Ngrënia e pjeprit zvogëlon rrezikun e kancerit të gjirit

Ngrënia e pjeprit zvogëlon rrezikun e kancerit të gjirit, tregon një studim i Harvardit. Ky studim zbuloi se tek  shtatë mijë gra të cilat kishin nivele të larta të karotenoideve kishin më pak gjasa të prekeshin nga kjo sëmundje. Konsumimi i rregullt i pjeprit mund të zvogëlojë në mënyrë drastike rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit, thuhet më tej.

Ngrënia e pjeprit zvogëlon rrezikun e kancerit të gjirit, tregon një studim i Harvardit. Ky studim zbuloi se tek  shtatë mijë gra të cilat kishin nivele të larta të karotenoideve kishin më pak gjasa të prekeshin nga kjo sëmundje. Konsumimi i rregullt i pjeprit mund të zvogëlojë në mënyrë drastike rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit, thuhet më tej.

Një studim i cili u zhvillua tek shtatë mijë gra zbuloi se ato me nivele të larta të karotenoideve kishin më pak gjasa të zhvillonin këtë sëmundje.

Frutat dhe perimet e mbushura me mikroelemente përfshijnë brokolin, spinaqin, karotat dhe patatet e ëmbla.

Por fruti i mirënjohur për gjinjtë ka tre herë më shumë sasinë e likopenit karotenoid që shkatërron kancerin që gjendet tek njerëzit.

Shkencëtarët në Shkollën e Mjekësisë së Harvardit, tani besojnë se mund të parandalojnë formimin e indit kanceroz të gjirit.

Karotenoidet janë një familje prej më shumë se 40 lëndësh ushqyese të ndryshme hidrokarbure të pangopura, të sintetizuara nga disa bimë që janë të pasura me vitaminë A.

Tre karotenoidet më të rëndësishme për të luftuar kancerin janë alfa-karoteni, beta-karotina dhe likopeni.

Shalqiri është ushqimi më i mirë për rritjen e niveleve të karotenoideve – me një fetë që përmban tre herë më shumë likopen se trupi i një personi mesatar.

Likopeni është karotenoidi më efektiv në mposhtjen e qelizave kancerogjene, por beta-karotina është forma më e zakonshme e lëndës ushqyese.

Mund të gjendet në fruta dhe perime me gjethe të verdha, portokalli dhe jeshile. Sa më i madh të jetë intensiteti i ngjyrës së portokalltë, aq më shumë karotinë përmban.

Kjo do të thotë se pjeprat dhe patatet e ëmbla ngjyrë portokalli janë të mbushura me një mikronutrient që mund të shpëtojë jetën.

Për ti lejuar nivelet e karotenoideve që luftojnë kancerin të grumbullohen në trup, një grua duhet të hajë më shumë se dy racione ushqimesh të pasura me karotinë në ditë.

Ekipi i Shkollës së Mjekësisë së Harvardit analizuan studimet nga e gjithë bota që përfshinin 3,055 raste.

Studiuesit zbuluan se tek mbi 3000 raste, kishte një lidhje të rëndësishme midis niveleve më të larta të karotenoideve dhe një rreziku të reduktuar të kancerit të gjirit.

Ngrënia e këtyre ushqimeve të mrekullueshme të pasura me vitaminë A mund të zvogëlojë gjithashtu rrezikun e kancerit të gjirit tek gratë që bëjnë një mënyrë jetese jo të shëndetshme.

Të dhënat janë nxjerrë nga tetë studime të ndryshme, duke përfshirë ato të kryera në Britani, Amerikë, Evropë, Suedi dhe Kinë.

Studimi konkludon: “Rezultatet e kësaj analize të madhe sugjerojnë se gratë me nivele më të larta qarkulluese të karotenoideve janë në rrezik të reduktuar të kancerit të gjirit.

“Një dietë e pasur me fruta dhe perime të pasura me karotenoide ofron shumë përfitime shëndetësore, duke përfshirë një rrezik të mundshëm të reduktuar të kancerit të gjirit.

Rezultatet u publikuan në Gazetën e Institutit Kombëtar të Kancerit.

Burimi:këtu