Сакате банани?! Можеби е време дека конечно можеме да ве увериме дека треба да ги јадете сепак оние позрелите. Имено, колку подолго стојат бананите ензимите почнуваат скробот да го претвораат во шеќер. Иако скробот сам по себе не е сладок, со стоење на воздух станува и затоа бананата која е зрела воедно е и полесно сварлива и многу послатка.
Една неодамнешна јапонска студија открила нешто фасцинантно – имено, со стоење и созревање бананата произведува повеќе антиоксиданти од бананата која е свежа.
Што е со оние темните точкички кои ја красат постарата банана? Токму тие се заслужни се создавањето на факторите за некроза на туморите, супстанца која ја сузбива појавата на туморозни клетки.
И нека не ве загрижува бојата на бананите – колку е постара бананата е подобар природен лек. Освен тоа зрелата банана е и до 8 пати поефективна во јакнењето на имунолошкиот состав од помалку зрела банана. Значи, која банана е најдобра? Онаа што е најзрела. И совет плус за личностите кои боледуваат од дијабетес тип 2. За нив, имено, зрелите банани со висок удел на шеќер се полош избор, но затоа може да се комбинираат со бадемов путер. На тој начин маснотиите од путерот го забавуваат пребрзото разградување на шеќерите во крвта.