. Опциите вклучуваат азотен оксид, орална свесна...

Еве зошто вештачките засладувачи се лоши за вас!

Вештачките засладувачи можеби имаат калории, но доаѓаат со помалку здравствени проблеми. Аргументот за вештачки засладувачи секако може да изгледа привлечно на површината. Целиот сладок, сладок вкус на шеќер, но со помалку (или без) калории....

Дали аутизмот се јавува во истите семејства во неколку генерации?

Едноставниот одговор е „да“ - но „зошто“ е многу покомплексен Дали семето на невродиверзитетот доаѓа од семејното стебло? Тоа е прашање што го поставуваме во една или друга форма од раните 1900-ти, кога психијатрите првпат почнаа...

Која е разликата на тип 1 дијабетес со тип 2

Дијабетес тип 1 се јавува кога вашето тело не произведува инсулин, додека тип 2 се случува кога вашето тело не може правилно да го користи инсулинот Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ)...

Растворот на водород пероксид ги третира подигнатите израстоци на кожата

Растворот на водород пероксид ги третира подигнатите израстоци на кожата. Давател на здравствена заштита ќе ви го даде ова решение. Тоа е само за надворешна употреба. Пријавете ги сите несакани ефекти, како што е...

Еквинофобија (страв од коњи)

Еквинофобијата е страв од коњи. Застрашувачко искуство со коњ - како паѓање од коњ или газење, клоци или каснување од коњ - може да ја предизвика оваа фобија. Може да имате и страв од...

НАЈНОВИ ВЕСТИ