DOSJA OMICRON: Cilat janë simptomat, sa është e rrezikshme dhe sa mbrojnë vaksinat nga lloji i fundit i koronavirusit?

"Megjithatë, hulumtimi i këtij varianti është ende në një fazë shumë të hershme. Në vendin tonë vetëm 24 për qind e popullsisë është rivaksinuar. Pacientët kryesisht ankohen për dhimbje trupi dhe lodhje, lodhje ekstreme dhe këtë e shohim tek brezat e rinj, jo tek të moshuarit. Ata raportojnë gjithashtu një simptomë që nuk është si dhimbja, por si gërvishtje në fyt, pa kollë apo humbje të nuhatjes dhe shijes. Praktikisht ishte një pamje klinike te pacientët që nuk i ngjante aspak variantit të dallueshëm për variantin delta. Këta nuk ishin pacientë të shtruar drejtpërdrejt në spital. Këto janë simptoma të kategorizuara si të lehta”, thekson Koci.

Shkencëtarët kanë dhënë alarmin për një variant të ri të koronavirusit B.1.1.529, i identifikuar për herë të parë në Botsvana, i cili mbart “një numër jashtëzakonisht të madh” mutacionesh që mund të shkaktojnë valë të reja infeksioni. Kjo shtron pyetjen se sa e rrezikshme është situata me llojin e ri, të quajtur omikron.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) mblodhi të premten ekspertë ndërkombëtarë për të diskutuar një variant të ri të virusit, i cili ka arritur në Azi dhe Lindjen e Mesme dhe është përhapur me shpejtësi në Afrikën e Jugut në dy javët e fundit. OBSH e klasifikon variantin omicron si “variant shqetësues”.

Shkencëtarët po punojnë për të zbuluar se çfarë efekti do të ketë ky lloj tek pandemia, por disa gjëra tashmë dihen.

Rastet e zbuluara deri më tani në Afrikën e Jugut, siç sqaron Dr. Angelique Koci, kryetare e Shoqatës së mjekëve të Afrikës së Jugut, nuk janë serioze.

“Megjithatë, hulumtimi i këtij varianti është ende në një fazë shumë të hershme. Në vendin tonë vetëm 24 për qind e popullsisë është rivaksinuar. Pacientët kryesisht ankohen për dhimbje trupi dhe lodhje, lodhje ekstreme dhe këtë e shohim tek brezat e rinj, jo tek të moshuarit. Ata raportojnë gjithashtu një simptomë që nuk është si dhimbja, por si gërvishtje në fyt, pa kollë apo humbje të nuhatjes dhe shijes. Praktikisht ishte një pamje klinike te pacientët që nuk i ngjante aspak variantit të dallueshëm për variantin delta. Këta nuk ishin pacientë të shtruar drejtpërdrejt në spital. Këto janë simptoma të kategorizuara si të lehta”, thekson Koci.

Megjithatë, ajo shprehu shqetësimin për ndikimin që ky variant mund të ketë tek të moshuarit me sëmundje themelore si sëmundjet e zemrës ose diabeti.

Qendra evropiane për kontrollin e sëmundjeve ka shprehur shqetësim serioz se varianti i ri mund të zvogëlojë ndjeshëm efektivitetin e vaksinave të disponueshme dhe të rrisë rrezikun e ri-infektimit.

ÇFARË DIHET DERI TANI PËR VARIANTIN B.1.1.529 – OMICRON?

Varianti i ri konsiderohet potencialisht më i rrezikshëm sepse ka pothuajse dy herë më shumë mutacione se varianti delta. Meqenëse është shpallur si variant shqetësues (VOC), është vendosur në të njëjtën kategori me variantin delta. Përveç Afrikës së Jugut, omicron është gjetur në Botsvanë, Izrael dhe Hong Kong, si dhe në Mbretërinë e Bashkuar, Belgjikë, Gjermani dhe Republikën Çeke.

Varianti B 1.1.529 ka mbi 30 mutacione vetëm në proteinën spike. Nëse këto mutacione shihen si mundësi e re për rritjen e infektivitetit dhe transmetueshmërisë, e cila i jep virusit aftësi më të madhe për të anashkaluar imunitetin, si nga vaksinimi ashtu edhe nga COVID-19, atëherë bëhet fjalë për një variant shumë kompleks me mutacione të pa regjistruara më parë, ndaj është e vështirë të parashikohen përfundimisht implikimet e zhvillimit të pandemisë dhe imunitetit.

Megjithatë, ekspertët besojnë se vaksinat do të vazhdojnë të ofrojnë nivel të lartë mbrojtjeje ndaj pamjes së rëndë klinike të COVID-19 që çon në shtrimin në spital dhe vdekjen.

Varianti i ri gjendet më shpesh tek të rinjtë (nga 18 deri në 34 vjeç), dhe pikërisht në këto grupmosha vërehet shkalla më e ulët e vaksinimit në Afrikën e Jugut. Ekspertët britanikë theksojnë nevojën e vaksinimit bazuar në raportet e marra nga Afrika e Jugut, sipas të cilave një numër i madh i shtrimeve në spital regjistrohet në grupe personash të pavaksinuar ose pjesërisht të vaksinuar.

Prodhuesit e vaksinave kanë deklaruar se do të jenë në gjendje t’i përshtatin shpejt vaksinat e tyre me variantin omicron.

Duke qenë se mund të jetë shumë e vështirë të ndalohet përhapja e një varianti pasi të zbulohet, Komisioni Evropian propozon një procedurë të koordinuar qasjeje për të kufizuar përhapjen e varianteve të reja në BE.

Disa vende, përfshirë Britaninë, kanë ndaluar fluturimet nga Afrika e Jugut, Namibia, Botsvana dhe Zimbabve, ndërsa Izraeli ka përditësuar “listën e tij të kuqe” për të parandaluar që rastet e tjera të arrijnë tek ata. Si Gjermania ashtu edhe Holanda kanë vendosur ndalime fluturimesh ose kufizime të rrepta për njerëzit që vijnë nga Afrika e Jugut.

Ekspertët pajtohen se konkluzioni është se ky është një kujtesë e vërtetë, se pandemia është larg përfundimit.

“Nëse ka të paktën një gjë që dikush mund të bëjë tani, është kjo: Zgjidhni vaksinën tuaj, pavarësisht nëse është doza juaj e parë, doza e dytë, dozë e vetme ose dozë përforcuese, dhe vaksinohuni,” thanë ekspertët.